Μια αναθηματική στήλη στο σημείο της δολοφονίας του Γιάννη Ζέβγου

Ένας δείκτης μνήμης μας ενημερώνει για την ιστορία του πολιτικού που έπεσε νεκρός σε δρόμο της Θεσσαλονίκης

Γιώργος Τσιτιρίδης
μια-αναθηματική-στήλη-στο-σημείο-της-δ-1179908
Γιώργος Τσιτιρίδης

Η Θεσσαλονίκη διαχρονικά και μέχρι την μεταπολίτευση έζησε μερικές από τις συγκλονιστικότερες πολιτικές δολοφονίες. Μια από αυτές έλαβε χώρα κατά την διάρκεια του εμφυλίου στις οδούς Αγία Σοφία και Γεωργίου Σταύρου όπου έπεσε νεκρός ο Γιάννης Ζέβγος υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, που είχε διατελέσει Υπουργός Γεωργίας στην πρώτη μετακατοχική κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου.

Ως αναπληρωματικό μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ μετέβη το Φεβρουάριο του 1947 στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει το έργο μιας Επιτροπής του ΟΗΕ, που ήταν εγκαταστημένη στη συμπρωτεύουσα και διερευνούσε την κατάσταση στη χώρα μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας

Το πρωί της 20ης Μαρτίου 1947, ημέρα Πέμπτη, ο Ζέβγος βγαίνει από το ξενοδοχείο Αστόρια, (Τσιμισκή 58 με Αγία Σοφία) όπου διέμενε και πηγαίνει στο εστιατόριο Ελβετικόν (Αγίας Σοφίας 40) για να γευματίσει, όπως συνήθιζε κάθε μέρα.

Κατά την επιστροφή του στο ξενοδοχείο κι ενώ κατέβαινε την οδό Αγίας Σοφίας, ένας νεαρός άνδρας, ηλικίας περίπου τριάντα ετών, που προφανώς τον παρακολουθούσε, πυροβόλησε με περίστροφο τρεις φορές εναντίον του από κοντινή απόσταση.

Ο Γιάννης Ζέβγος έπεσε νεκρός. Ο δολοφόνος ετράπη αμέσως σε φυγή από την οδό Αγίας Θεοδώρας και συνελήφθη καταδιωκόμενος από πολίτες κι ένα χωροφύλακα,

Ως δράστης της δολοφονίας αναγνωρίσθηκε ένας πρώην κομμουνιστής, ο κρεοπώλης Χρήστος Βλάχος από τις Σέρρες.

Η είδηση της δολοφονίας του Ζέβγου αναστάτωσε τους πάντες, σε μια περίοδο που ο εμφύλιος βρισκόταν στην κορύφωσή του.

Ο δράστης του φονικού, Χρήστος Βλάχος, καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών, το 1948. Πολύ γρήγορα, όμως, δραπέτευσε από τη φυλακή και φυγαδεύτηκε στην Αργεντινή.

Έπειτα από αρκετά χρόνια επέστρεψε στην Ελλάδα και στις 20 Σεπτεμβρίου 1981, ως τρόφιμος του ψυχιατρείου της Λέρου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ακρόπολις αποκάλυψε:

«Εγώ δούλευα για την ελληνική και τη συμμαχική αντικατασκοπία, πολεμούσα τους κομμουνιστές και τους Τούρκους, έτσι εκτέλεσα και την εντολή που πήρα από τους ανωτέρους μου, να σκοτώσω τον Γιάννη Ζέβγο. Έπρεπε να υπακούσω. Η πατρίδα κινδύνευε, έπρεπε να την καθαρίσω από τους κομμουνιστές».

Στο σημείο της δολοφονίας με πρωτοβουλία Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του KKE έχει τοποθετηθεί αναθηματική στήλη με την μορφή του Ζέβγου και πληροφορίες για το περιστατικό.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα