Ποτέ ξανά

Εικόνα: Ελένη Βράκα Λέξεις Κύα Τζήμου Συγκινητική ήταν η σιωπηλή πορεία που καθιερώθηκε σε ανάμνηση της αναχώρησης του πρώτου τρένου που αναχώρησε από την πόλη με κατεύθυνση τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στο τέλος οι συμμετέχοντες άφησαν άσπρα γαρύφαλα στις γραμμές των τρένων. Η πορεία ξεκίνησησε από την Πλατεία Ελευθερίας και κατέληξε στις γραμμές ττων τρένων από […]

Ελένη Βράκα
ποτέ-ξανά-20216
Ελένη Βράκα
kia4.jpg

Εικόνα: Ελένη Βράκα

Λέξεις Κύα Τζήμου

Συγκινητική ήταν η σιωπηλή πορεία που καθιερώθηκε σε ανάμνηση της αναχώρησης του πρώτου τρένου που αναχώρησε από την πόλη με κατεύθυνση τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στο τέλος οι συμμετέχοντες άφησαν άσπρα γαρύφαλα στις γραμμές των τρένων. Η πορεία ξεκίνησησε από την Πλατεία Ελευθερίας και κατέληξε στις γραμμές ττων τρένων από όπου στις 15 Μαρτίου αναχώρησε ο πρώτος συρμός με βαγόνια για ζώα προς το Άουσβιτς.Για να καθιερωθεί η ημερομηνία αυτή χρειάστηκε να δουλέψουν πολλοί άνθρωποι πάνω στην ιδέα που είχε ο ιστορικός Ιακώβ Σιμπή και που αγκαλιάστηκε από τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη. Έστω και με καθυστέρηση 70 χρόνων, η πόλη αναγνωρίζει μια μαύρη σελίδα της ιστορίας της. Στο πλαίσιο αυτής της αναγνώρισης δρομολογείται και η δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος στο σημείο του Παλιού σιδηριοδρομικού σταθμού.

Την δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος στον χώρο του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Θεσσαλονίκης (απέναντι από το City Gate στη συμβολή με την Κωλέττη) προβλέπει ένα Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης, της ΓΑΙΑΟΣΕ και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Στη συνεδρίαση, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά την αργία της 25ης Μαρτίου, το δημοτικό συμβούλιο πρόκειται να εγκρίνει τη σύμβαση παραχώρησης της έκτασης των 12 στρεμμάτων από τη ΓΑΙΟΣΕ. Το Μουσείο Ολοκαυτώματος σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί το 2020. Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας, η ΓΑΙΟΣΕ παραχωρεί με συμβολικό τίμημα για 30 χρόνια χώρο 12 στρεμμάτων στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό. Εκεί από όπου το 1943 αναχώρησαν τα τρένα με περίπου 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης για τα στρατόπεδα Αουσβιτς και Μπίργκενάου. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει με την οικονομική συμβολή της διεθνούς εβραϊκής κοινότητας και διεθνών fund.

Μπείτε και κάντε like εδώ για να ενημερώνεστε για όλα τα γραμμένα αποκλειστικά για το parallaximag.gr άρθρα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα