Μέρες 2020 ξαναζεί η Θεσσαλονίκη – Οι τέσσερις άξονες για τα νέα μέτρα
Ιδιαίτερη επιβάρυνση με κρούσματα στη δυτική Θεσσαλονίκη - «Όχι» σε καθολικό lockdown λέει η κυβέρνηση.
Με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο ξεκίνησε ο Νοέμβριος, επιβεβαιώνοντας όλους τους φόβους των ειδικών που διατύπωναν έντονους προβληματισμούς το προηγούμενο διάστημα για την επίπτωση που θα είχε στην κυκλοφορία του κορoνοϊού ο «εκρηκτικός» συνδυασμός της ελλιπούς εμβολιαστικής κάλυψης, του χειμερινού σκηνικού, της επιστροφής στους κλειστούς χώρους, των υποτυπωδών ελέγχων αναφορικά με την τήρηση των μέτρων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Μετά το αρνητικό «ρεκόρ» κρουσμάτων την προτελευταία ημέρα του Οκτωβρίου -ανακοινώθηκαν 4.696- χθες το…ποδαρικό του Νοεμβρίου συνοδεύτηκε με ακόμη πιο αρνητική «επίδοση» στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, 5.449 σε σύνολο μόλις 82.593 διαγνωστικών ελέγχων, που αποτελεί και τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από την αρχή της επιδημίας.
Η Αττική σημείωσε έπειτα από αρκετό καιρό τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων (1.021) και τη Θεσσαλονίκη «χτύπησε» κόκκινο ακόμη μια φορά με 828 νέες μολύνσεις. Σε τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων κινήθηκαν άλλες 12 ακόμα Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας – ενδεικτικά, η Λάρισα με 339 διαγνώσεις, η Μαγνησία με 242, η Αχαΐα με 171, ο Έβρος με 167 και η Πέλλα με 152.
Παράλληλα, και οι άλλοι «σκληροί» δείκτες της επιδημίας βρίσκονται σε επικίνδυνη άνοδο. Ενδεικτικά, 430 άνθρωποι ήταν διασωληνωμένοι το τελευταίο 24ωρο, από τους οποίους οι 364 (ποσοστό 84,65%) ήταν ανεμβολίαστοι. Σημειώνεται ότι την αντίστοιχη περσινή ημέρα -όταν ξεκινούσε το δεύτερο κύμα της πανδημίας- ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν 140. Καταγράφηκαν επίσης χθες 52 θάνατοι, κι ενώ ο Οκτώβριος είχε τον θλιβερό απολογισμό των 1.126 νεκρών. Στα νοσοκομεία της χώρας εισήχθησαν από το βράδυ της Κυριακής ως χθες το βράδυ 349 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 και συνολικά οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε 2.832.
«Όχι» σε καθολικό lockdown
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κλείνει οποιαδήποτε συζήτηση για καθολικό lockdown, ενώ απορρίπτει το ενδεχόμενο λήψης οριζόντιων μέτρων. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως δεν θα μπουν πρόσθετοι περιορισμοί σε πολίτες που έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία».
Πάντως σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν προκρίνεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, με το επιχείρημα πως ανάλογο μέτρο στον ιδιωτικό τομέα δεν εφαρμόζεται πουθενά. Όσον αφορά στο δημόσιο τομέα επισημαίνεται πως σε μια σειρά κρίσιμων κλάδων υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στην εμβολιαστική προσπάθεια. Για παράδειγμα τα ποσοστά είναι στο 90% για τους υγειονομικούς , στο 83% για τους εκπαιδευτικούς, στο 70% στα σώματα ασφαλείας κ.α.
Το «κουαρτέτο» των μέτρων
Σε τέσσερα επίπεδα θα υπάρξουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες :
1.Εντατικοποίηση της προσπάθειας για αύξηση για ποσοστού των εμβολιασμών, το οποίο υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία με μία δόση έχει εμβολιαστεί το 72,9% του ενήλικου πληθυσμού, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 80,2%.
Στην προσπάθεια αυτή θα «επιστρατευθεί» και η τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις σε επίπεδο νομών. Για παράδειγμα η Βόρεια Ελλάδα έχει σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης με αποτέλεσμα και μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας.
