Προσεχώς Μέγας Αλέξανδρος
Φάνηκε ξανά ένα από τα πιο αγαπητά σημεία κατατεθέν της πόλης. Τα βουνά με το χώμα σιγά σιγά χρησιμοποιήθηκαν στην γενική ανάπλαση και μόνο στα αριστερά του αγάλματος παραμένουν μερικοί χορταριασμένοι λόφοι χώμα που πρόκειται να απλωθεί στην τελική ανάπλαση του χώρου και να πρασινίσει το πάρκο του Μέγα Αλέξανδρου. Τα παιδιά που μαζεύονταν εκεί […]
Φάνηκε ξανά ένα από τα πιο αγαπητά σημεία κατατεθέν της πόλης. Τα βουνά με το χώμα σιγά σιγά χρησιμοποιήθηκαν στην γενική ανάπλαση και μόνο στα αριστερά του αγάλματος παραμένουν μερικοί χορταριασμένοι λόφοι χώμα που πρόκειται να απλωθεί στην τελική ανάπλαση του χώρου και να πρασινίσει το πάρκο του Μέγα Αλέξανδρου.
Τα παιδιά που μαζεύονταν εκεί θα ξαναβάλουν στην καθημερινότητά τους τη φράση “Πάμε Αλέκο” κι ας μην μπορούν πια να χρησιμοποιούν τη μαρμάρινη βάση για σκεϊτικές προπονήσεις, αφού τα νέα σχέδια περιλαμβάνουν αλλαγές που δεν θα επιτρέπουν “ακροβατικά”. Παρόλα αυτά είμαι σίγουρη πως ο χώρος θα αγαπηθεί όπως συνέβη και με την ήδη χρησιμοποιούμενη από τους πολιτές Νέα Παραλία από τον Ιστιοπλοϊκό μέχρι το Μέγαρο.
Ακούω ακόμα γκρίνιες για κακοτεχνίες και τσιμέντωση της Παραλίας όσον αφορά που γίνονται αλλά η πραγματικότητα για κάποιον που περπατάει στη Νέα Παραλία και την περπατούσε και τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι ποτέ δεν υπήρξε πιο πολυσύχναστη από ότι τα τελευταία χρόνια. Και δεν μιλάω μόνο για το καλοκαίρι που ο κόσμος ούτως ή άλλως ξεχυνόταν προς το παραθαλάσσιο μέτωπο για περπάτημα. Μιλάω ακόμα και για τις χειμωνιάτικες νύχτες. Πριν μερικά χρόνια το να κυκλοφορείς βράδυ, τους χειμερινούς μήνες, στη Νέα Παραλία ήταν μια μοναχική και συχνά φοβική εμπειρία. Σήμερα το κάνεις όλες τις μέρες χωρίς δεύτερη σκέψη αφού ο κόσμος πλέον κυκλοφορεί κάθε ώρα και εποχή. Ας θυμήθούμε λίγο τι έχουμε να περιμένουμε στο τέλος του καλοκαιριού οπότε και υπολογίζεται να παραδοθεί όλη η Νέα Παραλία, από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο μέχρι τον Λευκό Πύργο. Μερικοί μήνες έμειναν… Λίγη υπομονή.
Ο Κήπος του Αλέξανδρου: Τα τρία ανομοιογενή πάρκα που το περιβάλλουν, κλειστά με φυτικούς φράχτες από θάμνους, θα πάρουν ενιαία μορφή για να δημιουργούν την αίσθηση ενός μεγάλου ανοιχτού χώρου με ευχάριστη θέα προς τη θάλασσα. Ο νέος χλοοτάπητας θα εκτείνεται σε 17.500 τ. Μ. αντί για 10.094 τ.μ. που είναι σήμερα και η συνολική έκταση πρασίνου θα αυξηθεί από 16.694 τετρ.μέτρα σε 18.141 τ.μ. Τονίζεται η αξονική χάραξη που καταλήγει στον έφιππο ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με συστοιχία πιδάκων, συμμετρικές δενδροστοιχίες και μαρμάρινα καθιστικά. Διατηρείται η υφιστάμενη προεξοχή του πλακόστρωτου προς τη θάλασσα, και επενδύεται με ξύλινο δάπεδο, ως εξέδρα ή κατάστρωμα, με περιμετρικά καθιστικά και πίδακες νερού. Ανάμεσα στα σιντριβάνια θα υπάρχουν καλαίσθητα παγκάκια, ενώ θα τοποθετηθεί διάδρομος για τυφλούς και ράμπα για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και ικανότητες. Τα 151 νέα δέντρα που θα φυτευθούν θα είναι αειθαλή για να μην πέφτουν φύλλα στα νερά των σιντριβανιών.
*Η φωτογραφία είναι του Θόδωρου Καρανίκα