Tο πράσινο στη Νέα Παραλία

Σχετικά με το κόψιμο δένδρων και την παρουσία του πράσινου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης θα ήθελα να σημειώσω τα παρακάτω: 1. Είναι παράλογο να συγκρίνουμε μία παραθαλάσσια περιοχή τεχνητά κατασκευασμένη με τα μπάζα των οικοδομών της δεκαετίας το ΄60 και του ΄70 με περιοχές στο εσωτερικό του αστικού ιστού ή στις παρυφές της πόλης με […]

Πρόδρομος Νικηφορίδης
tο-πράσινο-στη-νέα-παραλία-8535
Πρόδρομος Νικηφορίδης
20110916_prasinoparalia2_blog.jpg

Σχετικά με το κόψιμο δένδρων και την παρουσία του πράσινου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης θα ήθελα να σημειώσω τα παρακάτω:

1. Είναι παράλογο να συγκρίνουμε μία παραθαλάσσια περιοχή τεχνητά κατασκευασμένη με τα μπάζα των οικοδομών της δεκαετίας το ΄60 και του ΄70 με περιοχές στο εσωτερικό του αστικού ιστού ή στις παρυφές της πόλης με υγιή εδάφη. Μία μπαζωμένη περιοχή δεν μπορεί ποτέ να υποκαταστήσει μία φυσική περιοχή. Η Νέα Παραλία έχει ελάχιστο ποσοστό υγιών εδαφών και δεν μπορεί από τη φύση της να γίνει δάσος.

2. Η Νέα Παραλία είναι μία στενή λωρίδα τεχνητής γης που λειτουργεί ως ένας αστικός περίπατος προσφέροντας επιπλέον στους Θεσσαλονικείς και χώρους στάσης και αναψυχής. Τα τελευταία χρόνια επανειλημμένα έχουμε γίνει μάρτυρες πτώσης δένδρων όταν παρατηρούνται έντονα φυσικά φαινόμενα. Οι λεύκες είναι αυτές που δεν αντέχουν. Υπήρχε επομένως μία διαμορφωμένη και από την εμπειρία άποψη ότι το γρήγορα αυτό αναπτυσσόμενο δένδρο δεν αντέχει πιθανόν εξαιτίας και του επιπόλαιου ριζικού του συστήματος σε συνδυασμό και με τη μικρή ποσότητα χώματος.

3. Πολλά από τα υπάρχοντα δένδρα είναι άρρωστα και καταδικασμένα σύμφωνα με τους ειδικούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν δύο λύσεις. Η μία που είναι η πιο ανώδυνη που συνίσταται στη διατήρηση του δένδρου και η άλλη που είναι ιδιαίτερα επώδυνη και καταλήγει στην απομάκρυνση του δένδρου. Στον Κήπο των Ρόδων που ολοκληρώθηκε πριν από δύο χρόνια επιλέξαμε την εύκολη λύση και κρατήσαμε τις τρεις λεύκες γιατί επιπλέον φαίνονταν υγιείς. Δύο χρόνια μετά μία από τις λεύκες ολοκλήρωσε τον κύκλο ζωής της και η Υπηρεσία Πρασίνου την έκοψε. Σήμερα έχουμε έναν κομμένο κορμό που θα περιμένει την επόμενη ανάπλαση που θα γίνει μετά από πολλές δεκαετίες για να αντικατασταθεί. Αν είχαμε απομακρύνει την λεύκα και είχαμε φυτεύσει ένα πλατάνι όπως έγινε με τους εγκάρσιους πεζόδρομους τώρα θα είχαμε ένα μεγάλο δένδρο που θα υπήρχε εκεί για πολλές δεκαετίες.

4. Η Νέα Παραλία δεν είναι δάσος και δεν μπορεί να γίνει δάσος. Σε ένα δάσος έχουμε την ευχέρεια να αφήσουμε τη φύση να ρυθμίσει τους κύκλους ζωής των φυτών. Σε μία περιοχή όπως η Νέα Παραλία τα δένδρα, οι θάμνοι και όλα τα φυτά είναι τα ζωντανά συστατικά ενός οργανισμού που συνυπάρχει και επηρεάζεται από το χτισμένο περιβάλλον. Στον Κήπο του Αλέξανδρου υπάρχουν δύο αλέες με λεύκες που δεν προβλέπεται να απομακρυνθούν παρότι κάποιες είναι σε κακή κατάσταση. Η απόφαση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπορούμε να απομακρύνουμε ταυτόχρονα πολλά δένδρα αλλά και στο γεγονός ότι η αλέα βρίσκεται στο εσωτερικό μίας περιοχής χωρίς σκληρά δάπεδα με αποτέλεσμα να μπορούν στο μέλλον να αντικατασταθούν αυτά τα δένδρα. Αποφασίσαμε επομένως να φυτέψουμε πολλά δένδρα στην περιοχή για να μπορέσουμε στο μέλλον όταν χρειαστεί να απομακρύνουμε τις λεύκες όταν θα έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους.

5. Η Νέα Παραλία είναι ένας γενναιόδωρος χώρος περιπάτου αγαπητός σε όλους τους Θεσσαλονικείς. Στη Νέα Παραλία έγινε μία μεγάλη προσπάθεια για φυτεύσεις που έγιναν με μεγάλο κόστος. Η αλέα με τις 600 κουκουναριές, κατεξοχήν δένδρο της Θεσσαλονίκης είναι φυτεμένες σε μεγάλες μπετονένιες γλάστρες γιατί ήταν ο μόνος τρόπος να επιβιώσουν μέσα στα μπάζα. Το κόστος αυτό εμφανίζεται ως οικοδομικό έργο, έχει γίνει όμως για να προστατεύσει τα δένδρα και είναι αναγκαίο μόνο σαν τέτοιο. Αυτό για αυτούς που ισχυρίζονται ότι οι φυτεύσεις έχουν πολύ μικρό κόστος αναλογικά με τα οικοδομικά. Είναι γεγονός ότι η άγνοια κάποιων δεδομένων δημιουργεί πολλές παρεξηγήσεις και λανθασμένες ερμηνείες.

* Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης και ο Μπερνάρ Κουόμο είναι οι μελετητές αρχιτέκτονες της ανάπλασης των πάρκων της Νέας Παραλίας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα