Μια έκθεση που θα κάνει «θόρυβο» στη Θεσσαλονίκη

Ένα ηχητικό «ταξίδι» σε κάθε πλευρά του πλανήτη, από την αρχαιότητα έως σήμερα, για όλη την οικογένεια

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
μια-έκθεση-που-θα-κάνει-θόρυβο-στη-θε-1122171
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Σε ρυθμούς 6ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας θα κινηθεί η Θεσσαλονίκη από την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου και έως την Κυριακή 3 Μαρτίου.

Με πλούσιες εκδηλώσεις που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων και θα κορυφωθεί με τη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής 3 Μαρτίου, όπου και μετά από τέσσε ρα χρόνια επιστρέφει στην «καρδιά» της πόλης η παρέλαση των κωδωνοφόρων που θα ξεκινήσει από τον Λευκό Πύργο και θα ολοκληρωθεί στην πλατεία Αριστοτέλους.

Οι «δρόμοι του κουδουνιού» φέρνουν στη Θεσσαλονίκη την ιδιαίτερη έκθεση/εργαστήριο «Καμπάνες του Κόσμου» που φιλοξενεί το Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης σε συνεργασία με το Περιπλανώμενο Μουσείο των Πολιτισμών.

Το Περιπλανώμενο Μουσείο των Πολιτισμών με έδρα του τη Βαλένθια, είναι ένα μουσείο διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, που χρόνια ταξιδεύει και παρουσιάζει τις εκθέσεις/εργαστήρια του, στην Ελλάδα και στην Ισπανία.

Μια συλλογή με πάνω από 60 ιδιόφωνα μουσικά όργανα από όλο τον κόσμο, με τους επισκέπτες της έκθεσης να έχουν τη δυνατότητα να τα αγγίξουν και να τα παίξουν.

Ένα ηχητικό «ταξίδι» σε κάθε πλευρά του πλανήτη, από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Μια περιήγηση, διάρκειας μίας ώρας και μια αφήγηση με στοιχεία εθνολογίας, μουσικολογίας και μουσειοπαιδαγωγικής προσαρμόζεται πάντα ανάλογα με τις ανάγκες του κοινού.

Κατά την διάρκεια γίνεται αφήγηση από τον Pep Beltran στα ισπανικά και μετάφραση από την Πετρίνα Βάσσου στα ελληνικά.

Από τα κουδουνάκια κατσίκας της Κρήτης ως τα Κένογκ της Ινδονησίας, ένα εργαστήριο που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια.

Τα αντικείμενα της συλλογής είναι αυθεντικά, προέρχονται από τις χώρες καταγωγής τους και κάποια από αυτά είναι πάνω από εκατό χρόνων.

Τα αντικείμενα του εργαστηρίου, ανήκουν στην μουσειακή συλλογή «περιπλανώμενο μουσείο των πολιτισμών», η οποία έχει αναγνωριστεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά».

Έκθεση / Εργαστήρια για γενικό κοινό:

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στις 10:30 εγκαίνια και εργαστήρια 11:00 και 12:30

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στις 11:00 και 12:30

Σάββατο 2 Μαρτίου στις 11:00 και 12:30

Έκθεση / Εργαστήρια για τα σχολεία:

26 Φεβρουαρίου στις 9:00, στις 10:15 και στις 11:30

27 Φεβρουαρίου στις 9:00, στις 10:15 και στις 11:30

29 Φεβρουαρίου στις 9:00, στις 10:15 και στις 11:30

1 Μαρτίου στις 9:00, στις 10:15 και στις 11:30

Τηλέφωνο για ραντεβού: 2310889840

Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης Βασ. Όλγας 68, Θεσσαλονίκη

Κατάλογος της Συλλογής

Καμπάνα Akan (Γκάνα) Σίδερο Καστανιέτες Akan (Γκάνα) Σίδερο Καμπάνα επίκλησης των Giorumba (Μπενίν) Σίδερο Διπλή καμπάνα των Giorumba (Μπενίν) Σίδερο Agogo (Καμερούν) Tam –tam ξύλινη καμπάνα (Καμερούν) Ξύλο Καμπάνα Dan (Κόστα ντε Μαρφίλ) Ξύλο Krakets (Μαρόκο) Σίδερο

Καμπάνα (Ισπανία) Μπρούτζος (x5) Καμπανάκια ευχής (Ισπανία) Ορείχαλκος Καμπάνα ευχής (Ισπανία) Κεραμικό Almireth ( Ισπανία) Μπρούτζος Κουδούνι αλόγου (Ισπανία) Μπρούτζος (x2) Καμπανάκια προστασίας (Γαλλία) Κράμα μετάλλων Καμπανάκια πόρτας (Ιταλία) Ορείχαλκος Κουδούνα (Γαλλία) Ορείχαλκος Κουδούνα (Ελβετία) Σίδερο Καμπάνα (Ελλάδα) Μπρούτζος (x2) Κουδούνα (Ελλάδα ) Σίδερο Κρόταλα (Τουρκία) Μπρούτζος Καμπάνα (Βουλγαρία) Κεραμικό

Καμπάνα τελετουργίας (Ινδονησία) Μπρούτζος (x7) Kenog (Ινδονησία) Σίδερο Pemugal (Ινδονησία) Μπρούτζος (x8) Anklug (Ινδονησία) Μπαμπού Drilbu (Θιβέτ) Κράμα Rolmos (Θιβέτ) Κράμα Kuenko (Θιβέτ) Κράμα Κύμβαλα (Ινδία) Μπρούτζος Κύμβαλα (Νεπάλ) Μπρούτζος Σφαιρικά κουδούνια (Κίνα) Κράμα Καμπανάκια του αέρα (Ινδία) Ορείχαλκος Gong (Βιετνάμ) Σίδερο

Agogo (Βραζιλία) Σίδερο Gogkie (Βραζιλία) Σίδερο Agogo της Καστάνια (Βραζιλία) Ξύλο Κουδούνα (Κούβα) Σίδερο

(x9) Καμπάνες από γλάστρες Κουδούνι ποδηλάτου Κουδούνι ξενοδοχείου Κολωνάτο ποτήρι (x3) Φόρμες αλουμινίου Φιάλη από Ήλιον (x5) Paellas

Ιστορικό του Περιπλανώμενου Μουσείου των Πολιτισμών

Το Περιπλανώμενο Μουσείο των πολιτισμών άρχισε να διαμορφώνεται στη δεκαετία του ’90 και πήρε τη σημερινή του μορφή το 2001. Από τότε, έχει αυξηθεί το νούμερο των συλλογών, καθώς και ο αριθμός των εκθέσεων και των εργαστηρίων που προσφέρει.

Το Μουσείο έχει ταξιδέψει σε αμέτρητες πόλεις της Ισπανίας και συνεργάστηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση, με δήμους και οργανώσεις. Για τρία χρόνια (2012-2014) παρουσίασε το έργο του υπό την αιγίδα της επιτροπής της UNESCO για τη διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Έχει παρουσιάσει τις εκθέσεις και τα εργαστήρια του σε σχολεία, ινστιτούτα, θέατρα, φεστιβάλ, πολιτιστικά και κοινωνικά κέντρα, μπροστά σε ένα πολύ διαφορετικό ακροατήριο: παιδιά, ενήλικες, οικογένειες, μετανάστες ,άτομα με ειδικές ανάγκες.

Από το 2017 συμμετέχει στο πρόγραμμα PICE (Διεθνής Προώθηση του Ισπανικού Πολιτισμού) του Υπουργείου Εξωτερικών της Ισπανίας.

Στην Ελλάδα ξεκίνησε την δραστηριότητα του το 2017.

Τα τελευταία επτά χρόνια συμμετέχει σε δεκάδες φεστιβάλ και διεθνείς διοργανώσεις σε Ελλάδα και Ισπανία, αλλά και σε πολυάριθμα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις δύο χώρες.

Το βιογραφικό του Pep Beltran

Διπλωματούχος των παραστατικών τεχνών του Institud del Teatre, Barcelona.

Διαχειριστής και προωθητής πολιτιστικών σχεδίων ( Gestor cultural).

Θεατρικός σύμβουλος της δημοτικής επιχείρησης πολιτιστικής ανάπτυξης του Δήμου της Βαλένθια, και άλλων δήμων ( Xativa, Manises, Albacete, Requena), όπου κατεύθυνε και διοργάνωσε περιοδείες και μόνιμες θατρικές σκηνές. Υπεύθυνος σχεδιασμού παραγωγής των εκθέσεων στο Palan de les Artes ( Όπερα της Βαλένθια ).

Ειδίκευση στη Μουσειολογία και τον λαϊκό πολιτισμό. Διευθυντής του Gresol gestion cultural για 22 χρόνια, όπου σχεδίασε και πραγματοποίησε διάφορα μουσειογραφικά και εκθεσιακά προγράμματα σε όλη την Ισπανία

Τεχνικός διευθυντής στον πολιτιστικό οργανισμό Sovint (Asosacion Cultural Sovint) όπου υλοποίησε προγράμματα ευαισθητοποίησης, διαπολιτισμικά και διεθνούς συνεργασίας.

Μουσειογραφικά έργα:

Μουσεία στο Δήμο της Aldacete : Museo internacional de Arte Popular, Museo de la Cuchilleria (Μουσείο της Μαχαιροποιίας) Museo de la paz ( Μουσείο της Ειρήνης ) και κέντρα περιβαλλοντικής ανάπτυξης. Οικο-μουσεία στις πόλεις Aras de los Olmos και Sot de Chera. Αρχαιολογικό μουσείο του Calp, και μεταξύ άλλων , το Εθνολογικό και Αρχαιολογικό μουσείο της Βαλένθια (παρέμβαση στις μόνιμες αίθουσες).

Εκθεσιακά προγράμματα:

Περιοδικές εκθέσεις σε διάφορα μουσεία : IVAM, MUVIM, Centre cultural ‘ La Beneficienta’ (Εθνολογία και Αρχαιολογία) Museo National de Arte Romano (συλλογές του Ερμιτάζ),Σιδηροδρομικό Μουσείο, όμιλος των Museos de la Comunitat Valenciana.

Ατομικές εκθέσεις : σχεδιασμός και παραγωγή περιοδικών εκθέσεων σχετικά με τις ανθρώπινες αξίες, την αλληλεγγύη, την ευαισθητοποίηση και την πολυπολιτισμικότητα για τον Δήμο της Βαλένθια,Xarxa de Museos de la Diva, Juntade Castilla –La Maucha, Region de Murcia, Govierno Vasko, Navarra, Diputacio de Barcelona και για τα ιδρύματα Bancaixa, CAM, CCM, Caja Duero, Caja Murcia, Caixa Carlet.

Εκπαιδευτική εμπειρία:

Μέλος της ομάδας βάσης και συνιδρυτής του EAJ (Escuela de Animadores Juveniles de la GV –σχολή εμψυχωτών Νεολαίας της κυβέρνησης της Βαλένθια).

Εκπαιδευτής της INEM (οργανισμός του Ισπανικού κράτους για την ανεργία ) και της SERVEF ( οργανισμός βοήθειας προς τους άνεργους της κυβέρνησης της Βαλένθια ) στο πεδίο της κοινωνικοπολιτιστικής εμψύχωσης και εμψύχωσης της νεολαίας και της κατάρτισης των εκπαιδευτικών.

Καθηγητής εμψύχωσης και διαχείρισης πολιτιστικών σχεδίων (Animacion y gestion cultural) σε εκπαιδευτικά κέντρα. (E. de Magisterio de Cheste, Edetania, EPLA, CIM)

Καθηγητής του Μάστερ της προώθησης και διαχείρισης πολιτιστικών σχεδίων στο πανεπιστήμιο CEU San Pablo (Valencia) όπου κατείχε τον ρόλο του επιμελητή σπουδών των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, και μέλος της εξεταστικής επιτροπής.

Αναλυτικό Πρόγραμμα –6ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας «Οι Δρόμοι του Κουδουνιού 2024»

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, 19:30: Πολυχώρος Τέχνης Remezzo, Ν. Πλαστήρα 2 (Πλαζ Αρετσούς). 

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας «Κωδωνοφορίες ξανά». Συμμετέχουν Μανώλης Μανώλης, Έλενα Γανδά, Θέμις Ζήδρου, Δημήτρης Κανονίδης, Βασίλης Καρκατσέλης, Ευθύμιος Κουρτίδης, Αντώνης Μιμερίνης, Κατερίνα Μπάτζιου, Καίτη Παπαναούμ, Ασωνίτης Πολυδεύκης, Γιάννης Πομάκης, Δημήτρης 

Προκοπίου, Νίκος Σαχπεκίδης, Σταύρος Σταματίου, Γιώργος Τσιλιγκιρίδης, Χάρης Φάρος, Μαρία Χατζημανώλη, Αλκμήνη Πέτρου Χατζηπαναγιώτου. Καθημερινά 18:00 με 20:00, έως 3 Μαρτίου. (Φωτογραφική Ομάδα Θεσσαλονίκης UMBRA)

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 10:30: Κτήριο περιοδικών εκθέσεων ΛΕΜΜ-Θ. Βασ. Όλγας 68. 

Εγκαίνια έκθεσης / εργαστηρίου του Περιπλανώμενου Μουσείου Πολιτισμών της Βαλένθια με τίτλο «οι καμπάνες του κόσμου» για παιδιά και ενήλικες.

Έκθεση / Εργαστήριο για γενικό κοινό:

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου: 11:00 και 12:30

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου: 11:00 και 12:30

Σάββατο 2 Μαρτίου: 11:00 και 12:30

Έκθεση / Εργαστήριο για τα σχολεία:

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου: 09:00, 10:15 και 11:30

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου:09:00, 10:15 και 11:30

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου: 09:00, 10:15 και 11:30

Παρασκευή 1 Μαρτίου: 9:00, 10:15 και 11:30

(Λ.Ε.Μ.Μ.Θ, Περιπλανώμενο Μουσείο Πολιτισμών της Βαλένθια)

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 20.00: Σπίτι Πολιτιστικού Συλλόγου Σκύρου.

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας «Κωδωνοφορίες παντού». Συμμετέχουν: Ντίνα Μαναβή, Σταύρος Ξηρός, Γιώργος Γκιζάρης, Ειρήνη Κώτση, Χριστίνα Παπαφράγκου.

Καθημερινά: 18.00 με 20.00, έως 18 Μαρτίου.

(Φωτογραφική Ομάδα Θεσσαλονίκης UMBRA)

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 19:00: «Στέκι» Ν. Παρασκευά 14 Συκιές.

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας «Κωδωνοφόροι στους δρόμους».

Συμμετέχουν: Τηλέμαχος Γαροφαλλίδης και Μένη Σεϊρίδου.

Καθημερινά 19.00 με 22.00, έως 6 Μαρτίου.

Σάββατο 2 Μαρτίου, 13.00 με 15.00: Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 2. 

Ημερίδα με τίτλο: «Κωδωνοφορίες– τελετουργίες- θέατρο». Ομιλητές: Χάρης Κουτελάκης (δρ. Αρχαιολογίας, Ιστορικός), Άννα Μαχαιριανάκη 

(Σκηνογράφος, Ενδυματολόγος), Πάνος Σκλαβενίτης (Εικαστικός καλλιτέχνης). Εισήγηση διαμέσου Πλάσματος (επιτέλεση: Μαρία Λάππα) 

(«Οι Δρόμοι του Κουδουνιού», με την υποστήριξη του ΚΘΒΕ)

Κυριακή 3 Μαρτίου, 11.00 – 14.00: Λευκός Πύργος- παραλιακή– Πλατεία Αριστοτέλους.

Πομπή ευρωπαϊκών ομάδων κωδωνοφόρων.

(«οι δρόμοι του κουδουνιού»)

Κυριακή 3 Μαρτίου, 11.00– 17.00 Πλατεία Αριστοτέλους. Υπαίθριο βιωματικό εργαστήρι για παιδιά από 4 έως 11 ετών με τίτλο «Γίνε» 

(Πολυχώρος «ΚΗΠΟΣ» και ομάδα «Κατασκηνωτικού προγράμματος Δημιουργικό καλοκαίρι».)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα