Μια γειτονιά στο “πόδι”
Του Γιάννη Βήκα Η εικόνα της αρχής είναι του Victor Malkievic Είστε έτοιμοι για μια εορταστική εβδομάδα που φέρει την υπογραφή των κατοίκων της οδού Σβώλου και θα κάνει τη γειτονιά αυτή talk of the town; Και όταν μιλάμε για εορταστική εβδομάδα, δε μιλάμε μόνο για χορό και ξεφάντωμα, αλλά και για λαϊκή παρέλαση με πολλά […]
Του Γιάννη Βήκα
Η εικόνα της αρχής είναι του Victor Malkievic
Είστε έτοιμοι για μια εορταστική εβδομάδα που φέρει την υπογραφή των κατοίκων της οδού Σβώλου και θα κάνει τη γειτονιά αυτή talk of the town; Και όταν μιλάμε για εορταστική εβδομάδα, δε μιλάμε μόνο για χορό και ξεφάντωμα, αλλά και για λαϊκή παρέλαση με πολλά μηνύματα και αμέτρητους συμμετέχοντες, ιστορικές και γαστρονομικές ξεναγήσεις, δείπνα -σε αυτά υπάρχει ένας αστερίσκος, στον οποίο θ’ αναφερθούμε στη συνέχεια- κι έκθεση ζωγραφικής με θέμα “Κατά της βίας στο σχολείο, στο πεζοδρόμιο, στην πόλη, στον κόσμο”, με δημιουργήματα των μικρών μας φίλων που μένουν στη Σβώλου, αλλά και ποιήματα νέων που συμμετέχουν στην “Ποίηση Γυμνή”.
Αλλά ας το πιάσουμε από την αρχή για όσους δεν ξέρουν τι θα συμβεί στη Σβώλου για δεύτερη χρονιά και δεν έχουν ιδέα για το τι και πώς. Όλα ξεκίνησαν πέρυσι στη διασταύρωση Αλ. Σβώλου και Φιλικής Εταιρείας, όταν μια παρέα γειτόνων συζητώντας, σκέφτηκαν να κάνουν κάτι δημιουργικό, που θ’ αλλάξει το μέρος όπου ζούσαν και θα ενώσει τους ανθρώπους της περιοχής. Ο Τέλλος Φίλης, η Μελίνα Σαββίδου και άλλοι δραστήριοι κάτοικοι έκαναν την αρχή και όλα κύλησαν από μόνα τους.
Προς τα τέλη Νοεμβρίου δημιουργήθηκε η Svolou TV από κατοίκους της γειτονιάς, ξεκινώντας να σχεδιάζουν τηλεοπτικές εκπομπές και δημιουργώντας μια ομάδα στο Facebook, ρωτώντας τους χρήστες “Πως νιώθετε όταν διασχίζετε την Αλεξάνδρου Σβώλου;” Οι απαντήσεις του κόσμου πυροδότησαν το ενδιαφέρον, ενώ το “Δείπνο της Βαρκελώνης” ήταν αυτό που ολοκλήρωσε την σκέψη των Σβωλιωτών. Επειδή λοιπόν αποφάσισαν να διοργανώσουν κάτι αντίστοιχο, αλλά δεν ήταν σκοπός τους να κάνουν ένα ακόμη συνηθισμένο τσιμπούσι, έθεσαν κανόνες, οι οποίοι τους βοηθούσαν να επικοινωνήσουν ο,τι είχαν στο μυαλό τους, δηλαδή “να ξαναγίνουν ΓΕΙΤΟΝΙΑ”, που ήταν και το αρχικό τους σύνθημα. Ο “δεκάλογος” των Σβωλιωτών είναι ο ακόλουθος:
1. Ενισχύουμε τους κοινωνικούς δεσμούς στη γειτονιά. 2. Βοηθάμε να δημιουργηθούν μη εμπορευματικές σχέσεις. 3. Διευκολύνουμε την ανάπτυξη αλληλεγγύης. 4. Αναδεικνύουμε την αξία της συλλογικότητας. 5. Δείχνουμε ότι σημαντικά πράγματα μπορούν να γίνουν και χωρίς λεφτά. 6. Αναζωογονούμε την αυτενέργεια και την ευρηματικότητα των πολιτών. 7. Λειτουργώντας παραδειγματικά ασκούμε το δικαίωμα στην πόλη. 8. Διασώζουμε τη μνήμη και μαθαίνουμε την ιστορία του δρόμου όπου ζούμε. 9. Κάνουμε μόνοι μας πράγματα που παλιότερα αναθέταμε σε θεσμούς. 10. Ομορφαίνουμε τη ζωή στην πόλη και τη Γειτονιά μας. Τη δική μας ζωή.
Το “Δείπνο” λοιπόν πήρε σάρκα και οστά τη Δευτέρα 28 Απριλίου του 2014 με το κάθε σπιτικό να φέρνει το φαγητό, τα σερβίτσια και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί, ενώ τα εστιατόρια και τα μπαρ της περιοχής ενίσχυσαν το εγχείρημα με διάφορες σπεσιαλιτέ, ποικιλίες ποτών, κρασιών και φυσικά άφθονη μπύρα. Όσο για τη μουσική; Μουσικά συγκροτήματα νέων ανθρώπων έδωσαν το ρυθμό
Ερχόμενοι στο σήμερα, αυτό που θα γίνει, θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία, καθώς αρχικά η λαϊκή παρέλαση, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 25 Μαΐου, (η παρέλαση διασχίζει μόνο την Σβώλου, από Αγγελάκη έως Αγίας Σοφίας και αντίστροφα για να καταλήξει κατά τις 9:00 σε Συναυλία στη Σβώλου μπροστά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, ενώ το event θα διαρκέσει λίγο-πολύ μια βδομάδα.
Στα πεζοδρόμια της Αγγελάκη λοιπόν θα συγκεντρωθεί ο κόσμος, από τις 17:30 μέχρι τις 18:00, στη συνέχεια το πλήθος θα περάσει από τη Σβώλου, όπου στη συμβολή με την Εθνικής Αμύνης θα υπάρχουν ακούσματα κλασσικής μουσικής, ύστερα στην πλατεία Ναυαρίνου θα διατηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τους Εβραίους, Αρμένιους και Ποντίους, που υπήρξαν θύματα γενοκτονιών, ενώ παράλληλα θα τιμήσουν και τους ανθρώπους που έθεσαν τέλος στη ζωή τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αλλά και τα θύματα των ναρκωτικών. Στη συνέχεια η παρέλαση θα διασχίσει την πλατεία Αγίας Σοφίας όπου θα υπάρχουν ακούσματα Όπερας και Παιδικής Χορωδίας, για να καταλήξει και πάλι στην Αλ. Σβώλου.
Μιλώντας με το Λάζαρο Χατζηνάκο, έναν εκ των ανθρώπων που βοηθάνε σε όλο αυτό το εγχείρημα, μάθαμε πως υπάρχουν ακόμη συζητήσεις για τις μουσικές σκηνές και για τον τόπο, στον οποίο θα βρίσκονται. Η μια επιλογή είναι να χωριστεί η γειτονιά των Σβωλιωτών από το συντριβάνι και προς την Αγίας Σοφίας σε σκηνή με ελληνική μουσική και από το συντριβάνι και προς την Αγγελάκη να υπάρχει νεανική, κυρίως νεανική μουσική. Η δεύτερη επιλογή είναι τα ελληνικά τραγούδια ν’ αντηχούν στον Λευκό Πύργο, ενώ η νεανική μουσική να παίζει στην παραλία, στο ύψος του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου.
Αυτό που μας κάνει θετική εντύπωση είναι πως όλο αυτό δε θα πραγματοποιηθεί μονάχα από τους ανθρώπους της Πρωτοβουλίας Κατοίκων & Καταστηματαρχών της Σβώλου, αλλά και με τη βοήθεια της Ένωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών, ενώ ενώσεις ιστιοπλόων, χειμερινών κολυμβητών, παραπληγικών και άλλων κοινωνικών ομάδων θα συμμετέχουν ενεργά στην κίνηση αυτή. Βέβαια, πέραν του κοινωνικού χαρακτήρα της παρέλασης και των διεκδικήσεων για μια πόλη δίχως διπλοπαρκαρίσματα, σκουπίδια και κακή αισθητική, αλλά και μια χώρα γενικότερα χωρίς μιζέρια και δυσπραγία, περίπου 150 μουσικά σύνολα θα συνδράμουν, ώστε να υπάρχει έντονη καλλιτεχνική έκφραση, η οποία θ΄ ακουμπάει μουσικές της Θεσσαλονίκης -και όχι μόνο- από το 1960 έως σήμερα. Αυτό που μας τόνισε ο κ. Χατζηνάκος, είναι πως οι άνθρωποι, οι οποίοι εμπλέκονται με την πολιτική δε θα είναι ευπρόσδεκτοι εάν προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την λαϊκή παρέλαση προς ίδιον όφελος. Όποιος πολιτικός θελήσει να συμμετάσχει, η προϋπόθεση είναι αυτό να συμβεί με αθόρυβο τρόπο και στα πίσω πίσω μπλοκ.
Περνώντας στην Τρίτη, για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί μια ιστορική ξενάγηση από τους Γιώργο Φίταμ και Τάσο Παπαδόπουλο, από το συντριβάνι μέχρι την Αγία Σοφία, ενώ στη συνέχεια θα στηθεί το μΙκΡό Δείπνο της Άνοιξης, για χάρη του οποίου θα στηθεί ένα τραπέζι περίπου 70 μέτρων στη Σκρά και από το πεζοδρόμιο του Rialto μέχρι την Ανεμόεσσα. Στο τραπέζι αυτό, το κάθε σπιτικό θα φέρει και από κάτι, έστω απλό, ο,τι αντέχει η τσέπη του καθένα. Στόχος είναι να σπάσει γι’ άλλη μια φορά η απομόνωση, να λυθούν οι γλώσσες, να συνυπάρξουν οι γείτονες της περιοχής κερδισμένοι κοινωνικά. Ένα ακόμη όμορφο στοιχείο στην υπόθεση είναι πως οι καταστηματάρχες συμμετέχουν και αυτοί με τη σειρά τους, δίχως να προσδίδουν εμπορικό χαρακτήρα στο γεγονός, συνεισφέροντας είδη και προϊόντα, ακόμη και αν η επιχείρησή τους δεν κολυμπάει στο χρήμα.
Από την Τετάρτη έως και το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η έκθεση των μικρών μας φίλων με θέμα “Κατά της βίας στο σχολείο, στο πεζοδρόμιο, στην πόλη, στον κόσμο”, όπου τα έργα τέχνης των παιδιών θα εκτεθούν επάνω σε χαρτόκουτες, οι οποίες θα βρίσκονται έξω από κάθε μαγαζί και στο τέλος της ημέρας ο κάθε μαγαζάτορας θα τα μαζεύει και θα τα εκθέτει ξανά το επόμενο πρωί. Μαζί με τις ζωγραφιές θα εκτεθούν και ποιήματα νέων, που συμμετέχουν στην “Ποίηση Γυμνή”.
Την Πέμπτη θα συμβεί και αυτό που περιμένουν εναγωνίως οι περισσότεροι Σβωλιώτες· το Μεγάλο Δείπνο της Άνοιξης. Εκεί πλέον θα απλωθεί ένα μεγάλο τραπέζι από την Αγγελάκη έως τις παρυφές της Γούναρη, όπου όπως και στο μΙκΡό, έτσι κι εδώ ο καθένας θα φέρει το δικό του ταψάκι ή ταπεράκι και θα συμμετάσχει σε μια γιορτή, όπου οι γείτονες θα έρθουν κοντά, θα νιώσουν ότι γνωρίζουν ακόμη καλύτερα τον άνθρωπο που μένει δίπλα, πάνω, κάτω ή απέναντί τους και πως αν χτυπήσουν ένα κουδούνι, θα βρεθεί ένας άνθρωπος να τους βοηθήσει σε οτιδήποτε χρειαστούν. Το δείπνο, όπως προαναφέραμε, δεν έχει τόσο τη σημασία του φαγοποτιού, όσο της συνύπαρξης των ανθρώπων που μένουν στην ίδια γειτονιά κι έχουν μια κοινή αγάπη· την οδό Σβώλου. Κάτι ιδιαίτερο αυτή τη φορά είναι πως θα συμμετάσχουν στο δείπνο Εβραίοι, Πόντιοι κι Αρμένιοι, οι οποίοι θα προσθέσουν τη δική τους πινελιά στα φαγητά, καθώς θα “εκθέσουν” πιάτα παραδοσιακά, προερχόμενα από τη δική τους κουζίνα. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο της ημέρας είναι η γαστρονομική ξενάγηση, από την Αγία Σοφία μέχρι την Αγγελάκη, που θα πραγματοποιηθεί από τον αγαπημένο μας Κωστή Ζαφειράκη, ο οποίος παίζει στα δάκτυλα και την πόλη και τις γεύσεις της. Οι ξεναγήσεις θα ξεκινήσουν περίπου στις 18:00, ενώ κατά τις 19:30 υπολογίζεται πως θα ξεκινήσει το δείπνο, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 22:30-23:00. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως το δείπνο δεν είναι ανοιχτό σε όλους τους πολίτες, αλλά γίνεται για τους Σβωλιώτες, οι οποίοι βάζουν όλη τους την αγάπη και την έμπνευση για να ενώσουν την γειτονιά. Ας τους σεβαστούμε λοιπόν και ας εκτιμήσουμε το δώρο που μας κάνουν· μας εμπνέουν για να κάνουμε κάτι αντίστοιχο και στις δικές μας γειτονιές.
Την τελευταία ημέρα, Παρασκευή, μετά τις 18:00, θα γίνει μια κλειστή συνάντηση του “πυρήνα” των κατοίκων της Σβώλου, που είναι υπεύθυνη για την εβδομάδα δράσης, κατά την οποία συνάντηση θα γίνει ένας “απολογισμός” για λάθη που μπορεί να έγιναν, αλλά και θα τεθούν επί τάπητος νέα σχέδια, ιδέες και προοπτικές για την επόμενη χρονιά.
Τέλος, αυτό που μας τόνισε ο κ. Χατζηνάκος είναι πως όλα αυτά δε θα γίνονταν πραγματικότητα δίχως τους αρχικούς εμπνευστές της ιδέας, Τέλλο Φίλη, Μελίνα Σαββίδου, την ομάδα της Svolou Tv, Φρατζέσκο Ντελπλάνο, Φώτη Κριτσελά και Θανάση Ζαμπουρίδη, αλλά και τους φοιτητές που δίνουν μια δυναμική και νεανική νότα στο εγχείρημα.
Τα λέμε στην παρέλαση λοιπόν!
Το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ:
6 – 6.20 μμ. Προσυγκέντρωση στο ανατολικό πεζοδρόμιο της Αγγελάκη (στο ύψος της Σβώλου).
10 λεπτη εισαγωγική ενημέρωση για το δρώμενο. Φορτηγό της Express Service, με την
μικροφωνική εγκατάσταση, περιμένει στη Σβώλου την έναρξη της παρέλασης. Η κυκλοφορία στην
Αγγελάκη είναι ανεμπόδιστη.
6.30 -7 μμ Αναχώρηση συγκεντρωμένων, προς κατεύθυνση Αλεξάνδρου Σβώλου, με
προπορευόμενο το φορτηγό και την μουσική ομάδα “Κρούση”. Στάση της παρέλασης στο ύψος
της Δημοτικής Βιβλιοθήκης όπου θα ακουστεί μουσική του Rostom Alagian από σπάνιο δίσκο που
διατίθεται στο παρακείμενο Ελληνοαρμενικό κέντρο.
7 – 7.30 μμ. Άφιξη στο ύψος της Γούναρη όπου θα κρατηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των
ναρκωτικών στην Πλατεία Ναυαρίνου. Θα επακολουθήσουν σχετικές δράσεις με: τον Manolo :The
magic show” την Κρούση και τον Δημήτρη Ζερβουδάκη
Ταυτόχρονα στην πλατεία Αγίας Σοφίας ξεκινάει η παιδική χορωδία της Νάουσας canto a tempo.
7.30 -8.00 μμ. Η πορεία συνεχίζει μέσω της Απελλού και συναντά πάλι το προπορευόμενο
φορτηγό που περιμένει στην Σβώλου. Συνεχίζουν μέχρι το τέλος της Σβώλου. Στο διάστημα αυτό
πάνω στην πλατφόρμα του φορτηγού θα προβληθούν τα μηνύματα από τις ίδιες τις
συλλογικότητες και τις ομάδες που συμμετέχουν υπό τους ήχους της Κρούσης.
8 – 8.30 μμ Δια των οδών Σβώλου και Κεραμοπούλου, σιωπηρή άφιξη της παρέλασης στην
πλατεία Αγ. Σοφίας για να συναντηθεί με την παιδική χορωδία Canto a Tempo και να
τραγουδήσουν όλοι μαζί.
8.30 – 9 μμ. Η πορεία θα ακολουθήσει ακριβώς αντίστροφη πορεία, με μουσικά συγκροτήματα και
την Κρούση πάνω στο φορτηγό, και θα επιστρέψει στην γωνία Σβώλου και Φιλικής Εταιρίας όπου
επί της εσοχής του οδοστρώματος της Σβώλου (μπροστά στην Δημοτική βιβλιοθήκη) θα παρκάρει
το φορτηγό της Express Service δίκην μουσικής σκηνής.
9 – 11 μμ. Μουσικό πρόγραμμα στην Σβώλου στη συμβολή με Φιλικής Εταιρίας.
11 μμ. Τέλος του προγράμματος.
Μαζί μας θα παρελάσουν οι συλλογικότητες και ομάδες: Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών
Βορείου Ελλάδος (ΠΑΣΠΑ), Πολύχρωμοι Ποδηλάτες, LosLampicos, Περιαστικοί Καλλιεργητές
ΠΕΡΚΑ Καρατάσου, Διεθνής γυμνή ποδηλατοδρομία, Parallaxi- Η Θεσσαλονίκη αλλιώς, Mαθητές
της δραματικής σχολής Ανδρέας Βουτσινάς και του κύκλου studio τέχνης, Επί Σκοπόν, Ομάδα
Ξιφασκίας Μέγας Αλέξανδρος, Streetpanthers, θεατρική ομάδα Nόvan Theater Group, SOS
Τροχαία Εγκλήματα, Χριστιανικό Στέκι Ευαγγελικής Εκκλησίας, ΣΧΕΔΙΑ – Περιοδικό δρόμου και
άλλες ομάδες που συνεχώς προστίθενται…
Στη συναυλία και τα καλλιτεχνικά δρώμενα συμμετέχουν: η ομάδα κρουστών “Κρούση” o
Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο Βασίλης Πετρίδης & οι γκαϊλέ, THE PAPAS FAMILY BAND, THE UN BAND, DEE IN THE TOP.
Τρίτη 26-5-2015
Για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στη Σβώλου που κάποτε ονομαζόταν
Πρίγκηπος Νικολάου και παλαιότερα Πολωνίας. Ξεκινάει η ιστορική ξενάγηση , και θα
ακολουθήσει η γαστρονομική με την βοήθεια του Thessaloniki Walking Tours. Κρατήσεις στο e-
mail: [email protected]
Τετάρτη 27-5-2015: Η Έκθεση κατά της Βίας
Από την Τετάρτη έως και το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η έκθεση των μικρών μας φίλων με
θέμα “Κατά της βίας στο σχολείο, στο πεζοδρόμιο, στην πόλη, στον κόσμο”, όπου τα έργα τέχνης
των παιδιών μαζί με ποιήματα νέων που συμμετέχουν στην “Ποίηση Γυμνή” θα εκτεθούν σε
βιτρίνες καταστημάτων.
Πέμπτη 28-5-2015: Το μεγάλο δείπνο
Εκεί πλέον θα απλωθεί ένα μεγάλο τραπέζι από την Αγγελάκη έως τις παρυφές της Γούναρη, όπου
ο καθένας θα φέρει το δικό του ταψάκι ή ταπεράκι τα μαχαιροπίρουνά του, το ποτήρι του- και εάν
μπορεί και την καρέκλα του- και θα συμμετάσχει σε μια γιορτή, όπου οι γείτονες θα έρθουν κοντά,
θα νιώσουν ότι γνωρίζουν ακόμη καλύτερα τον άνθρωπο που μένει δίπλα, πάνω, κάτω ή απέναντί
τους και πως αν χτυπήσουν ένα κουδούνι, θα βρεθεί ένας άνθρωπος να τους βοηθήσει σε
οτιδήποτε χρειαστούν. Στόχος είναι να σπάσει γι’ άλλη μια φορά η απομόνωση, να συνυπάρξουν
οι άνθρωποι στη γειτονιά.
*Η επίσημη ιστοσελίδα, η σελίδα του Facebook και το Facebook group της γειτονιάς