Μία μαύρη μέρα, μία μαύρη σελίδα για το ΑΠΘ
Η ανακοίνωση συσπείρωσης για την αναγόρευση του Μητροπολίτη Άνθιμου.
Ανακοίνωση για την αναγόρευση του Μητροπολίτη Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ εξέδωσε η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ.
Η συσπείρωση εκφράζει την πλήρη εναντίωσή της στην εν λόγω απόφαση του ΑΠΘ. Δείτε παρακάτω την ανακοίνωση:
Η αναγόρευση του μητροπολίτη Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ, που τον Νοέμβριο του 2017 είχε αναβληθεί λόγω ευρύτατων πανελλαδικών αντιδράσεων, πραγματοποιήθηκε εν κρυπτώ και παραβύστω πριν λίγες μέρες. Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Α.Π.Θ. ενημερώθηκε αρχικά για το γεγονός από ανάρτηση φωτογραφιών σε ιστοσελίδα θρησκευτικού ενδιαφέροντος.
Η απόφαση της Κοσμητείας της Θεολογικής Σχολής μετά από πρόταση του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, αλλά και η συναίνεση των Πρυτανικών Αρχών (παρά τις αντιρρήσεις και αντιδράσεις πολλών μελών της Συγκλήτου) για την αναγόρευση του μητροπολίτη Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ είναι τουλάχιστον ατυχής, αν όχι προκλητική, και προσβάλλει την επιστημονική κοινότητα και τις ακαδημαϊκές αξίες του ΑΠΘ. Πάνω από όλα όμως δοκιμάζει το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών, οι οποίοι με αμηχανία βλέπουν το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας να τιμά αυθεντικούς εκπροσώπους του σκοταδισμού και της μισαλλοδοξίας. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο μητροπολίτης έχει εκφέρει δημόσια έναν λόγο διχαστικό, ρατσιστικό και ομοφοβικό, στοχοποιώντας ανθρώπους άλλων φυλών και χρώματος και συμπολίτες μας με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Η αναγόρευση του μητροπολίτη Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα της Θεολογικής του ΑΠΘ δεν είναι μόνο «ανώδυνο» θέμα δημοσίων σχέσεων, αλλά έχει και βαθιά πολιτικές και ακαδημαϊκές προεκτάσεις. Θυμίζουμε ότι ο μητροπολίτης Άνθιμος, ως φιλόξενος οικοδεσπότης, δέχτηκε στο γραφείο του και περιέθαλψε πολιτικά τον υπόδικο πρόεδρο του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής με τον οποίο «συζήτησε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας και ιδιαίτερα τα ζητήματα που αφορούν την Ορθοδοξία». Θυμίζουμε ότι ο μητροπολίτης Άνθιμος αρνείται την ύπαρξη άλλων πλανητών, γνώση κατακτημένη ήδη από την αρχαιότητα.
Ο Πρύτανης του ΑΠΘ δεν δικαιούται να εκθέτει το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΑΠΘ και να ευτελίζει μια από τις μεγαλύτερες τιμές που μπορεί να προσφέρει το Πανεπιστήμιο, αυτή του επίτιμου διδάκτορα. Μπορούν άραγε η Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής, οι Πρυτανικές Αρχές και η Σύγκλητος να σηκώσουν το ηθικό βάρος της εν λόγω απόφασης; Αρνούμαστε να δεχθούμε την προσπάθεια «συμψηφισμού», εκ μέρους του Πρύτανη του ΑΠΘ κ. Π. Μήτκα, της στάσης του έναντι των αντιδράσεων για τη δημιουργία μιας συγκεκριμένης κατεύθυνσης σπουδών σε Τμήμα της Θεολογικής με τη στάση του έναντι των αντιδράσεων για την αναγόρευση του μητροπολίτη Άνθιμου. Το ζήτημα δεν είναι μόνο ο σεβασμός του αυτοδιοίκητου. Οφείλουμε πρωτίστως να σεβόμαστε τα βασικά αξιακά προτάγματα που από την Αναγέννηση και μέχρι τις μέρες μας οριοθετούν την έννοια της Επιστήμης. Παρόλο που οι απόψεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης δεν χαρακτηρίζουν την Εκκλησία, σίγουρα αποτελούν πρόκληση για την όποια προϋπόθεση διατύπωσης επιστημονικής σκέψης.
Αρνούμαστε να δεχθούμε την αιτίαση του Πρύτανη ότι «τα διαδικαστικά (όπως ο χώρος διεξαγωγής, λόγω βεβαρυμμένης υγείας του τιμωμένου) όλων των τελετών αναγόρευσης είναι αποκλειστικά στην ευθύνη των Τμημάτων, με την υποχρέωση παρουσίας του Πρύτανη». Αναρωτιόμαστε αν ο Πρύτανης γνωρίζει τις συγκεκριμένες προβλέψεις του εσωτερικού κανονισμού του ΑΠΘ σχετικά με τις διαδικασίες αναγόρευσης. Μήπως η συμμετοχή του στην αναγόρευση που πραγματοποιήθηκε στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης νομιμοποιεί την εξόφθαλμη παραβίαση αυτών των προβλέψεων; Τέλος, αναρωτιόμαστε για την ηχηρή απουσία όλων των αντιπρυτάνεων του ΑΠΘ από την αναγόρευση.
Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ διαφωνεί απολύτως με την προκλητική αναγόρευση του μητροπολίτη Άνθιμου και καλεί τα μέλη της Συγκλήτου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αναλογιστούν τις ηθικές συνέπειες μιας τέτοιας αναγόρευσης και να διαφυλάξουν το κύρος του ΑΠΘ.