Μια ανθρώπινη αλυσίδα στο παραλιακό μέτωπο

της Χριστίνας Παρασκευοπούλου Εικόνα: Ελένη Βράκα Με την κρίση να ξεδιπλώνεται τα τελευταία χρόνια στην πόλη, επηρεάζοντας πολλές διαφορετικές πτυχές της καθημερινότητάς μας, οι πολίτες έχουν χάσει ανά καιρούς πολλά προηγουμένως κεκτημένα, ενώ με τις πρόσφατες απειλές για ιδιωτικοποίηση πολλών φορέων και δημόσιων χώρων, κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη περισσότερα. Κι ενώ το γεγονός αυτό παρουσιάζει […]

Χριστίνα Παρασκευοπούλου
μια-ανθρώπινη-αλυσίδα-στο-παραλιακό-μ-27602
Χριστίνα Παρασκευοπούλου
1479712_10151994969122367_896287536_n.jpg

της Χριστίνας Παρασκευοπούλου Εικόνα: Ελένη Βράκα

Με την κρίση να ξεδιπλώνεται τα τελευταία χρόνια στην πόλη, επηρεάζοντας πολλές διαφορετικές πτυχές της καθημερινότητάς μας, οι πολίτες έχουν χάσει ανά καιρούς πολλά προηγουμένως κεκτημένα, ενώ με τις πρόσφατες απειλές για ιδιωτικοποίηση πολλών φορέων και δημόσιων χώρων, κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη περισσότερα. Κι ενώ το γεγονός αυτό παρουσιάζει μια τεράστια πρόκληση, ένα από τα θετικά της υπόθεσης είναι πως, ακόμα και υπό συνθήκες δυσκολίας και πίεσης, εμφανίζονται άτομα διατεθειμένα να αντισταθούν και να δείξουν έμπρακτα την άρνησή τους να αποδεχτούν όσα θέλουν να τους επιβάλλουν χωρίς την συναίνεσή τους.

Σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης και αντίστασης λοιπόν, γεννήθηκε η Μέρα Ελεύθερης Θεσσαλονίκης, το Free Salonika Day. Ποια είναι η ιδέα από πίσω; Συλλογικότητες, κινήσεις πολιτών, ενώσεις, αλλά ακόμα και μεμονωμένα άτομα, να ενωθούν όλοι για μία μέρα, σχηματίζοντας μία τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της παραλίας, στέλνοντας το μήνυμα πως, «ότι και να συμβαίνει στην ζωή μας, είμαστε εδώ, είμαστε αλληλέγγυοι και αντιστεκόμαστε.» όπως αναφέρει ο κ. Θεόδωρος Μπύρος, ένας εκ των διοργανωτών. Την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου λοιπόν, ξεκινώντας από το Λιμάνι και με τον στόχο να φτάσει μέχρι το Μέγαρο Μουσικής, το Free Salonika Day καλεί τον κόσμο να έρθει και να ενώσει τα χέρια για να δείξει πως διεκδικεί αυτά που του ανήκουν, καθώς οι δημόσιοι χώροι, τα δημόσια κτίρια και οι δημόσιοι πόροι, όπως ο ΟΛΘ, η ΕΥΑΘ και η ΔΕΗ, ξεπουλιούνται και ιδιωτικοποιούνται.

Όπως σημείωσε ο κ. Μπύρος, η ιδέα γεννήθηκε μέσα από συζητήσεις μεταξύ μελών διάφορων συλλογικοτήτων της πόλης, καθώς «υπήρχε η επιθυμία για κάποια δράση σχετικά με όλα όσα μας απογοητεύουν και τα αρνητικά που θέλουμε να αποτρέψουμε στην Θεσσαλονίκη. Και ενώ παρατηρούσαμε στην πόλη εστίες αντίστασης που έκαναν προσπάθειες για κάτι διαφορετικό, εν τέλει δεν είδαμε να προκύπτει από αυτές κάτι συλλογικό.» Έτσι, πήραν την πρωτοβουλία να οργανώσουν μια εκδήλωση που να ενώσει όλο το κοινό της Θεσσαλονίκης, χωρίς κομματικές ομπρέλες και διαχωρισμούς, προσκαλώντας τους πάντες ανεξαιρέτως να συμμετέχουν και να δείξουν ότι είναι ενωμένοι απέναντι στις αντιξοότητες.

Όπως σημειώνεται από την δράση, «η επίθεση στην κοινωνία τα τελευταία χρόνια είναι πρωτοφανής σε ποσότητα και σκληρότητα. Στοχοποιούνται και καταργούνται δικαιώματα που κατακτήθηκαν με πολύ κόπο από την κοινωνία, ξεπουλιούνται ή ξεπουλήθηκαν ήδη δημόσιοι πόροι και υποδομές, οι οποίοι δημιουργήθηκαν με πολύ κόστος από την κοινωνία για την κοινωνία και βέβαια κομμάτια δημόσιας-κοινόχρηστης γης όπως η Παραλία Θεσσαλονίκης και η Στοά Μοδιάνο ιδιωτικοποιούνται ή ξεπουλιούνται με εξευτελιστικό τρόπο και τίμημα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη καθόλου το συμφέρον και οι ανάγκες της κοινωνίας. Τέλος, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι τέτοια που η ζωή μας τελικά θα γίνει αβίωτη, όπως συμβαίνει με τον Χρυσό στην Χαλκιδική και τους αιγιαλούς. Για όλα αυτά και όλα τα άλλα που έρχονται πρέπει να αρθρώσουμε ένα ακόμη “Όχι”.» Μια ανθρώπινη αλυσίδα αντίστασης και πολιτισμού λοιπόν θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς τους επίδοξους πωλητές.

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν μέχρι τώρα πολλές συλλογικότητες και κινήματα της πόλης, με ήδη δηλωμένη την συμμετοχή των resistΤΑΙΠΕΔ, Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη, ΠΕΕΚΠΕ, Γειτονιές σε δράση, Μένουμε Θεσσαλονίκη, Δίκτυο ενεργών πολιτών δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, Μποϋκοτάζ Coca Cola, Πολίτες Ενάντια Στην Εξόρυξη Του Χρυσού, αλλά και τον Σύλλογο Εργαζομένων Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Όλα τα κινήματα θα βρίσκονται στις 12 Σεπτεμβρίου στην Παραλία Θεσσαλονίκης μετά τις 18.30, έτοιμα να κρατήσουν τα χέρια και υποδεχόμενα όποιον θέλει να συμμετάσχει, σε μία ανοιχτή στον κόσμο δράση.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από πολιτιστικό πρόγραμμα, με συναυλίες νεανικών και παραδοσιακών συγκροτημάτων και χορευτικά δρώμενα κατά μήκος της Παραλίας, σε σημεία αφετηρίες όπως το Λιμάνι, ο Λευκός Πύργος και οι Ομπρέλες, ενώ στις 22.00, οι συγκεντρωμένοι θα κληθούν να ενώσουν τα χέρια, σε μία φιλόδοξη προσπάθεια να φτιάξουν μια αλυσίδα που θα εκτείνεται στα 3 χιλιόμετρα, απαιτώντας την συμμετοχή 5.000 ανθρώπων. Ο σκοπός; Να ενωθούμε και να πάρουμε το έναυσμα να συνεχίσουμε αλληλέγγυοι να αντιστεκόμαστε. Να είστε εκεί.

*12/9, Παραλία Θεσσαλονίκης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα