Μέσα σε ένα στοιχειωμένο αρχοντικό της Θεσσαλονίκης
Μόνο το στοιχειό κατοικεί ακόμα εδώ.
Με αφορμή ένα αποκαλυπτικό βίντεο, ξαναθυμόμαστε την ιστορία ενός παλιού αρχοντικού της πόλης, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με μυστήριες αναφορές.
Άλλο ένα διατηρητέο αφημένο στην τύχη του. Άλλη μια ιστορία της πόλης που καταρρέει αβοήθητη μέρα με τη μέρα για να σβηστεί κάποια στιγμή τελείως από τη μνήμη των ανθρώπων και της γειτονιάς. Το συγκεκριμένο κτίριο είναι γνωστό ως Οικία Χατζηγώγου και βρίσκεται στο τέλος της Αρετσούς, στην οδό Θέτιδος (στην Κρήνη) κοντά στη Remvi. Είναι έργο των Μαλάκη – Ζωγράφου, αρχιτεκτόνων που κατασκεύασαν πολλές οικοδομές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης την περίοδο της ανοικοδόμησης, στις αρχές της δεκαετίας του 20 μέχρι και την δεκαετία του 30, μετά την Πυρκαγιά του 1917. Η χρονολογία κατασκευής του σύμφωνα με τον Καθηγητή Αρχιτεκτονικής, Βασίλη Κολώνα τοποθετείται στα 1930 (Πηγή: “Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας” του Βασίλη Κολώνα – εκδ. University Studio Press).
Εδώ και πολλά χρόνια είναι ακατοίκητο και μάλιστα το συνοδεύουν μύθοι που του έχουν κολλήσει τη ρετσινιά του στοιχειωμένου. Το σχέδιο κατασκευής του είναι πανομοιότυπο με το αντίστοιχο στοιχειωμένο της Βασ. Όλγας, πράγμα που σε κάνει να αναρωτιέσαι για το πώς γεννιούνται αυτοί οι αστικοί μύθοι. Στις πόρτες και στα παράθυρα που έχουν χάσει προ πολλού τα λουκέτα τους και χάσκουν ορθανοιχτα, μέχρι πριν λίγα χρόνια οι περαστικοί παρατηρούσαν ένα περίεργο θέαμα. Εικόνες – φωτοτυπίες της Παναγίας ήταν κολλημένες στα παραθυρόφυλλά του και κατά καιρούς αφήνονταν λουλούδια και σκόρδα στα πορτόφυλλά του και στα κάγκελα.
Δείτε την σημερινή του μορφή καθώς και όσα βρίσκονται εντός του σε αυτό το μοναδικό βίντεο: