Μια γέφυρα της Θεσσαλονίκης ενώνει πλέον χωριά της Αρμενίας με έντονο ελληνικό αποτύπωμα

Άλλοτε δρόμος της Σίνδου, τώρα κομμάτι της δοκιμαζόμενης βόρειας Αρμενίας

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
μια-γέφυρα-της-θεσσαλονίκης-ενώνει-πλ-1267900
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Μέχρι πριν τρεις δεκαετίες κομμάτι του οδικού δικτύου του νομού Θεσσαλονίκης. Τώρα, κομμάτι του οδικού δικτύου χωριών της Αρμενίας που δοκιμάστηκαν έντονα από πλημμύρες τον Μάιο του 2024.

Και όμως αυτό συνέβη με την πολύτιμη συνεισφορά της Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών του ΓΕΕΘΑ και του υπουργείου Εξωτερικών.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να δούμε πώς φτάσαμε σε αυτήν τη «μεταφορά» του οδικού δικτύου από τη Θεσσαλονίκη στη βόρεια Αρμενία.

Οι περιοχές της περιφέρειας Λόρι στην Αρμενία αντιμετώπισαν καταστροφικές πλημμύρες που άφησαν πίσω νεκρούς, αλλά και τεράστιες καταστροφές.

Η Αρμενία προσέφυγε στο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε, ενώ τον Δεκέμβριο του 2024 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Ουάσιγκτον μεταξύ του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, με τον Αρμένιο ομόλογο του Σούρεν Παπικιάν.

Έτσι, οκταμελές κλιμάκιο μηχανικών της ΔΙΚΑΦΚΑ του ΓΕΕΘΑ, με επικεφαλής τον Διοικητή της Αντιστράτηγο Μιχαήλ Κλούβα, τοποθέτησε σε συνεργασία με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, προσωρινές σπονδυλωτές γέφυρες τύπου «ΜΠΕΛΕΫ M2» στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Προηγήθηκε η αποσυναρμολόγηση γέφυρας μήκους 200 μέτρων από την περιοχή της Σίνδου, η οποία αποτελούσε τμήμα του οδικού δικτύου του Νομού Θεσσαλονίκης έως το 1990, όταν και αντικαταστάθηκε από νέα γέφυρα, κατασκευασμένη από σκυρόδεμα.

Δεδομένου του περιβαλλοντικού κινδύνου που υπήρχε λόγω της αποσάθρωσης των θεμελίων, έγινε αποκαθέλκυση – με χρήση μέσων Μηχανικού του ΓΕΕΘΑ – της μεταλλικής γέφυρας, η οποία κατατμήθηκε σε τρεις διαφορετικές συλλογές, που μεταφέρθηκαν στην Αρμενία.

Η πρώτη γέφυρα τοποθετήθηκε στο χωριό Καρκόπ, ενώ η δεύτερη στο χωριό Χομπαρτζί. Απομένει και η τοποθέτηση μιας τρίτης γέφυρας στο χωριό Αϊρούμ που είναι σε κοντινή απόσταση από το Καρκόπ.

Ο δήμαρχος Αλαβερντί ευχαρίστησε για τα έργα και τόνισε τη σημασία τους για την περιοχή.

Μια περιοχή που έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα.

Το Αλαβερντί είναι πόλη και δημοτική κοινότητα στην επαρχία Λορί στο βορειοανατολικό τμήμα της Αρμενίας, κοντά στα σύνορα με τη Γεωργία.

Η περιοχή της πόλης Αλαβερντί κατοικήθηκε από την αρχαιότητα. Αυτό αποδεικνύεται από τα μνημεία που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών. Οι Αρμένιοι, που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού της πόλης, έχουν μακραίωνη μόνιμη παρουσία στην περιοχή. Η πόλη οφείλει την οικονομική ανάπτυξη των προηγούμενων αιώνων στα πλούσια ορυχεία χαλκού ανακαλύφθηκαν στην περιοχή.

Η συστηματική εκμετάλλευση άρχισε γύρω στο 1780, με Έλληνες ανθρακωρύχους που μετανάστευσαν από τον Πόντο και την Γεωργία, στην περιοχή για να συμπληρώσουν τα λιγοστά εργατικά χέρια των ντόπιων χωρικών. Τα ορυχεία αυτά φέρεται να ήταν η πηγή του ενός τετάρτου της παραγωγής εξευγενισμένου χαλκού της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Στη δεκαετία του 1880, η εκμετάλλευση των ορυχείων πωλήθηκε σε γαλλική εταιρεία, αλλά οι ειδικευμένοι ανθρακωρύχοι παρέμειναν κυρίως Έλληνες. Η κατάρρευση της σοβιετικής οικονομίας και το σταδιακό κλείσιμο των ορυχείων συνέβαλε ουσιαστικά στη μείωση της κάποτε τρομερής ρύπανσης που παρήγαγαν τα έργα. Ο πληθυσμός της πόλης που είχε αυξηθεί παράλληλα με την ανάπτυξη της βιομηχανίας άρχισε να μετακινείται προς άλλες περιοχές.

Επί του παρόντος, η πόλη έχει πληθυσμό περίπου 11.000 κατοίκους, σύμφωνα με την επίσημη εκτίμηση του 2016.Το Αλαβερντί κατοικείται κυρίως από Αρμένιους με μια μικρή πλέον ελληνική κοινότητα που κάποτε όμως θεωρούνταν η μεγαλύτερη στην Αρμενία.

Ειδικότερα, τα χωριά Μαντάν και Μπεντίκ του Δήμου Αλαβερντί καθώς και το γειτονικό Αχταλά κυριαρχούνταν από τη μεγάλη ελληνική κοινότητα κατά τη σοβιετική περίοδο.

Οι Έλληνες στην Αρμενία μιλούν την ποντιακή διάλεκτο καθώς και άπταιστα αρμενικά και ρωσικά.

Ακμή: Η Ελληνική κοινότητα του Αλαβερντί

Στην ελληνική κοινότητα «Ακμή» περιέχονται κάτοικοι ελληνικής καταγωγής από την πόλη Αλαβερντί και τα κοντινά χωριά․ Η κοινότητα έχει ελληνικές χορωδίες και κουκλοθέατρο.

Στο Αλαβερντί λειτουργεί το Ελληνικό ιατρικό ίδρυμα «Ιπποκράτης», το οποίο διοικείται από τον Έλληνα γιατρό- χειρουργό Σιμόν Ζαχάροβ.

Το Ελληνικό Ιατρικό Ίδρυμα «Ιπποκράτης»

Το Ελληνικό Ιατρικό Ίδρυμα «Ιπποκράτης» που βρίσκεται στο Αλαβερντί ιδρύθηκε το 2001. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα παρέχει δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη και φαρμακευτική αγωγή στα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα της Δημοκρατίας της Αρμενίας και στους Έλληνες․ Το Ίδρυμα διοικείται από τον Έλληνα γιατρό- χειρουργό Σιμόν Ζαχάροβ.

Από το 2001-2019, το Ίδρυμα εξυπηρέτησε περίπου 580.000 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων και Ελλήνων. Τα τελευταία τρία χρόνια η Ελληνική κυβέρνηση μέσω της πρεσβείας της παρέχει οικονομική στήριξη στο ίδρυμα, με τα οποία αποκτώνται φάρμακα και ιατρικά μηχανήματα․

Στο ίδρυμα λειτουργούν τα ακόλουθα τμήματα:

Πρακτική γενικής ιατρικής Γυναικολογία Πρακτική γενικής παιδιατρικής Εργαστηριακό Διαγνωστικό (κλινικο, βιοχημικο) Γενική χειρουργική Κλινική φαρμακευτική Οικογενειακή Ιατρική Ακτινολογικό διαγνωστικό /υπερηχογράφημα/ Φυσικοθεραπευτικό Οδοντιατρική

Από το 2001, το Ίδρυμα παρέχει δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική υπηρεσία στις ακόλουθες 10 ομάδες του πληθυσμού:

Αναπηρία 1ου, 2ου και 3ου βαθμού Παιδιά που γεννήθηκανμε αναπηρία (έως 18 ετών) και μονογονεϊκά, ορφανά παιδιά Μέλη άπορων οικογενειών (Εκείνοι με 30.00 ή περισσότερες μονάδες ανασφάλισης) Άποροι ηλικιωμένοι συνταξιούχοι (άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω) Ασθενείς με διαβήτη Συμμετέχοντες πολέμου και τα πρόσωπα που εξομοιώνονται με αυτά Οικογένειες θυσιαζόμενων μαχητών της ελευθερίας Πολίτες με Ελληνική ιθαγένεις Ασθενείς που έχουν εγγραφεί σε μια κινητή ομάδα Παιδιά έως 7 ετών

Το κουκλοθέατρο του Αλαβερντί

Το κουκλοθέατρο του Αλαβερντί ιδρύθηκε το 2013 με κόπους του Λεβόν Σαδαγίαν, με την υποστήριξη του Δημαρχείου και με τη χορηγία του Counterpart International.

Το 2009, ο Λεβόν Σαδαγίαν αποφοίτησε το Κρατικό Ινστιτούτο Θεάτρου και Κινηματογράφου του Ερεβάν και πήρε το πτυχίο του σκηνοθέτη δραματικού θέατρου . Επιστρέφοντας στο Αλαβερντί, προσπάθησε να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Μετά από μερικά χρόνια αναζητήσεων , το 2013 τελικά ιδρύθηκε το κουκλοθέατρο του Αλαβερντί. Αρχικά το θέατρο βρισκόταν στο Παλάτι Πολιτισμού του Σαναχίν του Αλαβερντί, αλλά λόγω της έλλειψης κατάλληλων συνθηκών οι παραστάσεις εκτελούνταν σε διαφορετικές αίθουσες. Το 2013-2015 το κουκλοθέατρο του Αλαβερντί λειτρουργούσε με την αρχή του κινητού θεάτρου. Η πρώτη παράσταση του θεάτρου βασίστηκε στα παραμύθια του Τουμανίαν – «Τα παραμύθια του Λορί». Αυτή η παράσταση εκτελέστηκε περίπου σε 35 κοινότητες στις επαρχίες του Λορί και Ταβούς, στο Γκιουμρί , στο Βανατζόρ, στο Ερεβάν. Τον ίδιο χρόνο της ίδρησης του θέατρου, έγινε πρόταση και το θέατρο του Αλαβερντί υπέγραψε συμβόλαιο με το Παιδικό Κουκλοθέατρο «ΤΙΚΝΙΚ» του Καπάν, το οποίο χρηματοδοτούσε από το ίδρυμα του Γκαλούστ Γκιουλμπεκιάν. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, το θέατρο είχε 3 καινούριους βασικούς υπαλλήλους. Τολμήσαμε να κάνουμε την παράσταση «Μικρός Πρίγκιπας» του Εξυπερύ.

Το 2015 στο Παλάτι του Πολιτισμού του Σαναχίν του Αλαβερντί, με άγνωστους λόγους απαγορεύτηκε η θεατρική δραστηριότητα του θέατρου. Αφού έφυγε από το Παλάτι του Πολιτισμού, λόγω έλλειψης κατάλληλου χώρου, το θέατρο σταμάτησε τις δραστηριότητές του για αρκετούς μήνες.

Το 2016, με υποστήριξη του Σιμόν Ζαχάροβ·του πρώην πρόεδρου της ελληνικής κοινότητας «ΑΚΜΗ», το κουκλοθέατρο του Αλαβερντί ξεκίνησε τις δραστηριότητές του στο κτίριο του Ελληνικού Κέντρου με την «ΑΚΜΙ».

Το 2016-2019, το κουκλοθέατρο σχεδίασε μια κανονική λίστα παραστάσεων και λίστα προβολές εβδομαδιαίων παραστάσεων.

Η Ελληνική Πρεσβεία στην Αρμενία, παρέχει επίσης μεγάλη οικονομική υποστήριξη στο θέατρο.

Από το 2016, το θέατρο μετονομάστηκε σε Κουκλοθέατρο του Αλαβερντί της μη κυβερνητικής οργάνωσης «ΑΚΜΙ» .

Η λίστα παραστάσεων περιλαμβάνει 7 παραστάσεις:

«Τα παραμύθια του Λορί»

«Η Μάσα και ο αρκούδος» που έχει παρουσιαστεί επίσης στην αρμενική κοινότητα της Σαμάρα της Ρωσίας

«Μικρός Πρίγκιπας»

«Ολυμπιακή δάφνη»

«Κοκκινοσκουφίτσα»

«Χαρούμενος χιονάνθρωπος»

«Η αλεπού χωρίς ούρα»

*με πληροφορίες από: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας / pontosnews.gr / Αλαβερντί (Wikipedia) / Ελληνική Κοινότητα Αρμενίας

**πηγή εικόνων: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα