Συγγρού: 25 μαγαζιά ξενοίκιαστα, 4 νοικιασμένα
Η οδός Συγγρού συνδύαζε πάντα το εμπόριο με τις κατοικίες. Σήμερα είναι σκιά του εαυτού της.
Η οδός Συγγρού είναι ένας κλασικός αστικός δρόμος της πόλης που συνδύαζε πάντα το εμπόριο με τις κατοικίες. Παραδοσιακά υφάσματάδικα, καταστήματα με κουρτίνες, είδη ρουχισμού από κοντινές βιοτεχνίες, νεωτερισμοί είχαν την έδρα τους εκεί.
Παράλληλα η ύπαρξη της Εβραϊκής Συναγωγής και το σχολείο έδιναν στο δρόμο ένα άλλο ειδικό βάρος.
Στον ίδιο δρόμο στο νούμερο 22, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης σε ημέρα απεργίας το Μάη του 1936 έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών ο καπνεργάτης Τάσος Τούσης. Ο Ρίτσος είπε χρόνια αργότερα ότι η εικόνα της μητέρας του νεκρού εργάτη στο έδαφος να θρυνεί τον ενέπνευσε να γράψει τον Επιτάφιο του.
Στον ίδιο δρόμο στεγάζεται το 4ο Λύκειο στο εσωτερικό του οποίου στη διάρκεια μιας κατάληψης-διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του καθηγητή Τεμπονέρα έγιναν μεγάλα επεισόδια από μέλη της ΟΝΝΕΔ που ξυλοκόπησαν το 1991 μαθητές.
Σήμερα η Συγγρού είναι σκιά του εαυτού της. Το τμήμα ανάμεσα στη Φιλίππου και την Ολύμπου μοιάζει νεκρό. Από τα τριάντα καταστήματα που υπάρχουν εκεί τα 26 είναι ανοίκιαστα ή προς πώληση και πάντως κλειστά. Μόνο 4 λειτουργούν. Οι άδειες, σκονισμένες προθήκες τους φανερώνουν την εγκατάλειψη και την παρακμή σε ένα δρόμο που για τη Θεσσαλονίκη, μαζί με τους γειτονικούς δρόμους αποτελούσε καρδιά του εμπορίου και της οικονομικής ζωής για εκατοντάδες μικρά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.