Με πρόβα ρητορικής του 2019, στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης

"Όταν έρθει ώρα δε θα εκλέξουμε μόνο κυβέρνηση, αλλά και κυβερνήτη του τόπου»

Φίλιππος Δεργιαδές
με-πρόβα-ρητορικής-του-2019-στη-δεθ-ο-μητσο-918787
Φίλιππος Δεργιαδές

Καθαρά προεκλογικός και υπό το βάρος τού σκανδάλου των υποκλοπών, ήταν ο λόγος του πρωθυπουργού από το βήμα των εγκαινίων της 86ης ΔΕΘ. Αν εξαιρέσουμε την πανδαισία των επιδομάτων που εξήγγειλε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πολιτικά εμφανίσθηκε πιεσμένος, προσπαθώντας να πείσει το εκλογικό ακροατήριο του ότι η ΝΔ, στις επόμενες εκλογές μπορεί να πετύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Γι αυτό άλλωστε δεν τόλμησε, από τη ΔΕΘ, να ανακοινώσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που εμμέσως πλην σαφώς έχουν ήδη ανακοινώσει διάφοροι υπουργοί του. Δεν θέλησε να «κρυφτεί» πίσω από την αλλαγή του εκλογικού νόμου δημοσίως, την ώρα μάλιστα που προσπαθεί με κάθε είδους διλήμματα να επικοινωνήσει ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι η σωστή, απαραίτητη και αναγκαία επιλογή για την επόμενη τετραετία.

Η ανακοίνωση της αλλαγής του εκλογικού νόμου, με ενίσχυση της πριμοδότησης υπέρ του πρώτου κόμματος, θα ήταν άλλωστε μία άμεση παραδοχή ότι η ΝΔ, με τον εκλογικό νόμο, που η ίδια έχει περάσει, και θα τεθεί σε εφαρμογή τη δεύτερη Κυριακή μετά τις εκλογές με την απλή αναλογική, αδυνατεί να πετύχει αυτοδυναμία και, συνεπώς, χρειάζεται το δεκανίκι του αυξημένου μπόνους.

Το απέφυγε λοιπόν και επιχείρησε να επαναφέρει στο προσκήνιο, με τα γνωστά διλήμματα, τη βασική ρητορική του «αντισύριζα μετώπου», εντάσσοντας όμως στο αντίπαλο στρατόπεδο πλέον και το ΠΑΣΟΚ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, επιχείρησε αφενός να υποβαθμίσει την πολιτική σημασία της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, κάνοντας λόγο για «επιχειρησιακό λάθος», αλλά και για «αντικειμενική πολιτική ευθύνη», και αφετέρου δεν έδωσε καμία απάντηση για κανένα απο τα ερωτήματα που εγείρονται για την υπόθεση.

Μάλιστα δοκίμασε και τις δυνάμεις του στο φλερτ με τον κεντρώο χώρο, κάνοντας λόγο για “το ρεύμα της δημοκρατίας και της προόδου” και φυσικά δεν ξέχασε να απευθύνει κάλεσμα στο «αντισύριζα μέτωπο», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι δυνάμεις που συναντήθηκαν το καλοκαίρι του 2019, οφείλουν να ξανασυναντηθούν».

firefox-screenshot-2022-09-10t20-49-09264z.png

Επίσης ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά ότι δεν θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, λέγοντας πως “επισπεύδων πολιτικής αστάθειας εγώ δεν πρόκειται να γίνω. Θα οδηγήσω τη χώρα με ασφάλεια σε εθνικές εκλογές στο τέλος της 4ετίας και τότε θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε”.

Ελπίζει δηλαδή ότι τα επιδόματα που εξήγγειλε, θα βοηθήσουν την κυβέρνηση του να περάσει με μικρές απώλειες τις δυσκολίες της χειμερινής περιόδου, παρότι η ενεργειακή κρίση δεν φαίνεται να υποχωρεί, ούτε υπάρχουν σημάδια ότι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός θα ελεγχθούν και θα περιοριστούν σε ανεκτά επίπεδα.

Θέλησε δε, να δείξει πολιτική πυγμή και αποφασιστικότητα, λέγοντας ότι η χώρα έχει “μία κυβέρνηση συμπαγή με πανίσχυρη εντολή και με πρωθυπουργό που δε δέχεται πιέσεις και υποβολείς και μένει πιστός στο χρέος να περάσει και πάλι τη χώρα απέναντι, να την οδηγήσει ξανά στο ξέφωτο. Και αυτό θα κάνω, όποιο και αν είναι το κόστος που θα χρειαστεί να αναλάβω. Αυτό επιβάλλει η πατριωτική μου συνείδηση”.

Στην ίδια γραμμή είπε πως “στην καταιγίδα χρειάζεται σταθερό τιμόνι, ικανός καπετάνιος και έμπειρο πλήρωμα. Χρειάζεται μία κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, που να αποφασίζει χωρίς παράλληλες κουβέντες και ατελέσφορα παζάρια γρήγορα και αποτελεσματικά” και απευθύνθηκε κυρίως στην συντηρητική παράταξη, σημειώνοντας, ότι «η συντεταγμένη πορεία της πατρίδας στο αύριο, προϋποθέτει συστράτευση του κοινωνικού μετώπου που την πιστεύει, με πρώτη ασφαλώς την παράταξη της ΝΔ».

Αναφερόμενος μάλιστα στον δικό του προσωπικό ρόλο, είπε πως “όταν έρθει ώρα δε θα εκλέξουμε μόνο κυβέρνηση, αλλά και κυβερνήτη του τόπου” ενώ επανέφερε και τα γνωστά διλήμματα έναντι των αντιπάλων του και ιδίως έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως στις επόμενες εκλογές οι πολίτες έχουν να διαλέξουν “το δρόμο του εκσυγχρονισμού ή του αναχρονισμού”.

firefox-screenshot-2022-09-10t20-52-47253z.png

«Συνεχίζουμε μπροστά ή κάνουμε πίσω», «δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή δεύτερη φορά στη συμφορά», τόνισε δίνοντας και το στίγμα της προεκλογικής στρατηγικής του κόμματος του, σημειώνοντας παράλληλα ότι «βρίσκομαι για 4η χρονιά στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός και ξέρω ότι οι μήνες που θα ακολουθήσουν είναι προεκλογικοί”.

Το μείζον θέμα δηλαδή για την κυβέρνηση είναι οι εκλογές. Αυτό είναι που απασχολεί κυρίως σήμερα την κυβέρνηση της ΝΔ και τον αρχηγό της: η διατήρηση της εξουσίας.

Όμως μία κυβέρνηση υπό πίεση, που σκέπτεται μόνο πως θα κρατηθεί στο τιμόνι της εξουσίας, με την ενεργειακή θύελλα να μαίνεται και την ακρίβεια να εξανεμίζει, μισθούς εισοδήματα και συντάξεις, δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον τόπο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα