Ματιές στην πόλη

Συμβαίνει Τώρα: Σιωπηλή διαμαρτυρία στο εβραϊκό μνημείο του ΑΠΘ

Αυτή την ώρα στο ΑΠΘ.

Parallaxi
συμβαίνει-τώρα-σιωπηλή-διαμαρτυρία-σ-403863
Parallaxi

Εικόνες – Βίντεο: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προσκάλεσε χθες τους πολίτες μέσω διαδικτύου και Facebook σε μία σιωπηλή διαμαρτυρία στο εβραϊκό μνημείο, το οποίο άγνωστοι βανδάλισαν στον χώρο του Πανεπιστημίου. Διαβάστε σχετικά με τον βανδαλισμό ΕΔΩ.

Στην εκδήλωση που δημιούργησαν στο Facebook αναφέρουν συγκεκριμένα: «Διαμαρτυρόμαστε στην πρωτοφανούς βιαιότητας καταστροφή του μνημείου μας. Η βεβήλωση και η πρωτοφανής καταστροφή του μνημείου θίγει το άσυλο, την ακαδημαϊκή μας αξιοπρέπεια και την ίδια τη δημοκρατία».

Πριν από πολύ λίγα λεπτά ξεκίνησε η διαμαρτυρία στο σημείο με τον κόσμο να συγκεντρώνεται σταδιακά στο σημείο.

Δηλώσεις έκανε και ο Γκρέγκορι Φλέγκερ, Αμερικανός Πρόξενος σχετικά με τον βανδαλισμό αναφέροντας μεταξύ άλλων πως πρέπει να καταστεί σαφές πως τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές: 

Δηλώσεις έκανε και ο Γιάννης Μπουτάρης σχετικά με το βανδαλισμό: 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΠΘ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αποφοίτων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καταδικάζει τη βεβήλωση του μνημείου που τοποθετήθηκε στην πανεπιστημιούπολη στη μνήμη των Εβραίων συμπολιτών μας που ετάφησαν στο χώρο αυτό. Η επιλογή του χώρου είχε έναν αξιοσέβαστο συμβολισμό. Ήταν το εβραϊκό νεκροταφείο. Η προσβολή συνέβη την παραμονή της ημέρας που είναι αφιερωμένη στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Γεγονός καθόλου τυχαίο. Ο σεβασμός των μνημείων είναι ένδειξη ιστορικής συνείδησης, ανθρωπιάς και πολιτισμού ενός λαού. Η λύση για την προστασία τους δεν είναι η 24ωρη φύλαξή τους. Αλλά η ενσυνείδητη κοινωνική αποδοχή τους. Στην κατεύθυνση αυτή θα συνεισφέρει ο Σύλλογος Αποφοίτων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.