Με λουκέτο απειλούνται από το 2020 κοινωνικά παντοπωλεία και συσσίτια στη Θεσσαλονίκη
Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κοινωνικά Φαρμακεία και η Παροχή Συσσιτίου, δομές που έχουν όλοι οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης.
Με λουκέτο απειλούνται από τις αρχές του 2020 τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κοινωνικά Φαρμακεία και η Παροχή Συσσιτίου, δομές που έχουν όλοι οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης και εξυπηρετούν χιλιάδες ωφελούμενους, οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
“Υπάρχει αγωνία για το μέλλον. Οι συγκεκριμένες δομές υποστηρίζουν περισσότερους από 6.000 ωφελούμενους στους δήμους της Θεσσαλονίκης. Η κοινωνική πολιτική δεν βασίζεται μόνο σε επιδοματικά χαρακτηριστικά, διότι ένας άνθρωπος χρειάζεται επίσης ψυχο-κοινωνική υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό”, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9Fm”, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, Δημήτρης Κνης.
“Διαφαίνεται πως αποφασίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση να μην παραταθεί η λειτουργία των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών, γεγονός που οδηγεί στο κλείσιμο των 280 δομών στήριξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων σε πανελλαδικό επίπεδο, οι οποίες καλύπτουν τις βασικές ανάγκες χιλιάδων συμπολιτών μας σε τρόφιμα και φάρμακα“, πρόσθεσε ο κ.Κνης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου όλες οι υπόλοιπες δομές έχουν πάρει τριετή παράταση, μέχρι το 2023, σε αντίθεση με τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κοινωνικά Φαρμακεία και την Παροχή Συσσιτίου “δίχως καμία αξιολόγηση ότι δεν λειτουργούν σωστά ή ότι οι δείκτες φτώχειας έχουν μειωθεί αισθητά ώστε να μην είναι πλέον αναγκαία η παροχή από κάποιον δήμο”.
Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, τη νέα υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μαρία Μιχαηλίδου και τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργο Σταμάτη, ενώ για το επόμενο διάστημα προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις.
Για το θέμα των δομών έχει ήδη ενημερωθεί ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειακών Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος δεσμεύτηκε πως θα το θέσει σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, αλλά και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του δήμου Θεσσαλονίκης, Χάρης Αηδονόπουλος.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