Ματιές στην πόλη

O Παράδεισος στα δυτικά

Η περιοχή μετατράπηκε σε σημαντικό βιότοπο αμέσως μετά την κατασκευή φράγματος που έλυσε τα σχετικά με την στάθμη των νερών προβλήματα του χωριού. Το καλό χωριό, το Καλοχώρι δηλαδή, βρίσκεται στην άκρη της πόλης δυτικά και συνδυάζει ένα απλό χωριό, με έναν ενδιαφέροντα υδροβιότοπο (μια και είναι πάνω στις εκβολές του Γαλλικού) και ένα βιομηχανικό […]

Γιάννης Τζιμπρές
o-παράδεισος-στα-δυτικά-30800
Γιάννης Τζιμπρές
img_3233.jpgaaaaa_resize.jpg

Η περιοχή μετατράπηκε σε σημαντικό βιότοπο αμέσως μετά την κατασκευή φράγματος που έλυσε τα σχετικά με την στάθμη των νερών προβλήματα του χωριού. Το καλό χωριό, το Καλοχώρι δηλαδή, βρίσκεται στην άκρη της πόλης δυτικά και συνδυάζει ένα απλό χωριό, με έναν ενδιαφέροντα υδροβιότοπο (μια και είναι πάνω στις εκβολές του Γαλλικού) και ένα βιομηχανικό τοπίο (μια και φιλοξενεί τόσες μονάδες παραγωγής αγαθών). Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού κόλπου, είναι ένα από τα πιο σημαντικά υγροτοπικά συστήματα της Ελλάδας και περιλαμβάνει περιλαμβάνει το Δέλτα του Αλιάκμονα, το Δέλτα και την κοίτη του ποταμού Αξιού ως και τα βόρεια σύνορα, τις εκβολές του Λουδία και του Γαλλικού, τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, καθώς και τις Αλυκές Κίτρους. Με συνολική έκταση 388.000 στρέμματα απλώνεται από το Καλοχώρι ως τις Αλυκές Κίτρους στο νομό Πιερίας, περιλαμβάνοντας από αγροτικές καλλιέργειες και λιβάδια ως αλατώδη εδάφη και ελώδεις εκτάσεις. Χάρη στη γεωγραφική της θέση και τη μεγάλη εναλλαγή των οικοτόπων, η περιοχή αποτελεί ένα σημαντικό βιότοπο για πολλά είδη άγριων ζώων και πουλιών.

Στα τέλη Αυγούστου μάθαμε ότι η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης είναι ακόμη ένας προστατευόμενος υδροβιότοπος που ξεπουλάει το ΤΑΙΠΕΔ. Πουλάει 151.483 τ.μ. μέσα στον υδροβιότοπο, στο ανατολικό τμήμα του Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, με προτεινόμενη χρήση την εγκατάσταση «logistics». Πρόκειται για τμήμα μιας περιοχής που είναι χαρακτηρισμένη ως Εθνικό Πάρκο από τον Μάιο του 2009 με ΚΥΑ. Η περιοχή εντάσσεται επίσης στο δίκτυο NATURA 2000 ως ζώνη ειδικής προστασίας για τα πουλιά.

Στην περιοχή βρίσκουν καταφύγιο 18 παγκοσμίως απειλούμενα είδη σε σύνολο 25 ειδών που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, 24 απειλούμενα είδη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, 210 είδη άγριων πουλιών και 72 είδη Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας. Μεταξύ των πτηνών συγκαταλέγονται ο μαυροκέφαλος γλάρος, οι ερωδιοί, ο θαλασσαετός (ο μεγαλύτερος αετός στη χώρα μας και στην Ευρώπη, με άνοιγμα φτερών 190-240 εκατ.), ο αργυροπελεκάνος, το φλαμίνγκο και ο στρειδοφάγος. Eπίσης έχουν καταγραφεί 31 είδη θηλαστικών, όπως βίδρα, λύκος, τσακάλι, αγριόγατα, ασβός, αλεπού, σκαντζόχοιρος, μυοκάστορας. Εκεί ζει το μοναδικό κοπάδι νεροβούβαλων που έχει απομείνει στην προστατευόμενη περιοχή. Αλλά και αγέλες με άγρια άλογα, που έχουν γίνει σύμβολο της περιοχής. Επίσης έχουν καταγραφεί 29 είδη ερπετών (χελώνες, φίδια, σαύρες) και 10 αμφιβίων (φρύνοι, βάτραχοι και τρίτωνες).

Η ανάπλαση του δυτικού παράκτιου μετώπου από τα δυτικά όρια του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, μέχρι και μετά το Καλοχώρι, είναι ένα σχέδιο που ανακοινώθηκε πολλές φορές κατά το παρελθόν. Πριν λίγες μέρες ο γενικός γραμματέας δημοσίων έργων Στράτος Σιμόπουλος, ύστερα από αυτοψία σε σημεία όπου υπάρχει σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση, στη Μενεμένη και στο Καλοχώρι, μαζί με τους δημάρχους Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου και Δέλτα Ευθύμιο Φωτόπουλο, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει στην υλοποίηση. Τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούνται στην εκβολή του χειμάρρου του Δενδροποτάμου, με επικίνδυνα λύμματα απειλούν πλέον σοβαρά την περιοχή. Ας ελπίσουμε ότι η οποιαδήποτε ανάπλαση θα γίνει μόνο προς την κατεύθυνση της προστασίας αυτού του παράδεισου στις παρυφές της πόλης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα