ΒΙΝΤΕΟ: Κόβει την ανάσα το Παλατάκι από ψηλά
Απολαυστική πτήση πάνω από το τοπόσημο στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης.
ΕΙΚΟΝΕΣ: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος/ Parallaxi
BIΝΤΕΟ: Nick Drone
Το Παλατάκι, ή αλλιώς το Κυβερνείο, το μεγάλο νεοκλασικό στην περιφέρεια του δήμου Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη, κόβει την ανάσα στη θέασή του από ψηλά. Με τη βοήθεια drone η ομάδα του Nick Drone στο Youtube κατέγραψε μια “απολαυστική πτήση” πάνω από το Παλατάκι.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:
Μερικά λόγια για την ιστορία του
Η αρχική έκταση του οικοπέδου, συνολικού εμβαδού 15.000 τ.μ., ήταν τμήμα μεγαλύτερης έκτασης προέλευσης Τουρκικού Δημοσίου. Το 1937 παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο στις Στρατιωτικές Αρχές ενώ δύο δεκαετίες αργότερα, το 1959, παραχωρήθηκε από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων για να κατασκευαστεί το Κυβερνείο. Μετά την κατασκευή του, το κτίριο παραχωρήθηκε το 1962 στον Υπουργό Βορείου Ελλάδας για χρήση ως κατοικία. Αμέσως μετά, το 1963, παραχωρήθηκε στην Ελληνική Βασιλική οικογένεια σαν θερινή βασιλική κατοικία και τελικώς το 1968 ανακλήθηκε η προηγούμενη απόφαση.
Μετά την κατασκευή του, το κτίριο παραχωρήθηκε το 1962 στον Υπουργό Βορείου Ελλάδας για χρήση ως κατοικία. Αμέσως μετά, το 1963, παραχωρήθηκε στην Ελληνική Βασιλική οικογένεια σαν θερινή βασιλική κατοικία και τελικώς το 1968 ανακλήθηκε η προηγούμενη απόφαση.
Μετά το 1974 χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία από Υπουργούς Βορείου Ελλάδος και Μακεδονίας – Θράκης που καταγόταν από Νομούς εκτός Θεσσαλονίκης. Εκείνος που το τίμησε ιδιαίτερα ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος έμενε πάντοτε εκεί, τόσο ως πρωθυπουργός όσο και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το 2001 χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο («Κυβερνείο Θεσσαλονίκης», ΦΕΚ 397Δ/2001): η απόφαση αφορούσε το κύριο κτίσμα, το παρεκκλήσι, την πύλη εισόδου και τον περιβάλλοντα χώρο. Τελευταία χρήση του ως κατοικία υπουργού ήταν το 2006. Πιο συγκεκριμένα, τελευταίος ένοικος του Κυβερνείου υπήρξε την περίοδο 2004-2006 ο Κοζανίτης υπουργός Μακεδονίας-Θράκης της κυβέρνησης Καραμανλή, Νίκος Τσιαρτσιώνης.
Το κτίριο είναι νεοκλασικού ρυθμού σε σχέδια του αρχιτέκτονα Χριστόπουλου και χαρακτηρίζεται από συμμετρία, στοιχείο που σχετίζεται με την «ανακτορική» νεοκλασική αρχιτεκτονική, με προπύλαιο και περιστύλιο από ιωνικούς κίονες και ιωνική κιονοστοιχία, σε όλο το μήκος της νότιας πλευράς.
Αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, με το υπόγειο να εκτείνεται σε 1.330 τ.μ., το ισόγειο να διαθέτει 922 τ.μ. με εξώστη 660 τ.μ. και ο όροφος να τοποθετείται σε 682 τ.μ. με εξώστη 445 τ.μ. Στον πρώτο όροφο βρίσκονται τα βοηθητικά δωμάτια και δύο σουίτες. Τα σαλόνια, η αίθουσα χορού, το αίθριο, αλλά και οι άλλοι χώροι του είναι εκπληκτικοί, ωστόσο λίγοι είχαν την τύχη να επισκεφθούν το εσωτερικό του. Στο οικόπεδο υπάρχουν επίσης ένα παρεκκλήσι, ένα ελικοδρόμιο και μια μικρή προβλήτα με δυνατότητα ελλιμενισμού μικρών σκαφών.
Αξίζει να σημειωθεί πως έπειτα από μία εποχή εγκατάλειψης φαίνεται πως το Παλατάκι ετοιμάζεται να μπει σε νέα εποχή.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, κυκλοφόρησε η είδηση πως το το ΥΜΑΘ, με πρωτοβουλία της μέχρι πρότινος υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου και σε συνεργασία με την Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης υποβλήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ολοκληρωμένη πρόταση ωρίμανσης μελετών, αποκατάστασης και επανάχρησης του κτιρίου.