Μια ηχηρή ποινική δίωξη με επώνυμους αποδέκτες
Μια δίωξη για απιστία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εναντίον του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και του Δημήτρη Εϊπίδη.
Μια έρευνα που ήταν σε εξέλιξη μυστικά εδώ και μήνες με ανταλλαγές εγγράφων που είχαν ζητηθεί οδηγεί σε μια δίωξη που αφορά σε επτά πρόσωπα. Συγκεκριμένα διώκονται για απιστία ο Γιάννης Μπουτάρης ως πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την περίοδο 2010-2014, ο Δημήτρης Εϊπίδης ως γενικός διευθυντής και τα τότε μέλη του Δ.Σ.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ:
Ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία σε βάρος του δημοσίου παρήγγειλε ο Εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, σε βάρος του πρώην διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Εϊπίδη, του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη ως πρώην προέδρου του καλλιτεχνικού φορέα, αλλά και πέντε μελών του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού της περιόδου 2010-2014. Η ποινική δίωξη στηρίχθηκε σε πόρισμα οικονομικών επιθεωρητών που διενήργησαν εκτεταμένο έλεγχο, ενώ η συνολική ζημιά για το ελληνικό δημόσιο εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.
Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται κατόπιν καταγγελίας που έφτασε στις εισαγγελικές Αρχές της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών, το οποίο υποβλήθηκε στον αντεισαγγελέα εφετών Αχ. Ζήση, τρία είναι τα επίμαχα σημεία που στοιχειοθετούν τη δίωξη.
Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι φαίνεται ότι «βάφτισαν» δύο διοικητικούς υπαλλήλους ως διευθύντρια του λογιστηρίου τη μία, κι ως διευθύντρια προσωπικού την άλλη, με συνέπεια να λαμβάνουν τα σχετικά επιδόματα ευθύνης. Για τα έτη 2010 έως 2012, η ζημιά για το δημόσιο απ’ αυτήν την απόφαση προσδιορίζεται σε περίπου 60.000 ευρώ.
Επιπλέον, το ίδιο χρονικό διάστημα, ο Δημήτρης Εϊπίδης φαίνεται ότι ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών, κάτι τέτοιο απαγορευόταν από τον νόμο, με δεδομένο ότι κατείχε ήδη τη θέση του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και αμειβόταν κατά συνέπεια κανονικά. Όπως αναφέρεται στο ίδιο πόρισμα, ο κατηγορούμενος συμβλήθηκε με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, εισπράττοντας ως καλλιτεχνικός του διευθυντής έξτρα μισθούς (με «μπλοκάκι»), το ύψος των οποίων ανήλθε για την τριετία 2010-2012 σε 135.000 ευρώ μικτά.
Κι ενώ η θητεία του έληξε, ο πρώην διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου με την ανοχή του διοικητικού συμβουλίου σκόπιμα -σύμφωνα πάντα με το πόρισμα- δεν φρόντισε να προκηρυχθεί δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για νέο διευθυντή που θα τον αντικαθιστούσε, με συνέπεια να παραμένει στη θέση του και για δύο χρόνια, το 2013 και το 2014, να πληρώνεται κανονικά, εισπράττοντας το διάστημα αυτό 150.000 ευρώ σε μισθούς.
Η δίωξη που παραγγέλθηκε είναι η ίδια για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, τα οποία το επόμενο διάστημα θα κληθούν να λογοδοτήσουν ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας διαφθοράς Βασιλικής Ζώτου.