Mετά από 50 χρόνια η Νικόπολη αποκτά το πρώτο της πάρκο

Ένα πάρκο έκτασης 5.600 τ.μ.

Parallaxi
mετά-από-50-χρόνια-η-νικόπολη-αποκτά-το-πρ-340457
Parallaxi

Η Νικόπολη του Δήμου Παύλου Μελά, αποκτά για πρώτη φορά στην πενηντάχρονη ιστορία της ένα μεγάλο ελεύθερο δημόσιο κοινόχρηστο χώρο συνεύρεσης των κατοίκων της και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Ένα πάρκο 5.600 τ.μ., με σύγχρονο λειτουργικό, οικολογικό και αρχιτεκτονικό χαρακτήρα, στο οποίο όλοι οι κάτοικοι της συνοικίας, συμπεριλαμβανομένων και των ΑμεΑ, θα μπορούν να έχουν πλήρη και ασφαλή προσβασιμότητα, καθώς και βέλτιστες συνθήκες διέλευσης, περιπάτου, στάσης, ξεκούρασης, αναψυχής και ουσιαστικής επαφής με τη φύση.

Χρηματοδότηση 1,2 εκατομμύρια ευρώ

Η αίτηση ένταξης του έργου «Δημιουργία πράσινου πυρήνα για την αστική αναζωογόνηση πολεοδομικών ενοτήτων Νικόπολης», από το Δήμο Παύλου Μελά, με τη μελέτη που συνέταξε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με κωδικό ΟΠΣ: 5011461 και προϋπολογισμό 1.216.000€.

Η Πράξη εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης-ΕΤΠΑ), ενώ ως ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 15/02/2019 και ως ημερομηνία λήξης η 15/02/2020.

Θα αυξηθούν οι χώροι πρασίνου στη Νικόπολη κατά 200%

Η έκταση που προτείνεται προς ανάπλαση είναι σήμερα αδιαμόρφωτη και συνεπώς μη αξιοποιήσιμη από το κοινό και τους κατοίκους της πόλης. Η ολοκλήρωση της πράξης θα αποδώσει συνεπώς 5,6 περίπου στρέμματα ενός πάρκου που θα αναζωογονήσει και θα αναβαθμίσει περιβαλλοντικά την ευρύτερη περιοχή και με δεδομένο ότι στην οικιστική ενότητα της Νικόπολης υφίστανται σήμερα διαμορφωμένοι χώροι πρασίνου, συνολικού εμβαδού 2.780 τ.μ., με την υλοποίηση της παραπάνω πράξης θα συντελεστεί αύξηση των χώρων πρασίνου στη Νικόπολη κατά 200%!

Τι περιλαμβάνει το έργο

– Προκαταρκτικές εργασίες αποξηλώσεων – εκσκαφών, διαμόρφωσης κατάλληλου εδάφους για φυτοκάλυψη και υποδομών συγκέντρωσης και διοχέτευσης ομβρίων στο υπέδαφος.

– Υποδομές ηλεκτροφωτισμού, εγκαταστάσεις υπόγειων σταλακτιφόρων αγωγών για αυτόματο πότισμα και περιορισμένες σκυροδετήσεις προς αντιστήριξη πρανών.

– Διαμόρφωση περιοχών φυτοκάλυψης με 112 δένδρα (φλαμουριές, αμυγδαλιές, ιπποκαστανιές, λικιδάμβαρες, ιτιές, γλιστροκουμαριές, κρεμοκλαδή κέδρο του Άτλαντος), 420 θάμνους (αγγελική νανά, αμπέλια, γιουνίπερους, μυρτιά, υπέρικο, ναντίνα νάνα) και 3,6 στρ. χλοοτάπητα, συνολικού εμβαδού 4.505, τ.μ. ήτοι το 80,46% της προτεινόμενης προς ανάπλαση έκτασης.

– Διαμόρφωση περιοχών διέλευσης – στάσης πεζών (διαδρομών και μικρών καθιστικών- πλατειών) με υδατοδιαπερατό χαρακτήρα και με τη χρήση ψυχρών υλικών σε επιφάνεια 864,26 τ.μ. ήτοι σε ποσοστό 15,43% της προτεινόμενης προς ανάπλαση περιοχής. Στις διαμορφώσεις αυτές περιλαμβάνεται και η κατασκευή ξύλινων ραμπών και υπερυψωμένης ξύλινης εξέδρας.

– Εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, εξοπλισμός στάθμευσης ποδηλάτων, καλάθια απορριμμάτων, βρύση).

– Εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης με χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας (LED).

