Ματιές στην πόλη

Το στολίδι της Δυτικής εισόδου ανασαίνει

Λέξεις: Κύα Τζήμου Εικόνες: Ελένη Βράκα Σε μουσείο κόμικς θα “μεταμορφωθεί” το διατηρητέο κτίριο της οδού Αναγεννήσεως με απόφαση της δημοτικής αρχής μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και στο εσωτερικό του. Εκεί θα φιλοξενούνται πρωτοποριακές δραστηριότητες γλυρω από το κόμικ κια το animation, ενώ παράλληλα θα λειτουργούν εργαστήρια εικονογράφησης για μικρούς και μεγάλους. Η […]

Ελένη Βράκα
το-στολίδι-της-δυτικής-εισόδου-ανασαί-16262
Ελένη Βράκα
anagenniseos_2.jpg

Λέξεις: Κύα Τζήμου

Εικόνες: Ελένη Βράκα

Σε μουσείο κόμικς θα “μεταμορφωθεί” το διατηρητέο κτίριο της οδού Αναγεννήσεως με απόφαση της δημοτικής αρχής μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και στο εσωτερικό του. Εκεί θα φιλοξενούνται πρωτοποριακές δραστηριότητες γλυρω από το κόμικ κια το animation, ενώ παράλληλα θα λειτουργούν εργαστήρια εικονογράφησης για μικρούς και μεγάλους.

Η έπαυλη Πετρίδη, το νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται επί της οδού Αναγεννήσεως, στον αριθμό 10, χτίστηκε στα 1896 αλλά κατ΄άλλους στις αρχές του 20ου αιώνα και βρίσκεται στην περιοχή του Κήπου των Πριγκήπων (Μπες Τσινάρ). Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως βουλγαρικό προξενείο και μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, αγοράστηκε από την οικογένεια Πετρίδη στην οποία ανήκε ως το 1969. Εδώ και σχεδόν 30 χρόνια κρίθηκε διατηρητέο και περιήλθε στην κυριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης. Το 1984 με Υπουργική απόφαση χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης που χρίζει ειδικής κρατικής προστασίας. Ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ’97 το συμπεριέλαβε σε πρόγραμμα βελτίωσης, αλλά δεν έγινε η συντήρησή του. Από τότε που έπαψε να χρησιμοποιείται ως κατοικία, στέγασε ένα γραφείο μεταφορών, χρησίμευσε ως αποθήκη και έγινε κατάλυμα αστέγων.

Από το 2006 ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησής του, αλλά σταμάτησαν απότομα το 2009 λόγω προβλημάτων στη ροή της χρηματοδότησης από το υπουργείο Πολιτισμού, αν και ήδη η αποκατάσταση και ανακαίνισή του είχε σχεδόν ολοκληρωθεί με συνολικό κόστος 1,3 εκατ. ευρώ. Η αρχική πρόθεση ήταν να γίνει Μουσείο Φωτογραφίας και Αφίσας. Μετά από τις ενέργειες του δήμου που το συμπεριέλαβε στα πράσινα προγράμματα και πέτυχε την χρηματοδότηση των εργασιών μέσω ΕΣΠΑ, έγιναν εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο (στρώσιμο χυτού δαπέδου) που ολοκληρώθηκαν αυτές τις μέρες αλλά στο εσωτερικό θέλει ακόμη δουλειά που ελπίζουμε να ολοκληρωθεί σύντομα. Η αλήθεια είναι ότι θα περιμέναμε περισσότερο πράσινο γύρω από το όμορφο κτίριο. Περισσότερα ίσως παρτέρια με χαμηλή βλάστηση ώστε να μην εμποδίζεται η θέα στο κτίριο. Τα δεντράκια που σχηματίζουν μια μικρή αλέα μας κάνουν να ελπίζουμε ότι σε λίγα χρόνια η κατάσταση  θα είναι πολύ καλύτερη.

Διαβάστε ακόμα: Το στολίδι της Δυτικής εισόδου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα