Βελτιώνω την πόλη μου με ένα κλικ

Από τις 9 Ιουνίου 2015 οι δημότες του Δήμου Θεσσαλονίκης έχουν πια τη δυνατότητα να επικοινωνούν διαδικτυακά με τη δημοτική τους αρχή ώστε να αναφέρουν, να παρακολουθούν και να επιλύουν τα καθημερινά τους προβλήματα (π.χ., πεταμένα σκουπίδια, καμένες λάμπες ηλεκτροφωτισμού, σπασμένα πλακάκια στα πεζοδρόμια, παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, παράνομα παρκαρισμένα οχήματα, κλπ). Με αυτό τον τρόπο […]

Κύα Τζήμου
βελτιώνω-την-πόλη-μου-με-ένα-κλικ-10077
Κύα Τζήμου
1.jpg

Από τις 9 Ιουνίου 2015 οι δημότες του Δήμου Θεσσαλονίκης έχουν πια τη δυνατότητα να επικοινωνούν διαδικτυακά με τη δημοτική τους αρχή ώστε να αναφέρουν, να παρακολουθούν και να επιλύουν τα καθημερινά τους προβλήματα (π.χ., πεταμένα σκουπίδια, καμένες λάμπες ηλεκτροφωτισμού, σπασμένα πλακάκια στα πεζοδρόμια, παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, παράνομα παρκαρισμένα οχήματα, κλπ). Με αυτό τον τρόπο οι δημότες μπορούν εύκολα και αποτελεσματικά να κοινοποιούν τα προβλήματα, που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του Δήμου Θεσσαλονίκης, αντικαθιστώντας έτσι τη συνήθως χρονοβόρα και μη αποτελεσματική τηλεφωνική επικοινωνία.

Οι παραπάνω υπηρεσίες οφείλονται στην υιοθέτηση από το Δήμο Θεσσαλονίκης της πλατφόρμας λογισμικού Βελτιώνω Την Πόλη Μου που επιτρέπει την αποτελεσματική διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων του πολίτη, παρέχοντας λειτουργίες υποβολής, διαχείρισης και ανάλυσης των αιτημάτων του. Το Βελτιώνω Την Πόλη Μου αποτελείται από μια διαδικτυακή εφαρμογή που παραμετροποιείται πλήρως με βάση τις ανάγκες του Δήμου. Επιπλέον αποτελείται και από δύο native εφαρμογές για έξυπνες κινητές συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android και iOS.

Το Βελτιώνω Την Πόλη Μου απευθύνεται σε Δήμους που επιδιώκουν μια εποικοδομητική συνεργασία με τους πολίτες τους και έχει ήδη υιοθετηθεί από ένα μεγάλο αριθμό δημοτικών αρχών ανά τον κόσμο, όπως φαίνεται στο σύνδεσμο και στο παρακάτω διάγραμμα:

Ο Δρ. Γιάννης Κομπατσιάρης, Ερευνητής Β’, ΕΚΕΤΑ-ΙΠΤΗΛ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ,Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών – ΙΠΤΗΛ, 6ο Χιλ. Οδού Χαριλάου – Θέρμης) μας περιγράφει τη λειτουργία της εφαρμογής που δημιουργήθηκε υπό την επίβλεψή του κια πρωτοεφαρμόστηκε στον Δήμο Θέρμης.

“Οι σύγχρονες τεχνολογίες και εφαρμογές του Διαδικτύου επιτρέπουν την άμεση δημοσιοποίηση και ανταλλαγή πληροφοριών όπως σύντομων κειμένων, εικόνων, βίντεο και τοποθεσίας και προσφέρουν δυνατότητες που ξεπερνούν την ανταλλαγή προσωπικών μηνυμάτων και επανα-προώθηση περιεχομένου και ειδήσεων. Ουσιαστικά δίνουν πλέον τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε οι ίδιοι ως δημιουργοί ειδήσεων, ιδεών, προτάσεων, σχολίων με άμεσο και προσιτό τρόπο. Ήδη πολλές εφαρμογές εκμεταλλεύονται αυτή τη «μαζική κοινωνική νοημοσύνη» με στόχο να λύσουν προβλήματα και να συγκεντρώσουν πληροφορίες που θα ήταν αδύνατο ή υπερβολικά χρονοβόρο να γίνουν με ένα συγκεντρωτικό τρόπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πλατφόρμα Ushahidi που επιτρέπει την αποτελεσματική διαχείριση και απεικόνιση πληροφοριών-εικόνων που στέλνονται μέσω κινητών σε περίπτωση κρίσεων και φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πλημμύρες).

Βασισμένοι στην προσέγγιση αυτή και στην ιδέα ότι ο κάθε δημότης και ενδιαφερόμενος μπορεί να λειτουργήσει ως ένας άμεσος παρατηρητής και σχολιαστής των προβλημάτων του Δήμου, ο Δήμος Θέρμης σε συνεργασία με την Ερευνητική Μονάδα URENIO του Α.Π.Θ. ανέπτυξαν την εφαρμογή web “Βελτιώνω την πόλη μου”, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου PEOPLE. Η εφαρμογή επιτρέπει σε όσους διαμένουν ή εργάζονται στο Δήμο Θέρμης να υποβάλλουν μέσω διαδικτύου σχόλια που αφορούν την καθημερινότητα (π.χ., σπασμένες λάμπες, επικίνδυνα καλώδια, απουσία κάδου απορριμμάτων, λακκούβες στους δρόμους, σπασμένα παγκάκια, επιπλέον φωτισμός σε κάποιο δρόμο, κλπ), τα οποία στη συνέχεια μεταβιβάζονται αυτόματα στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. Ταυτόχρονα δημοσιεύονται στην εφαρμογή έτσι ώστε άλλοι πολίτες να έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν αυτά που θεωρούν σημαντικά και να προσθέτουν τα δικά τους σχόλια και ιδέες, κάτι που οδηγεί σε μια συλλογική αξιολόγηση της σημασίας τους και της προτεραιότητας που πρέπει να έχουν. Τελικά, οι υπηρεσίες του Δήμου καταφέρνουν να έχουν μια άμεση, επικαιροποιημένη και ακριβέστερη εικόνα για τα προβλήματα του Δήμου, που προέρχονται από τους ίδιους τους πολίτες με λιγότερο κόστος. Η συνολική επεξεργασία των δεδομένων αυτών επιτρέπει πιο αποτελεσματικό προγραμματισμό των εργασιών και διατήρηση στατιστικών.”

“Ιδιαίτερα σημαντική στην προσπάθεια είναι η συμβολή του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) το οποίο ανέπτυξε μια έκδοση της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, ώστε οι πολίτες να μπορούν να αποστέλλουν τα αιτήματά τους πιο άμεσα. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί τις δυνατότητες των έξυπνων συσκευών όπως την αυτόματη εξαγωγή της γεωγραφικής θέσης και τη χρήση της κάμερας για την αποστολή φωτογραφιών. Είναι διαθέσιμη για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Android μέσω της πλατφόρμας εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα GooglePlay, της σχετικής σελίδας του Δήμου Θέρμης, καθώς και της σχετικής σελίδας του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών.

Πέρα από τον άμεσο και καθοριστικό ρόλο των πολιτών σε σχετικές εφαρμογές, εξίσου σημαντικό είναι και οι φορείς διαχείρισης των προβλημάτων να προσαρμόσουν τον τρόπο εργασίας τους ώστε να υπάρχει απόκριση και αξιοποίηση των πληροφοριών, κάτι που φαίνεται να πετυχαίνει ήδη ο Δήμος Θέρμης και ελπίζουμε να εφαρμοστεί και σε άλλους Δήμους.

info: Η ανάπτυξη της πλατφόρμας Βελτιώνω Την Πόλη Μου πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Multimedia Knowledge and Social Media Analytics Laboratory, που ανήκει στο Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης, και της Ερευνητικής Μονάδας URENIO του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η εμπορική διάθεση της εφαρμογής πραγματοποιείται από την εταιρεία INFALIA PC, τεχνοβλαστό του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης και την εταιρεία INTELSPACE S.A, τεχνοβλαστό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σύντομα η λειτουργικότητα της πλατφόρμας «Βελτιώνω Την Πόλη Μου» θα είναι διαθέσιμη στο Δήμο Θεσσαλονίκης και για έξυπνες κινητές συσκευές Android και iPhone. Πληροφορίες: – Αμαλία Δρόσου – Υπηρεσίες εξωστρέφειας και Δικτύωσης ΕΚΕΤΑ / Τηλ.: 2310 498214 / E-mail: [email protected] – Σπύρος Νικολόπουλος – Μεταδιδακτορικός ερευνητής ΙΠΤΗΛ / ΕΚΕΤΑ / Τηλ.: 2311 257752 / E-mail: [email protected] – Δρ. Ιωάννης Κομπατσιάρης – Κύριος ερευνητής ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ / Τηλ.: 2311 257774 / E-mail: [email protected]

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα