Θεσσαλονίκη

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες στήριξης του πρανούς σε ρέμα στο Ρετζίκι

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, εφόσον ως τότε δοθεί και η έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο.

Parallaxi
μέχρι-το-τέλος-της-εβδομάδας-αναμένετ-265790
Parallaxi

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες στήριξης του πρανούς σε ρέμα στο Ρετζίκι

Αρχείο parallaxi

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, εφόσον ως τότε δοθεί και η έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο, αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες στήριξης και αποκατάστασης του πρανούς σε ρέμα στην περιοχή του Ρετζικίου, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις της 21ης Μαΐου.

Αυτό ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μπάμπης Στεργιάδης, επισημαίνοντας ότι ήδη η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου προχώρησε άμεσα στη διάθεση μηχανημάτων ώστε να ξεκινήσουν πρώτα οι καθαρισμοί. «Μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις στις 21 Μαΐου κινητοποιήθηκαν άμεσα και η Τεχνική Υπηρεσία και η Πολιτική Προστασία με εντολή του Περιφερειάρχη, του κ. Τζιτζικώστα, ώστε να ελέγξουμε την περιοχή. Υπάρχει ένα πρόβλημα σε ένα ρέμα καθώς τα πρανή του ρέματος αρχίζουν να κατολισθαίνουν και δημιουργούν πρόβλημα στις κατοικίες.

Μάλιστα, απ’ ό,τι μας ενημέρωσαν, έπεσε ένας πεζόδρομος που υπήρχε στις παρυφές του ρέματος, οπότε σταδιακά αρχίζουν να υποχωρούν και αυλές των σπιτιών. Εμείς ήδη, ύστερα από αίτημα του Δήμου,προχωρήσαμε στην κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με τις διαδικασίες αδειοδότησης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα σε δέκα σπίτια, ενώ σχολίασε ότι αρχικά, το πρόβλημα στην περιοχή διαπιστώθηκε «από την πρώτη μέρα που έγινε ο “Καλλικράτης” και περιήλθε στην ευθύνη του ενιαίου δήμου και η περιοχή του Ρετζικίου».

Εξήγησε δε, ότι «η κατάσταση είχε παρουσιαστεί χρόνια πριν, αλλά επιδεινώνεται κάθε φορά που σημειώνονται καταρρακτώδεις βροχές, γιατί στο πρανές του ρέματος κατασκευάστηκαν κατοικίες». «Εμείς αντιμετωπίσαμε τα δικαστήρια, τα οποία είχαν κάνει οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων. Τα δικαστήρια αποφάνθηκαν οριστικά και τελεσίδικα, ότι η αρμοδιότητα και η ευθύνη είναι της Περιφέρειας, παρόλα αυτά δεν σταματήσαμε ούτε λεπτό να ασχολούμαστε και να αγωνιζόμαστε για να βρεθεί λύση. Προχωρήσαμε, μάλιστα, και στην υπόδειξη των λύσεων αλλά και σε προμελέτες. Πιέσαμε αποφασιστικά και την πολιτεία, το υπουργείο Υποδομών, το οποίο καθυστέρησε πάνω από δέκα χρόνια την απόφασή του για τον καθορισμό των ορίων του ρέματος, αλλά και την Περιφέρεια, η οποία τον τελευταίο καιρό δείχνει ενδιαφέρον και, μετά την πρότασή μας, κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανέθεσε σε συγκεκριμένες εταιρείες να παρέμβουν έτσι ώστε να μην έχουμε κάποια τραγική απρόβλεπτη εξέλιξη», σημείωσε ο κ. Δανιηλίδης. Πλημμυρικά φαινόμενα στις Σέρρες, χαλάζι στη Χαλκιδική

Στο μεταξύ, όπως επισήμανε ο κ. Στεργιάδης στο «Πρακτορείο FM», από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα στις Σέρρες, τα οποία διαχειρίστηκε η Πυροσβεστική υπηρεσία, με τη βοήθεια της Περιφέρειας, του Δήμου και εθελοντικών οργανώσεων. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να γίνει διάθεση μηχανημάτων για τους καθαρισμούς των ρεμάτων. Στη βόρεια Χαλκιδική σημειώθηκε ισχυρή χαλαζόπτωση ενώ στα δύο «πόδια» σημειώθηκαν βροχοπτώσεις, χωρίς όμως να προκύψουν ιδιαίτερα προβλήματα καθώς τα ρέματα καθαρίστηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όπως είπε ο κ. Στεργιάδης. Καιρικά φαινόμενα θα υπάρξουν και σήμερα, με μικρότερη όμως ένταση στην Κεντρική Μακεδονία. Σε ό,τι αφορά το Άγιον Όρος, που έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι εργασίες ξεκίνησαν εδώ και είκοσι μέρες και αφορούν αποκαταστάσεις και καθαρισμούς των οδικών δικτύων καθώς και αποκαταστάσεις των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στις μονές.

ΑΠΕ Π. Γιούλτση

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα