Με κατασχέσεις απειλούνται κάτοικοι στην Άνω Πόλη, για ένα δρόμο που δεν έγινε ποτέ
Η διάνοιξη εκκρεμεί εδώ και 27 χρόνια, αλλά το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι περίοικοι πρέπει να πληρώσουν αποζημιώσεις βάσει αναλογικότητας
Αντιμέτωπες με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς βρίσκονται 13 οικογένειες στην Άνω Πόλη που καλούνται να πληρώσουν αποζημίωση σε ιδιοκτήτες γειτονικού οικοπέδου για μια ρυμοτόμηση που έγινε το 1996, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Πρόκειται για κατοίκους – ιδιοκτήτες κατοικιών της περιοχής Τσινάρι στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης, δίπλα στα Κάστρα, οι οποίοι βάσει της «πράξης αναλογισμού», μετά την απαλλοτρίωση διπλανού οικοπέδου, προκειμένου να κατασκευαστεί δρόμος, πρέπει να καταβάλλουν αποζημιώσεις διότι τα ακίνητα τους απέκτησαν αξία λόγω του δρόμου, ο οποίος όμως εδώ και 27 χρόνια δεν έχει κατασκευαστεί ποτέ.
Η υπόθεση, τραγική στην ουσία της, είναι σχεδόν βγαλμένη από σενάριο μαύρης κωμωδίας του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, με θύτες το ελληνικό δημόσιο, τη δικαιοσύνη και την τοπική αυτοδιοίκηση και θύματα του κατοίκους που καλούνται να πληρώσουν για κάτι ανύπαρκτο και φανταστικό.
Η υπόθεση κορυφώνεται μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης (2394/2022), που καθόρισε οριστική τιμή μονάδας για την απαλλοτριωμένη έκταση 495,5 τ.μ. Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών που συνορεύουν με την απαλλοτριωμένη έκταση, μαζί με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αναλογικά, πρέπει να καταβάλλουν 700 ευρώ ανά τ.μ.
Μάλιστα αυτές τις ημέρες τους επιδόθηκαν και οι σχετικές διαταγές πληρωμής, που είναι πλέον εκτελεστέες. Αυτό σημαίνει ότι επίκεινται και οι σχετικές αποφάσεις εκτέλεσης που θα ανοίξουν τον δρόμο για κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμών κινητών και ακινήτων, ακόμα και των σπιτιών τους.
Τα περιστατικά περιγράφει ο Φώτης Κουτσαμπάρης, κάτοικος της περιοχής και εκπρόσωπος των ιδιοκτητών. «Είμαστε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε τρεις οικοδομές της οδού Στρυμώνος οι οποίοι καλούμαστε να καταβάλουμε αποζημίωση για έναν δρόμο που δεν έγινε και δεν πρόκειται να γίνει, τουλάχιστον όσο είμαστε εν ζωή», τονίζει ο Φώτης Κουτσαμπάρης αναφερόμενος στην υπόθεση η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της γραφειοκρατικής αγκύλωσης του ελληνικού κράτους.
Το Σχέδιο Πόλης, στην περιοχή Άνω Πόλη – Κατρόπληκτα
Συγκεκριμένα, για να εφαρμοστεί το Σχέδιο Πόλης, στην περιοχή Άνω Πόλη – Κατρόπληκτα, από την οδό Ακρίτα έως την οδό Αμαρτωλών, μεταξύ άλλων, απαλλοτριώθηκε και ρυμοτομήθηκε οικόπεδο στον αριθμό 19 της Στρυμώνος, έκτασης 495,50 τ.μ. προκειμένου να γίνει η διάνοιξη της οδού Σαχτούρη. Η πράξη αναλογισμού αποζημίωσης είναι η 6796/12-2-1996, η οποία κυρώθηκε με την 29/οικ. 10665-20-03-1996 απόφαση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης.
Στο ρυμοτομημένο οικόπεδο υπήρχαν δύο παλιές μονοκατοικίες, οι οποίες σχεδόν εφάπτονταν στα κάστρα και τα τελευταία χρόνια, όπως περιγράφουν οι κάτοικοι, ρήμαζαν και είχαν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης, κινδύνου για τη δημόσια υγεία της περιοχής, καταφύγιο χρηστών και κακοποιών στοιχείων. Οι μονοκατοικίες σταδιακά άρχισαν να καταρρέουν, κατά τμήματα. Τον Αύγουστο του 2019 τα κουφάρια που απέμειναν κατεδαφίστηκαν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, σε εκτέλεση του 27-3-2019 πρωτοκόλλου επικινδύνως ετοιμόρροπων κτισμάτων.
Τον Ιούνιο του 2021 οι κληρονόμοι των μονοκατοικιών που κατεδαφίστηκαν κατέθεσαν αγωγή σε βάρος των γειτόνων και σε βάρος του Δήμου Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας αποζημίωση, της τάξης των 1.500 ευρώ ανά τ.μ. Μετά από αναβολή, η υπόθεση εκδικάστηκε στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, το οποίο εξέδωσε απόφαση, με την οποία ορίζει οριστική τιμή απαλλοτρίωσης 700 ευρώ ανά τ.μ.
“Καλούμαστε να καταβάλλουμε αποζημίωση για έναν δρόμο που δεν έγινε”
«Επειδή, αρκετοί, όπως ο ομιλών, είμαστε χαμηλόμισθοι, έχουμε πάρει δάνειο και πληρώνουμε δόσεις για την πρώτη μας κατοικία, είναι δύσκολο να επωμιστούμε το βάρος της αποζημίωσης. Μια κοπέλα είναι άνεργη με δύο ανήλικα παιδιά και ορισμένοι είναι συνταξιούχοι», εξηγεί ο κ. Κουτσαμπάρης, προσθέτοντας ότι «μας πικραίνει δε, το γεγονός, ότι καλούμαστε να καταβάλλουμε αποζημίωση για έναν δρόμο που δεν έγινε σχεδόν 30 χρόνια τώρα και δεν πρόκειται να γίνει καθώς πρέπει να γκρεμιστεί μεγάλος αριθμός οικοδομών – κατοικιών, για να συντελεστεί η διάνοιξη. Εκτός αυτού, ο χώρος δίπλα στα κάστρα είναι χώρος πρασίνου. Η οικοδομή μας έχει κεντρική είσοδο που πέφτει πάνω σε χαλάσματα, στον δρόμο που δεν υπάρχει. Εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχει αυτός ο δρόμος, δεν μπορούμε να φέρουμε φυσικό αέριο».
«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αν και υποστήριξε στο δικαστήριο ότι η αξία του οικοπέδου είναι περί τα 350 ευρώ το τ.μ. αποδέχτηκε την απόφαση του δικαστηρίου που ορίζει 700 τ.μ. και μάλιστα, όπως μάθαμε, ήδη έχει καταβάλλει εντός εξαμήνου το ποσό που του αναλογεί, κάτι που δεν είναι σύνηθες. Θα μπορούσε να προσφύγει στον Άρειο Πάγο κατά της απόφασης, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος», τονίζει ο κ. Κουτσαμπάρης, υπογραμμίζοντας ότι «προφανώς αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα των αντιδίκων στην ιδιοκτησία τους, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε να πληρώσουμε εμείς τα λάθη των πολεοδομικών σχεδιασμών, την αδιαφορία και αδράνεια των δημοτικών αρχών».
«Σήμερα η υπερτιμημένη έκταση είναι γεμάτη από μπάζα, που έχουν χορτιαριάσει, κουφάρια, ζωύφια. Πέρσι εντοπίσαμε και φίδι ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος ανάφλεξης, με απρόβλεπτες συνέπειες. Πληρώνουμε εργάτες για να καθαρίζουν το οικόπεδο. Ο δήμος αδιαφορεί», σύμφωνα με τον κ. Κουτσαμπάρη.
Υπόχρεη και άνεργη μητέρα με δύο ανήλικα παιδιά
Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι καλούνται να πληρώσουν ποσά από 5000 μέχρι και 30000 ευρω, ενώ μεταξύ τους υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μίας μονογονεικής οικογένειας που αποτελείται από μία άνεργη μητέρα με δύο ανήλικα παιδιά, τα οποία περιλαμβάνονται στην αγωγή!.
“Είναι άδικο για μάς. τα έξοδα για τα έργα υποδομής πρέπει να τα πληρώνει το κράτος” τονίζει και ο Θεόδωρος Τσακίρης, ένας από τους ιδιοκτήτες που καλούνται να καταβάλουν αποζημιώσεις και απειλούνται με κατασχέσεις.
Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της Άνω Πόλης ζήτησαν από το δήμο Θεσσαλονίκης να διαχειριστεί διαφορετικά το ζήτημα και να μην επιτρέψει την οικονομική καταστροφή των οικογενειών που πλήττονται άδικα από την απαλλοτρίωση, αλλά όπως ειπώθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, ο δήμος Θεσσαλονίκης απλά τηρεί το νόμο.
Οι ιδιοκτήτες προτίθεται να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο, ζητώντας την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου που ορίζει οριστική τιμή μονάδος απαλλοτρίωσης.