Ματιές στην πόλη

Το φωτεινό ύδωρ

*Η φωτογραφία είναι του Σωτήρη Κοϊκόπουλου To κτίσμα της φωτογραφίας έχει γίνει ένα με το δυτικό τείχος και η επιγραφή μας πληροφορεί ότι εδώ δινόταν αγίασμα από τους Άγιους Απόστολους που βρίσκονται πλησίον. Τα μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας θεωρούν ότι ο αγιασμός είναι προστατευτικός και για το λόγο αυτό πίνουν αγιασμό και στη συνέχεια φυλάσσουν […]

Parallaxi
το-φωτεινό-ύδωρ-8041
Parallaxi
agioi_apostoloi_agiasma.jpg

*Η φωτογραφία είναι του Σωτήρη Κοϊκόπουλου

To κτίσμα της φωτογραφίας έχει γίνει ένα με το δυτικό τείχος και η επιγραφή μας πληροφορεί ότι εδώ δινόταν αγίασμα από τους Άγιους Απόστολους που βρίσκονται πλησίον.

Τα μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας θεωρούν ότι ο αγιασμός είναι προστατευτικός και για το λόγο αυτό πίνουν αγιασμό και στη συνέχεια φυλάσσουν μπουκαλάκια με αυτόν, είτε αυτό τον Θεοφανείων, είτε από το μηνιαίο (μικρό) αγιασμό. Μάλιστα λέγεται ότι ανάλογα με τον Άγιο της εκκλησίας από όπου προέρχεται έχει και διαφορετικές θεραπευτικές ιδιότητες. Στην προσωνυμία Φωτεινό ύδωρ  οφείλεται και η έκφραση που χρησιμοποιείται όταν ο παπάς βρέχει τους πιστούς, “να μας φωτίσει”.

Στην αρχή της οδού Ολύμπου, κοντά στα δυτικά τείχη της Θεσσαλονίκης και νότια της Ληταίας Πύλης, βρίσκεται ο ναός των Αγίων Αποστόλων. Ο πυλώνας νότια του ναού και η κινστέρνα στα βορειοδυτικά μαρτυρούν ότι αποτελούσε καθολικό μοναστηριού που πιστεύεται ότι ήταν αρχικά αφιερωμένη στη Θεοτόκο.  Κτίστηκε την περίοδο 1310-1314 από τον οικουμενικό πατριάρχη Νήφωνα τον Α’ όπως φαίνεται από επιγραφές της εκκλησίας.

*Η φωτογραφία προέρχεται από το λεύκωμα “Η πόλη μας”, Άγγελος Καλογερόπουλος- Παύλος Ανδρεάδης, εκδόσεις Μακεδονικής Εταιρείας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα