Μετρό: Τι ισχύει και επίσημα για τη μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς και σκύλων βοήθειας
Οι προϋποθέσεις για να μπορέσετε να τα έχετε μαζί σας στους συρμούς
Το Μετρό Θεσσαλονίκης μπήκε και επίσημα στη ζωή της πόλης εδώ και λίγες ώρες.
Ένα από τα ζητήματα που απασχολούσαν το περασμένο διάστημα τους ιδιοκτήτες και κατόχους μικρών ζώων συντροφιάς ήταν το πώς θα μπορούσαν να τα πάρουν μαζί τους στους συρμούς του Μετρό.
Σύμφωνα λοιπόν με την επίσημη ενημέρωση ισχύουν τα εξής:
Βάσει νομοθεσίας, η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς με το Μετρό, επιτρέπεται, με ευθύνη του επιβάτη και κατά την κρίση του εντεταλμένου Προσωπικού της THEMA, ανάλογα με τις συνθήκες πληρότητας του συρμού και την ασφάλεια των επιβατών (με εξαίρεση τους σκύλους βοηθείας), εφόσον:
1. Είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς κλειστού τύπου διαστάσεων έως 70 εκ Χ 40 εκ Χ 50 εκ. 2. Συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχό τους. 3. Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του ζώου βρίσκεται κοντά του και φροντίζει για την αποτροπή τραυματισμού ή όχλησης άλλων επιβατών. 4. Το κλουβί μεταφοράς τοποθετείται σε ελεύθερους χώρους των συρμών, εκτός των διαδρόμων και των σημείων εισόδου – εξόδου των επιβατών, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής μετακίνηση των υπόλοιπων επιβατών.
Σκύλοι Βοηθείας
Ειδικά για τη μεταφορά των σκύλων βοηθείας, δηλαδή των εκπαιδευμένων σκύλων οδηγών τυφλών και των σκύλων βοηθών ατόμων με αναπηρίες, καθώς και των σκύλων που βρίσκονται σε διαδικασία εκπαίδευσης ως σκύλοι βοηθείας, ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:
Μεταφέρονται με λουρί χειρισμού, χωρίς κλουβί μεταφοράς και φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.
Ο χρήστης ή εκπαιδευτής του σκύλου βοήθειας θα πρέπει να φέρει και να επιδεικνύει, όποτε του ζητηθεί από τους Ελεγκτές Κομίστρου ή τους ειδικά εξουσιοδοτημένους για το σκοπό αυτό υπαλλήλους, τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν την επάρκεια εκπαίδευσης του ζώου (αν είναι εκπαιδευμένο ή τελεί υπό εκπαίδευση) και την υγεία αυτού, καθώς και την σχετική πιστοποίησή του ίδιου και αποδεικτικό χρήσης του ζώου (είτε είναι χρήστης είτε εκπαιδευτής).
Αν ο χρήστης ή εκπαιδευτής είναι πολίτης της Ε.Ε. ή πολίτης τρίτης χώρας και βρίσκεται στην Ελλάδα για βραχύ χρονικό διάστημα, τότε τα απαραίτητα πιστοποιητικά, όπως έχουν εκδοθεί από επίσημο φορέα ή υπηρεσία της χώρας προέλευσης, πρέπει να είναι μεταφρασμένα στην αγγλική γλώσσα. Σε περίπτωση μακροπρόθεσμης παραμονής του χρήστη ή εκπαιδευτή στην Ελλάδα (π.χ. για λόγους εργασίας ή μόνιμη παραμονή), τα παραπάνω πιστοποιητικά πρέπει να είναι μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα από τις Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό (Πρεσβείες κ.λπ.) κατά τα οριζόμενα της εκάστοτε ισχύουσας σχετικής νομοθεσίας.
Ο χρήστης ή εκπαιδευτής του σκύλου βοήθειας πρέπει να φροντίζει για την διατήρηση της καθαριότητας του συρμού και για την ανεμπόδιστη διέλευση και κίνηση των άλλων επιβατών εντός του συρμού.
Σε περίπτωση πρόκλησης ζημίας, εφαρμόζονται οι γενικότερες διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί ευθύνης του κατόχου ζώου για ζημία που προκλήθηκε από αυτόν σε τρίτον (Άρθρο 924 ΑΚ).
«Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι επιβάτες μας και τετράποδοι φίλοι, θα έχουν μια άνετη και ασφαλή διαδρομή!» καταλήγει η επίσημη ενημέρωση από το Μετρό Θεσσαλονίκης.