Οι βιτρίνες του ΟΤΕ φιλοξενούν τη συλλογή κεραμικών πιάτων της Έφης Μανωλεδάκη
Δείτε το εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Γύρω στο 1970 η κ. Έφη Κουνουγέρη -Μανωλεδάκη άρχισε να μαζεύει παλιά κεραμικά πιάτα, για να προχωρήσει, μετά το 1998, στην διαμόρφωση της συγκεκριμένης συλλογής που παρουσιάζεται από σήμερα στις Βιτρίνες του ΟΤΕ.
Τη συλλογή αυτή εκθέτει σήμερα μόνιμα στον Χορτιάτη της Θεσσαλονίκης, σε δικό της χώρο όπου κάθε χρόνο, μετά το 2007 διοργανώνει και περιοδικές εικαστικές η άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (μουσικής, Θεάτρου),που διαρκούν όλο το καλοκαίρι.
Συνεχίζοντας την παράδοση της θαυμαστής κεραμικής του Ιζνίκ, στα αγγειοπλαστεία της Κιουτάχειας, από το τέλος του 17ου μέχρι τον 20ό αιώνα, εργάζονταν, μαζί με τους Τούρκους, και Πέρσες, Αρμένιοι και Έλληνες κεραμίστες. Η Μικρασιατική Καταστροφή έδωσε ένα τέλος σε αυτή τη συνύπαρξη. Οι περισσότεροι Έλληνες αγγειοπλάστες πήραν το δρόμο της προσφυγιάς και εγκαταστάθηκαν στα ελληνικά εδάφη. Έτσι, το 1922 η μικρασιατική τεχνοτροπία της Κιουτάχειας αρχίζει το ταξίδι της προς τις νέες πατρίδες, όπου οι πρόσφυγες τεχνίτες είτε ανοίγουν δικά τους εργαστήρια είτε βρίσκουν δουλειά σε ελληνικά εργοστάσια.
Ο μικρασιατικός σχεδιαστικός προσανατολισμός επηρεάζει στο εξής και τους αγγειοπλάστες της Ελλάδας, και επιβιώνει σε έξοχα κεραμικά έργα μέχρι και σήμερα στη χώρα μας. Τα πλούσια φυτικά μοτίβα με τον παραδείσιο συμβολισμό, οι γεωμετρικές συνθέσεις, καθώς και οι ανθρώπινες φιγούρες με τα σαλβάρια και τα τουρμπάνια, ενσωματώνονται στην διακοσμητική μας παράδοση, με τη εξέλιξη αυτή να αποτελεί μια σημαντική συμβολή των προσφύγων της Κιουτάχειας στην ανανέωση της νεότερης ελληνικής κεραμικής τέχνης.
Επιμέλεια: Giannis Argyriadis
Φωτογραφίες: VasiLis VarsakeLis
Γραφικά: Eva Papantoniou
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