Τα φρεάτια της οργής…
Μπορεί ένα φρεάτιο να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή; Ίσως αν μιλούσαμε για μεμονωμένα περιστατικά, να μην άξιζε καν τον κόπο η κουβέντα, όμως όταν όλα τα φρεάτια της πόλης είναι βουλωμένα, τότε το πρόβλημα λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Και η πολύμηνη επένδυση του ήλιου στην καλή μας διάθεση πάει περίπατο με μία μόνο ημέρα βροχόπτωσης. Αν η […]
Μπορεί ένα φρεάτιο να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή; Ίσως αν μιλούσαμε για μεμονωμένα περιστατικά, να μην άξιζε καν τον κόπο η κουβέντα, όμως όταν όλα τα φρεάτια της πόλης είναι βουλωμένα, τότε το πρόβλημα λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Και η πολύμηνη επένδυση του ήλιου στην καλή μας διάθεση πάει περίπατο με μία μόνο ημέρα βροχόπτωσης.
Αν η βροχή εγκατασταθεί για περισσότερες από δύο ώρες στη Θεσσαλονίκη, τότε η μετακίνηση οδηγών και πεζών μετατρέπεται σε πραγματική πρόκληση. Οι οδηγοί προσπαθούν να μην παρασυρθούν από το ρεύμα, σηκώνοντας παράλληλα όσο το δυνατόν λιγότερο νερό προς τα πεζοδρόμια. Την ίδια στιγμή οι πεζοί καλούνται να υπολογίσουν τη γωνία που θα σχηματίσουν τα ιπτάμενα ύδατα με κατεύθυνση το πεζοδρόμιο, προκειμένου να δουν αν και σε ποιο σημείο αυτού μπορούν να κυκλοφορήσουν. Γίνεται αντιληπτό πως εμπλέκονται πολλοί παράγοντες σε αυτή τη διαδικασία που εξελίσσεται αναπόφευκτα με μεγάλη ταχύτητα.
Έτσι δεν είναι λίγες οι φορές που ο υπολογισμός είτε της μίας είτε της άλλης πλευράς είναι λανθασμένος. Αποτέλεσμα: το νερό καταλήγει με ορμή στο πεζοδρόμιο, καταβρέχοντας τον εκάστοτε διαβάτη. Κοινώς, ο πεζός γίνεται μούσκεμα από τα νερά που λιμνάζουν ακόμη και στις πλέον κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης όπως η Νέα Εγνατία, η Αλεξάνδρου Παπαναστασίου κ.α. Μόλις συμβεί αυτό, αμέσως ξεκινά η επόμενη φάση. Ο πεζός βλέποντας το αποτέλεσμα στα ρούχα του, εξαπολύει μύδρους εναντίον του οδηγού, του δήμου, του δρόμου, του νερού, των πάσης φύσεως Θείων και γενικά εναντίον της άδικης κοινωνίας.
Λίγες ώρες είναι αρκετές για να χαλάσει η ούτως ή άλλως ταλαιπωρημένη διάθεση των Θεσσαλονικέων που τολμούν να κυκλοφορήσουν ακόμη και με βροχή. Μήνες ηλιοφάνειας επενδύονται μήπως και σκάσει πιο εύκολα το χαμόγελο στα πρόσωπα των συμπολιτών μας. Και έρχεται μία βροχή και στα χαλάει όλα… Προκαλεί εντάσεις, εκνευρισμό, λογομαχίες, άγχος, άπλυτα…
Επειδή δεν είναι δυνατόν μία ολόκληρη πόλη να μετατρέπεται σε ποτάμι μετά από μερικές ώρες βροχόπτωσης, μήπως να ασχολούμασταν λίγο περισσότερο με τις υποδομές μας στο συγκεκριμένο θέμα; Ή έστω να τις δημιουργούσαμε… Πριν αρχίσουμε να βριζόμαστε όλοι με όλους για έναν ακόμη λόγο αυτόν τον βροχερό Ιούνη;