Βιοκλιματικός και μοναδικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός

Βασικές αρχές του έργου είναι η απόδοση του πάρκου ως ελεύθερου δημόσιου χώρου στους πεζούς και όχι στα αυτοκίνητα, με ήπιες παρεμβάσεις στον χώρο, με σχεδιασμό και υλικά που τον αναβαθμίζουν οικολογικά, καθώς και η απόλυτη υπεροχή των επιφανειών πράσινης εδαφοκάλυψης, η οποία επιτυγχάνεται με εκτεταμένη διαμόρφωση επιφανειών χαμηλού πρασίνου, με φυτεύσεις θαμνωδών φυτών και με εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις κατάλληλων ειδών ώστε να δημιουργούν «φυτικό όγκο» εντός του χώρου του πάρκου.

Η προτεινόμενη πράξη ενσωματώνει πλήρως τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού καθώς και τις σχετικές οδηγίες για μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ενώ διασφαλίζει παράλληλα την πρόσβαση σε όλες τις κατηγορίες χρηστών και ειδικότερα των ΑμεΑ.

Το αστικό πράσινο έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τις υψηλές θερμοκρασίες στην πόλη, παρέχει αντιανεμική προστασία, μειώνει τον θόρυβο (ηχορύπανση) και βελτιώνει το μικρόκλιμα και την αισθητική του τοπίου.

Επιπλέον, βελτιώνει την ποιότητα του νερού, προστατεύει το έδαφος από την διάβρωση, μειώνει τις πλημμυρικές παροχές και αυξάνει τη βιοποικιλότητα για τη χλωρίδα και την πανίδα.

Στη σημερινή εποχή και σε συνθήκες μεγαλούπολης, το πράσινο στη πόλη συνεισφέρει σημαντικά στην κοινωνική υγεία των κατοίκων. Η αστική βλάστηση, και ειδικά τα πάρκα όλων των κατηγοριών, συνεισφέρουν τα μέγιστα στην αναψυχή, αισθητική και τη χαλάρωση των κατοίκων, φέρνοντάς τους σε επαφή με τη φύση. Με αυτό τον τρόπο οι πράσινοι χώροι προσφέρουν οικειότητα και ηρεμία στη ζωή των ανθρώπων.

Προτεραιότητα του έργου είναι η υιοθέτηση μιας ευφάνταστης αρχιτεκτονικής λύσης, η οποία δύναται να αναδείξει το χώρο σε πυρήνα μιας έντονης κοινωνικής ζωής και σε σημαντικό δημόσιο τόπο του Δήμου.

Ο όλος σχεδιασμός του χώρου οργανώνεται με βάση τις διαδρομές κίνησης των χρηστών κατά μήκος, εγκάρσια και διαγώνια του πάρκου. Επιδιώκεται η δημιουργία λειτουργικών, ασφαλών και ελκυστικών διαδρομών κυκλοφορίας πεζών όλων των ηλικιών, που συνδέει την εκκλησία με την παιδική χαρά.

Οι διαδρομές αυτές σχεδιάζονται έτσι ώστε να είναι άμεσα προσπελάσιμες από τους γύρω δρόμους και οικοδομικά τετράγωνα. Οι διαβάσεις αυτές σχηματίζουν υπερυψωμένες διελεύσεις εν είδει «γεφυρών», σε τέτοιο ύψος ώστε να επιτρέπουν την απρόσκοπτη και άνετη κυκλοφορία των πεζών κάτω από αυτές, κατά μήκος της «χαμηλής» διαδρομής. Επίσης, επικοινωνούν απευθείας με το «χαμηλό» επίπεδο κυκλοφορίας με ξύλινες κλίμακες.

Οι διαβάσεις και οι ράμπες τους κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου με φυσικό ξύλο.

Οι κατασκευές εντός του πάρκου θα διακρίνονται για τη μεγάλη αντοχή στο χρόνο και στις μεταβαλλόμενες ή ακραίες καιρικές συνθήκες (καύσωνες, παγετό, έντονη υγρασία, ανέμους), θα είναι ανθεκτικές στη ρύπανση της ατμόσφαιρας και θα έχουν ελάχιστη ανάγκη συντήρησης. Το ίδιο ισχύει και για τα είδη φυτών που χρησιμοποιούνται.

Επίσης, οι κατασκευές δεν θα αποτελούν εύκολο στόχο τυχόν βανδαλισμών και οι διαμορφώσεις του χώρου θα είναι τέτοιες ώστε να μην προκύπτουν περιοχές συσσώρευσης απορριμμάτων.

Η Νικόπολη μετά από 50 χρόνια αποκτά το δικό της σημείο αναφοράς!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα