Μέσα στο κτίριο της Θεσσαλονίκης που φωτίζει την άγνωστη Ιστορία της
Διασώζοντας και φυλάσσοντάς την.
Λέξεις – Εικόνες: Δημήτρης Κανονίδης
Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε στις 28 Ιουλίου 1983 ως «Ιστορικό Αρχείο Πόλης Θεσσαλονίκης», με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Το 1984 μετονομάστηκε σε Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και το 1985 πρωτοεμφανίστηκε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 2300 ετών της Θεσσαλονίκης.
Τον Οκτώβριο του 1995 εγκαινιάστηκαν οι νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του, στην πλατεία Ιπποδρομίου, δωρεά του ζεύγους Αναστάσιου και Ιουλίας Μπίλλη.
ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: Η «Βιβλιοθήκη» του Αριστείδη Πατσόγλου
Οι σκοποί του Κέντρου, μεταξύ των άλλων είναι:
– Η συλλογή, διάσωση, καταγραφή, συντήρηση, ταξινόμηση των αρχείων που αναφέρονται στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης.
– Η διευκόλυνση της επιστημονικής έρευνας που αφορά την ιστορία της Θεσσαλονίκης, και της Μακεδονίας, και η συνεργασία με το κοινό, Έλληνες και ξένους που ενδιαφέρονται για αυτήν.
– Η αξιοποίηση του Δημοτικού αρχείου της πόλης, και η ανάπτυξη του ενδιαφέροντος των δημοτών της Θεσσαλονίκης για την ιστορία της πόλης.
Ο επισκέπτης του ιδρύματος θα συναντήσει στο ισόγειο μία μεγάλη αίθουσα που χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος. Εκεί διοργανώνονται εκθέσεις τεκμηρίων και ντοκουμέντων από τη ζωή της πόλης.
Ανεβαίνοντας στον πρώτο όροφο, βλέπει κανείς τα γραφεία της υπηρεσίας:
Στον δεύτερο όροφο, στεγάζεται ο χώρος της βιβλιοθήκης, των αρχείων καθώς και το αναγνωστήριο για τους ερευνητές.
Η βιβλιοθήκη συμπεριλαμβάνει 6.000 τόμους βιβλίων, μεγάλες αρχειακές συλλογές τεκμηρίων, 3000 ταχυδρομικά δελτάρια, 3000 φωτογραφίες, αφίσες, ιστορικούς χάρτες.
Στο αρχείο αναδύεται η ιστορία της πόλης και φωτίζονται άγνωστες πτυχές από την σύγχρονη ιστοριογραφία της.
Το Κέντρο Ιστορίας εκδίδει περιοδικά, διοργανώνει επιστημονική επετηρίδα με τίτλο «Θεσσαλονίκη», δίνοντας βήμα στους ιστορικούς και ιστοριοδίφες της πόλης να καταθέτουν τα πορίσματα των ερευνών τους, έχει εκδώσει 13 ιστορικά λευκώματα, με πλήθος φωτογραφιών για τους αθλητικούς συλλόγους της πόλης, καθώς και 60 και πλέον βιβλία με ιστορικές μελέτες προάγοντας την ιστοριογραφία της πόλης.
Οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές σχολείων, λέσχες ανάγνωσης προβάλλοντας εκδόσεις που σχετίζονται με την ιστορία της πόλης.
Έχει αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργασίας με όλους τους φορείς πολιτισμού, προσπαθώντας να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσά τους.
Ακολουθώντας τα ρεύματα της εποχής, ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα ψηφιοποίησης ιστορικών τεκμηρίων για τη δημιουργία ηλεκτρονικής μορφής αρχείων της πόλης.
Οι ενδιαφερόμενοι, στην ηλεκτρονική διεύθυνση culture.thessaloniki.gr μπορούν να έχουν πρόσβαση στα ιστορικά τεκμήρια του Κ.Ι.Θ., και στον εικαστικό πλούτο της Δημοτικής Πινακοθήκης.
Στον τρίτο όροφο του κτιρίου υπάρχει αίθουσα εκδηλώσεων, εξοπλισμένη με σύγχρονα συστήματα διερμηνείας και προβολών. Εκεί διοργανώνονται εκδηλώσεις λόγου, ομιλίες επιστημόνων και ερευνητών με θέματα που αφορούν την ιστορία και την αρχαιολογία της πόλης της Θεσσαλονίκης.
*Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον προϊστάμενο κ. Αντώνη Σατραζάνη και τα στελέχη του ιδρύματος για τη βοήθειά τους.