Κινηματογράφος

Το αδιαχώρητο σε μια πρεμιέρα γεμάτη συγκίνηση

Μια σπουδαία ελληνική ταινία καταχειροκροτήθηκε χθες στην πρεμιέρα της στη Θεσσαλονίκη.

Parallaxi
το-αδιαχώρητο-σε-μια-πρεμιέρα-γεμάτη-σ-243476
Parallaxi

Εικόνες: Βασίλης Βερβερίδης-Τέλλος Φίλης

Ήταν μια νύχτα συγκίνησης. Μια νύχτα που μας έπεισε ότι σπουδαίο σινεμά, μεγάλες ταινίες, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ως παραγωγές και ως αποτέλεσμα μπορεί να γεννηθούν και μέσα στην Κρίση.

Η νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη, ”Το τελευταίο σημείωμα” έκανε την πρεμιέρα της όχι στην Αθήνα, αλλά στη Θεσσαλονίκη, πράγμα σπάνιο για μια ταινία. Χάρη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που τη φιλοξένησε και κατάφερε να γεμίζει ασφυκτικά το Ολύμπιον και να κάνει το κοινό να χειροκροτεί για ώρα τον πιο ανθρώπινο από τους Έλληνες σκηνοθέτες, το δημιουργό μοναδικών κινηματογραφικών στιγμών που θυμόμαστε για πάντα. Ο Βούλγαρης έχει πάντα την οξυδέρκεια για να προσεγγίσει τη μεγάλη Ιστορία να στέκεται πλάι στις μικρές, εκείνες που κρατιούνται στα προσκέφαλα των ανθρώπων συνδράμοντας στη λειτουργία της Μνήμης. Πενήντα δυο χρόνια τώρα.

Έχοντας πλάι του τη σύντροφο της ζωής του και σεναριογράφο της ταινίας Ιωάννα Καρυστιάνη και τους πρωταγωνιστές του με τον εξαιρετικό Ανδρέα Κωνσταντίνου να εξελίσσεται σε ένα μεγάλο υποκριτικό ταλέντο καθώς και έναν από τους κορυφαίους νέους διευθυντές φωτογραφίας τον Σίμο Σαρκετζή.

Τέσσερα χρόνια μετά την επιτυχημένη και πολυβραβευμένη ”Μικρά Αγγλία”, ο Βούλγαρης ασχολείται με μια από τις πιο συγκλονιστικές σελίδες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, την εκτέλεση 200 αγωνιστών την 1η Μαΐου 1944 στην Καισαριανή, από τους Γερμανούς κατακτητές, ως αντίποινα για τη δράση της ελληνικής αντίστασης. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης (τον ερμηνεύει ο ο Ανδρέας Κωνσταντίνου των «Ουζερί Τσιτσάνης», «Μικρά Αγγλία»), Κρητικός μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936. Την περίοδο της φυλακής του στο Χαϊδάρι, εκτελούσε χρέη διερμηνέα του Γερμανού Διοικητή του στρατοπέδου, Καρλ Φίσερ. Οι τελευταίες μέρες της ζωής 200 αγωνιστών που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή λίγο πριν το τέλος της Κατοχής.

H ταινία προκάλεσε τον ενθουσιασμό όσων την παρακολούθησαν οι οποίοι έμειναν στην αίθουσα άλλη μια ώρα για να παρακολουθήσουν την κουβέντα με τους συντελεστές.

Το φιλμ θα βγει στις αίθουσες στις 26 Οκτωβρίου 2017 από την Tanweer.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα