Το υπερθέαμα του ουρανού
Εικόνες: Ορχάν Τσολάκ Έκλειψη ηλίου ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, με αποτέλεσμα ορισμένες περιοχές της Γης να δέχονται λιγότερο φως από ό,τι συνήθως. Μπορεί να είναι μερική ή ολική. Σήμερα το μεσημέρι μια έκλειψη έγινε η αιτία να βγουν ανακοινώσεις ώστε να περιοριστούν τα selfie […]
Εικόνες: Ορχάν Τσολάκ
Έκλειψη ηλίου ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, με αποτέλεσμα ορισμένες περιοχές της Γης να δέχονται λιγότερο φως από ό,τι συνήθως. Μπορεί να είναι μερική ή ολική. Σήμερα το μεσημέρι μια έκλειψη έγινε η αιτία να βγουν ανακοινώσεις ώστε να περιοριστούν τα selfie των μαθητών, να κρυφτούν τα μάτια πίσω από σκούρα γυαλιά.
Κόσμος πολύς συγκεντρώθηκε το μεσημέρι στην Αριστοτέλους για να θαυμάσει τον ουρανό και το παιχνίδι του. Κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού αρχαίες δεισιδαιμονίες που έλεγαν πως η έκλειψη αποτελούσε κακό οιωνό και συνδεόταν με φυσικές καταστροφές και θανάτους σημαινόντων πρόσωπων και βασιλέων και αυτοκρατόρων. Στην Κίνα ας πούμε έλεγαν πως το φαινόμενο το προκαλούσε ένας δράκος που «κατάπινε τον ήλιο» για μερικά λεπτά. Στην Ευρώπη πάλι πίστευαν πως η έκλειψη ηλίου προμηνύει, πόλεμο και αιματοχυσία. Ήταν ένα είδος προειδοποιήσεως προς τον αυτοκράτορα ότι έπρεπε να επανορθώσει κάποια σοβαρά σφάλματα τα οποία προκαλούσαν δυσαρμονία στην Κίνα.
Σήμερα πάντως καμία από τις αρχαίες προβλέψεις δεν επαληθεύτηκε και ο συναγερμός στα σχολεία, προληπτικός μεν, δεν εμπόδισε τελικά τα σέλφι να ανέβουν στο facebook με μια μαύρη κουκκίδα πίσω στον ουρανό.