Τραγουδώντας στην άγνωστη Ευαγγελική εκκλησία της πόλης

Μια ξεχωριστή χορωδία ταξίδεψε από την Αμερική μέχρι την Ευαγγελική Εκκλησία στην Πυλαία για μια συναυλία.

Parallaxi
τραγουδώντας-στην-άγνωστη-ευαγγελικ-198013
Parallaxi

Η Ευαγγελική εκκλησία που βρίσκεται πίσω από τις εργατικές κατοικίες του Φοίνικα και ανήκει στον Δήμο Πυλαίας είναι η λιγότερο γνωστή. Σήμερα το βράδυ σίγουρα ήταν μια ιδανική ευκαιρία να την γνωρίσετε.

https://youtu.be/2cDJIqhmHm8

Μια ξεχωριστή χορωδία ταξίδεψε από την Αμερική μέχρι την Εκκλησία για μια συναυλία. Πρόκειται για την 20μελή γυναικεία χορωδία του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α.που έφτασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η συναυλία στη Θεσσαλονίκη έγινε στο πλαίσιο των Ανοιξιάτικων Μουσικών Συναντήσεων στην Ευαγγελική Εκκλησία της οδού Ποσειδώνος στον Φοίνικα, το Σάββατο. Η χορωδία αποτελείται από φοιτήτριες του πανεπιστημίου και περιοδεύει κάθε χρόνο.

Πέρα από τις τακτικές περιοδείες εντός Η.Π.Α., η χορωδία έχει ταξιδέψει και σε πολλές ακόμα χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων σταθμών, έχουν δώσει παραστάσεις στην Αυστρία, στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, στην Σλοβακία, στην Τσεχία, στην Ν. Κορέα, στην Ιαπωνία, στη Χαβάη και στην Ιταλία.H Women’s Chamber Choir έχει ένα πλούσιο ρεπερτόριο καλύπτοντας όλα τα είδη χορωδιακής μουσικής, από παραδοσιακή Ευρωπαϊκή κλασσική και εκκλησιαστική μουσική, μέχρι gospel, spirituals και άλλα πιο σύγχρονα ακούσματα. Διευθύνει η Dr. Betty-Ann Lynerd.

Λίγα λόγια για την Ευαγγελική Εκκλησία

Η Ευαγγελική Εκκλησία της Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1914 και ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των «μεταρρυθμισμένων» Εκκλησιών, που όλες μαζί συγκροτούν την ομάδα των Διαμαρτυρομένων ή Ευαγγελικών ή Προτεσταντικών Εκκλησιών. Είναι γνωστό, βέβαια, ότι ο Χριστιανισμός σήμερα αποτελείται από τρία κυρίως τμήματα: Τους Καθολικούς (που αποτελούν περίπου 900 εκατομμύρια), τους Διαμαρτυρόμενους (που φτάνουν περίπου στα 400 εκατομμύρια) και τους Ορθοδόξους (που το σύνολο τους είναι περίπου 160 εκατομμύρια). Η Ευαγγελική Εκκλησία εντάσσεται στην ομάδα των Διαμαρτυρομένων Εκκλησιών και ακολουθεί τις γραμμές που χαράχτηκαν απ’ τον δέκατο έκτο αιώνα κι εδώ, απ’ τους μεγάλους μεταρρυθμιστές που κινήθηκαν, με γνωστότερη προσωπικότητα ανάμεσα τους, τον Μαρτίνο Λούθηρο.

Οι Ευαγγελικές Εκκλησίες διεθνώς παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία και πολλές επιμέρους αποκλίσεις και δεν έχουν κεντρική διοίκηση, επειδή η Ευαγγελική Εκκλησία πιστεύει ότι η «κοσμική εξουσία» δεν έχει θέση στην Εκκλησία του Χριστού. Αυτός είναι κι ο λόγος, που δεν υπάρχει διεθνώς κάποιος «αρχηγός», ή κάποια ηγετική φυσιογνωμία (όπως είναι ο Πάπας στην Καθολική Εκκλησία, ή οι Πατριάρχες στην Ορθόδοξη Εκκλησία). Κάθε Ευαγγελική Εκκλησία είναι ανεξάρτητη απ’ όλες τις άλλες, συνεργάζεται με κάποιες σε κάποιο πλαίσιο παρόμοιας πορείας και νοοτροπίας, διατηρεί όμως την πνευματική και διοικητική αυτοτέλεια της, επειδή ακριβώς αποδέχεται ότι αρχηγός της Εκκλησίας, κατά τα Βιβλικά πρότυπα, μπορεί να είναι μόνο ο Ιησούς Χριστός.

Ακόμη ειδικότερα, η Ευαγγελική Εκκλησία της Θεσσαλονίκης κατατάσσεται κάπου μεταξύ των Βαπτιστικών Εκκλησιών του εξωτερικού και των Εκκλησιών των «αδελφών» (Brethren), που έχουν δραστηριοποιηθεί στην Ευρώπη, στην Αμερική και σε άλλα μέρη του κόσμου στη διάρκεια των δύο – τριών τελευταίων αιώνων. Διατηρεί σχέσεις αδελφικής συνεργασίας και αγάπης με τις Ευαγγελικές (ή Διαμαρτυρόμενες) Εκκλησίες όλων των αποχρώσεων και των ονομάτων, διατηρώντας όμως την δογματική, πνευματική και διοικητική ανεξαρτησία και αυτοτέλεια της.Για λόγους όμως ιδεολογικής συγγένειας, είναι μέλος της Κοινωνίας των Ελευθέρων Ευαγγελικών Εκκλησιών Ελλάδος, όπου ανήκουν περισσότερες από πενήντα Εκκλησίες σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο.

* Ευαγγελική Εκκλησία. Οδός Ποσειδώνος. Φοίνικας-Πυλαία 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα