Μετρό Θεσσαλονίκης: Τα πρώτα συμπεράσματα για την καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης
Τα θέματα της διευρυμένης συνεδρίασης του Συντονιστικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης - Εικόνες
Οι θετικές επιπτώσεις τους τέσσερις πρώτους μήνες λειτουργίας του Μετρό, τα συμπεράσματα που εξάγονται για την καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης και το έργο του Flyover ήταν το θέμα της διευρυμένης συνεδρίασης του Συντονιστικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με την συμμετοχή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρίστου Δήμα, του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Νίκου Ταχιάου και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Δημήτριου Αναγνώπουλου, που συγκάλεσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας, σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, 15 Απριλίου 2025, στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι θετικές επιπτώσεις του Μετρό στην Θεσσαλονίκη, η αισθητή κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση καθώς και η αποτίμηση των επιδράσεών του στην καθημερινότητα των πολιτών. Παράλληλα, έγινε αναφορά στις τεχνικές βελτιώσεις και στην ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση των μεγάλων έργων υποδομής που γίνονται αυτήν την περίοδο, όπως η επέκταση του Μετρό στην Καλαμαριά και το Flyover.
Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν στην σύσκεψη, από τις 30 Νοεμβρίου του 2024 έως σήμερα υπήρξαν περισσότερες από 6 εκατομμύρια μετεπιβιβάσεις στο Μετρό. Επίσης, σημειώθηκε ότι το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 12.000 – 15.000 λιγότερα οχήματα ημερησίως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκτός αυτών, αναφέρθηκαν οι επιπρόσθετες παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν για την περαιτέρω βελτίωση του κυκλοφοριακού στην Θεσσαλονίκη.
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας ανέφερε ότι: «Η Θεσσαλονίκη αλλάζει πρόσωπο με δυο εμβληματικά έργα: το Μετρό και το Flyover. Το Μετρό είναι όχι μόνο το πιο όμορφο που έχω δει, αλλά και ιδιαίτερα λειτουργικό. Θέλουμε να το κάνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικό, με το νέο κλάδο στην Καλαμαριά. Το Flyover, με 8 εργοτάξια σε πλήρη εργασία, είναι ένα καινοτόμο έργο, μοναδικό για την χώρα. Η Κυβέρνηση δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην έγκαιρη ολοκλήρωση αυτών των δυο έργων, μέσα από καθημερινή παρακολούθηση και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος δήλωσε ότι: «Το Μετρό ήταν για χρόνια μια ‘‘πληγή’’ για την Θεσσαλονίκη. Πλέον είναι σημείο αναφοράς. Η αίσθηση στην πόλη έχει αλλάξει, η διάθεση είναι αισιόδοξη και αυτό αντανακλάται στην καθημερινότητα. Οι πολίτες βλέπουν ότι αυτό που λέμε το υλοποιούμε. Η παράδοση της γραμμής προς την Καλαμαριά θα είναι το επόμενο μεγάλο βήμα».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου ανέφερε ότι: «Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε έως την ολοκλήρωση κάθε έργου που βελτιώνει την ζωή των συμπολιτών μας. Το κλίμα αμφιβολίας που υπήρχε στο παρελθόν έχει πλεον αντικατασταθεί από εμπιστοσύνη».
Από την πλευρά του, ο ΥΜΑΘ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας δήλωσε ότι: «Τα πρώτα στοιχεία είναι εντυπωσιακά: Περίπου 6 εκατομμύρια μετεπιβιβάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Μετρό σε μόλις 4 μήνες. Αυτό δείχνει πως οι πολίτες, και αρκετά τα νέα παιδιά, αγκαλιάζουν το έργο και επιλέγουν ένα πιο σύγχρονο και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς. Ταυτόχρονα, η μείωση κατά 12.000 – 15.000 οχημάτων ημερησίως στο κέντρο της πόλης είναι απόδειξη της θετικής επίδρασης του Μετρό στην κυκλοφορία. Συνεχίζουμε με σχέδιο, με έμφαση στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και την συνεργασία με όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης. Στο σημερινό Συντονιστικό συζητήθηκαν, ανάμεσα στα άλλα, θέματα όπως η ανάγκη για την επέκταση του Μετρό στην δυτική Θεσσαλονίκη, η προαστιακή σύνδεση της δυτικής Θεσσαλονίκης με την Βιομηχανική Περιοχή και της ανατολικής Θεσσαλονίκης με το αεροδρόμιο, η διάνοιξη της οδού Πόντου στην Καλαμαριά, η συνεργασία του Ινστιτούτου Μεταφορών με την Google που θα αναβαθμίσει πολύ σημαντικά την δωρεάν εφαρμογή ThessDrive σε όλα τα κινητά με τα κυκλοφοριακά δεδομένα της Θεσσαλονίκης σε όλο το εικοσιτετράωρο, το ενιαίο εισιτήριο, οι κάμερες στην Περιφερειακή Οδό από την ‘’Εγνατία Οδό’’, οι νέοι χώροι πρόσκαιρης στάθμευσης, η ‘’έξυπνη’’ ρύθμιση των φωτεινών σηματοδοτών στην πόλη και το νέο δεύτερο ‘’καλούπι’’ που θα τοποθετηθεί τους προσεχείς μήνες στον χώρο κατασκευής του Flyover για την επίσπευση του έργου».
Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Υποδομών Πάρις Μπίλλιας, ο Δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου Ελευθέριος Αλεξανδρίδης, η Δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου, ο Δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Αντιδήμαρχοι και Πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων Δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, οι διοικήσεις των Ο.Α.Σ.Θ., Ο.Σ.Ε.Θ., Εγνατίας Οδού, ΔΕΘ-Helexpo, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., της Τροχαίας Θεσσαλονίκης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκπρόσωποι του ΙΜΕΤ-ΕΚΕΤΑ και εκπρόσωποι της κοινοπραξίας του έργου.
Νωρίτερα το πρωί ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών μαζί με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για την Μακεδονία και την Θράκη, επισκέφθηκαν το κεντρικό εργοτάξιο του Flyover, το Κέντρο Διοίκησης του Μετρό και τον υπό κατασκευή Σταθμό «Αρετσού» στον κλάδο της Καλαμαριάς και με το Μετρό πήγαν στον Σταθμό Βενιζέλου και στον Σταθμό Αγίας Σοφίας, όπου επισκέφθηκαν και τους αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται στους χώρους αυτούς.