Στο επίκεντρο της προσπάθειας βρίσκονται οι ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι , καθώς το 20% όσων είναι άνω των 80 ετών δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία». Παράλληλα βαρύτητα θα δοθεί στο να κάνουν και την τρίτη δόση πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν πάνω από έξι μήνες από τότε που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους.
2.Αυστηροποίηση των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, κυρίως στην εστίαση και την διασκέδαση. Για παράδειγμα θα υπάρξει «σαφάρι» ελέγχων για να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες όχι μόνο όσον αφορά την είσοδο εμβολιασμένων πολιτών σε αμιγείς χώρους αλλά και για την επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας. Επίσης έλεγχοι αναμένεται να γίνουν προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανοιχτοί χώροι – στους οποίους κάθονται και ανεμβολίαστοι- με πρόχειρες κατασκευές έχουν κλείσει τελείως.
3.Περαιτέρω μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Το βασικό σενάριο προβλέπει την αύξηση των εβδομαδιαίων rapid test σε δύο ή και σε τρία για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Επίσης έχει ανοίξει η συζήτηση – χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί αποφάσεις- για περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου στους μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης (μικρότερος αριθμός σε κάθε τραπέζι, ωράριο λειτουργίας, προϋποθέσεις εισόδου σε κινηματογράφους και θέατρα κ.α.)
4.Ενίσχυση του συστήματος υγείας, που το επόμενο διάστημα αναμένεται να δεχθεί μεγαλύτερη πίεση. Στο πλαίσιο αυτό θα θεσπιστούν περαιτέρω κίνητρα για την ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας. Επίσης εξετάζεται η δυνατότητα αναδιάταξης του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα. Στο τραπέζι είναι και η συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές σε περιοχές με ιδιαιτέρως επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
Ελλιπείς οι έλεγχοι
Η ενίσχυση των ελέγχων και η τήρηση των υφιστάμενων μέτρων βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, κ. Θάνου Πλεύρη, της Αναπληρώτριας υπουργού, κυρίας Μίνας Γκάγκα και των υπουργών Επικρατείας, κκ. Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου.
Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι Περιφερειάρχες και εκπρόσωποί τους, καθώς και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου. Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης υπογραμμίστηκε η σημασία των ελέγχων, σε ό,τι αφορά την είσοδο εμβολιασμένων πολιτών σε αμιγείς χώρους αλλά την επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας.
Τις επόμενες εβδομάδες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα εντατικοποιήσουν σε ολόκληρη την επικράτεια τη διενέργεια ελέγχων για την τήρηση των μέτρων πρόληψης διασποράς του κορωνοϊού, με την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες. Παράλληλα, επισημάνθηκε η σημασία της συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν, περιλαμβανομένης της δυνατότητας ενημέρωσης των πολιτών σε προσωπικό επίπεδο και σε περιβάλλον εμπιστοσύνης, μέσω εξατομικευμένων εκστρατειών ενημέρωσης.
Η «μάχη» στις ΜΕΘ
Η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας αλλά και της Θεσσαλίας εντείνεται όπως μαρτυρά ο αυξανόμενος αριθμός των νέων εισαγωγών αλλά και όσων χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ. Η μετατροπή χειρουργικών αιθουσών ή ανάνηψης ή άλλων χώρων των νοσοκομείων σε προσωρινές ΜΕΘ είναι η λύση που έχουν ακολουθήσει ήδη τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προκειμένου να μην στερήσουν τη δυνατότητα εντατικής νοσηλείας στους ασθενείς με σοβαρή νόσο COvid.
Είναι ενδεικτικό ότι στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας και Θράκης νοσηλεύονται σε απλές κλίνες περισσότεροι από 900 ασθενείς, στις μόνιμες κλίνες ΜΕΘ νοσηλεύονται 149 ασθενείς, αλλά ο συνολικός αριθμός διαςωληνωμένων είναι 173.
Η πίεση των νοσοκομείων της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας γίνεται εμφανής από το γεγονός ότι διακομίστηκαν πέντε ασθενείς (δύο από Αλεξανδρούπολη, δύο από Λάρισα και ένας από Χαλκίδα) σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής, σύμφωνα με όσα ανέφερε η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), κυρία Ματίνα Παγώνη.
Στα νοσοκομεία της 5ης και της 6ης ΥΠΕ, δηλαδή σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, καιπως και σε εκείνα της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου, νοσηλεύονται περισσότεροι από 550 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 89 είναι διασωληνωμένοι.
Στα νοσοκομεία της Αττικής όπου επίσης καταγράφεται ήπια άνοδος των εισαγωγών, χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 670 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 167 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 145 διασωληνωμένοι.
Θεσσαλονίκη, Β. Ελλάδα στο «κόκκινο»
Οι προβολές των μαθηματικών μοντέλων, ωστόσο, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στις δομές του ΕΣΥ το επόμενο διάστημα, καθώς «μέχρι τέλος Νοεμβρίου μπορεί να φτάσουμε σε επίπεδα που η Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, δε θα μπορεί να καλύψει το συνολικό της δυναμικό ΜΕΘ. Με το να μην υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ για Covid, οι γιατροί θα πρέπει να πάρουν από γενικές κλινικές ΜΕΘ», περιέγραψε σχετικά ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Αναφερόμενη στην εξέλιξη της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, για «πολύ σοβαρό πρόβλημα» έκανε λόγο και η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, υποστηρίζοντας ότι τα ποσοστά κάλυψης ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας φτάνουν έως 97%, ενώ υπάρχουν και κλινικές με κάλυψη έως 100%. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μεταφερθούν 5 ασθενείς στην Αθήνα, όπου υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες.
Με αυτά τα δεδομένα, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά τα τεστ σε όλους τους εργαζομένους, ακόμα και στους εμβολιασμένους. «Ο ανεμβολίαστος χρειάζεται δύο ή τρία τεστ την εβδομάδα και ο εμβολιασμένος ένα. Πρέπει να σταματάμε την αλυσίδα μετάδοσης, γιατί οι εμβολιασμένοι μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα ή πολύ ήπια και να μπερδεύονται», πρόσθεσε ο ίδιος.
Δυτικά τα χειρότερα
Την ίδια ώρα, η υψηλότερη συγκέντρωση μολύνσεων φαίνεται να εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, όπου υψηλότερος παραμένει -σε σχέση με το υπόλοιπο πολεοδομικό συγκρότημα- και ο αριθμός των ανεμβολίαστων πολιτών. Την «χαλαρή» στάση απέναντι στον κορονοϊό στις περιοχές αυτές ενισχύει και η έλλειψη στίγματος, καθώς «στη Θεσσαλονίκη τα κρούσματα δεν ανακοινώνονται με ακρίβεια, δηλαδή αναλυτικά στο δυτικό, ανατολικό ή βόρειο τομέα, όπως συμβαίνει στην Αττική» επισημαίνουν αυτοδιοικητικοί παράγοντες της περιοχής, με αποτέλεσμα «αρκετοί πολίτες να θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι κάπου μακριά και δεν τους ακουμπά, χωρίς να γνωρίζουν τι γίνεται πραγματικά στη γειτονιά τους, οπότε να θορυβηθούν».
Έλλειψη στίγματος
Η πληροφόρηση, άλλωστε, που λαμβάνουν οι δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης αναφορικά με τον αριθμό νέων κρουσμάτων στην περιοχή ευθύνης τους λαμβάνεται σε εβδομαδιαία -και όχι σε καθημερινή- βάση, δηλαδή κάθε Παρασκευή, μειώνοντας τις όποιες δυνατότητες άμεσης αντίδρασης και πρόληψης περαιτέρω διάδοσης του ιού, σε περίπτωση «κόκκινου συναγερμού».
«Απαγορευτικό» στο δημόσιο
Επιπλέον, λόγω της συγκέντρωσης των δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών στην πλειοψηφία τους στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι υπηρεσίες με αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών είναι μια ακόμη παράμετρος που εκτιμάται ότι συνέβαλε στον πολλαπλασιασμό των νέων κρουσμάτων στη συμπρωτεύουσα, σε σημείο που να περιλαμβάνεται στις προτάσεις των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον νομό να «παγώσει» η δυνατότητα εισόδου ανεμβολίαστων πολιτών για ένα διάστημα στα δημόσια κτίρια.
ΠΗΓΕΣ: ethnos.gr / protothema.gr / in.gr