Μια μέρα ανάμεσα στα 13.000 βιβλία της Βιβλιοθήκης της Άνω Πόλης

Ο κόσμος συνεχίζει να αγαπάει το βιβλίο ή μήπως το έχει αφήσει ξεχασμένο σε κάποιο ράφι;

Εύα Καβάζη
μια-μέρα-ανάμεσα-στα-13-000-βιβλία-της-βιβλι-548889
Εύα Καβάζη
Η δημοτική βιβλιοθήκη της Άνω Πόλης
Εικόνα Δημήτρης Τσίπας

Είναι ελάχιστες οι φορές τα τελευταία χρόνια που επισκέπτομαι βιβλιοθήκη, καθώς επιλέγω άλλους τρόπους ανάγνωσης βιβλίων, διαδικτυακούς και μη. Η διαδικασία του δανεισμού για μένα, αλλά και για πολλούς ακόμα, έχει γίνει πια μάλλον άγνωστη. Από το ψάξιμο στα ράφια και την επιλογή έως την τελική σφραγίδα του δανεισμού. Έτσι αποφάσισα, μετά από χρόνια, να εξερευνήσω μια πανέμορφη βιβλιοθήκη της πόλης και να δανειστώ ένα βιβλίο.

Πόσοι από εσάς έχετε πρόσφατα επισκεφτεί μια βιβλιοθήκη για να δανειστείτε βιβλίο;

Το αρχοντικό κτίσμα στην οδό Κρίσπου της Άνω Πόλης, εδώ και δύο δεκαετίες, φιλοξενεί την βιβλιοθήκη ενηλίκων στον πρώτο όροφο, αλλά και την παιδική στον δεύτερο. Μπαίνω μέσα στην βιβλιοθήκη και χαιρετώ την βιβλιοθηκονόμο που ταξινομεί βιβλία. Πρώτη στάση, η αίθουσα με τους υπολογιστές, όπου ένας κύριος κάθεται αναπαυτικά στο τραπέζι διαβάζοντας ένα βιβλίο ψυχολογίας. Ψάχνω τις κατηγορίες, γυμναστική, ομορφιά, επιστήμη, υγεία κ.ο.κ. Συναντώ μια νέα γυναίκα που προσπαθεί να ισορροπήσει πέντε βιβλία στο ένα χέρι, την ώρα που διαλέγει με το άλλο.

Η δημοτική βιβλιοθήκη της Άνω Πόλης
Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Κατευθύνομαι προς την αίθουσα με τα ατέλειωτα ράφια, όπου, ταξινομημένα ανά κατηγορία ή ανά γράμμα, τα βιβλία καταλαμβάνουν την μεγαλύτερη επιφάνεια του χώρου. Η περιήγησή μου στα 13.957 ξεκινάει. Βιβλία κλασικά προς το κοινό, αλλά όχι και τόσο. Κάποια έχουν μια μεγάλη στρώση σκόνης πάνω τους, με την τελευταία ημερομηνία δανεισμού να χρονολογείται τρία ή τέσσερα χρόνια πριν. Μερικά είναι πιο ταλαιπωρημένα, με τα χρώματα να έχουν ξεθωριάσει, το εξώφυλλο να έχει τσαλακωθεί, ενώ άλλα είναι ολοκαίνουργια.

Στο γράμμα «Δ» (διηγήματα), κυριαρχούν τα δημοσιογραφικά, όπου κάποιοι ορίζουν την σωστή είδηση, άλλοι σχολιάζουν τα στερεότυπα της κοινωνίας, ενώ μερικοί μπαίνουν στον ρόλο του κριτή. Λίγα ράφια παρακάτω «φωλιάζουν» τα μυθιστορήματα και η αστυνομική λογοτεχνία.

Η δημοτική βιβλιοθήκη της Άνω Πόλης

Διαλέγω πέντε βιβλία, ένα εκ των οποίων το βιβλίο του Φρέντυ Γερμανού «Αλάτι και Πιπέρι», πρώτη έκδοση της δεκαετίας του ’70, γραμμένο στην καθαρεύουσα. Φορτωμένη με τα τιμαλφή μου, πηγαίνω στο «γκισέ». Ζητάω να λάβω νέα κάρτα δανειστικής βιβλιοθήκης, δίνω τα στοιχεία μου και ανακαλύπτω πως η κάρτα που είχα στην πρώτη γυμνασίου ισχύει ακόμα. Ενημερώνω τα στοιχεία μου και ξεκινάμε μια συζήτηση με την βιβλιοθηκάριο.

Η δημοτική βιβλιοθήκη της Άνω Πόλης
Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Μου εξηγεί πόσο ο κόσμος αγαπάει ακόμα το βιβλίο ενώ την συγκεκριμένη βιβλιοθήκη την χαρακτηρίζουν «η βιβλιοθήκη μας!». «Για κάποιους η βιβλιοθήκη είναι ψυχοθεραπεία, την έχει ανάγκη. Να βγει δύο ώρες από το σπίτι. Να έρθει και να διαβάσει στην ησυχία».

Ενώ βάζει τις σφραγίδες, αναφέρει πώς από την ημέρα λειτουργίας της βιβλιοθήκης έχουν υπάρξει 18.920 μέλη, με 145 νέες προσθήκες το 2019. Οι κάτοικοι της περιοχής, παρά το μικρό μέγεθος της βιβλιοθήκης, την αγαπούν. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η δύσκολη προσβασιμότητα στην περιοχή, καθώς και οι πλέον εμφανείς φθορές στον χώρο, έχουν αρχίσουν να δημιουργούν προβλήματα. Ρωγμές στους τοίχους, «ντουβάρια που πέφτουν» και ακόμα πολλά, υποβαθμίζουν το ιστορικό κτίριο του δήμου. Οι εθελοντές που πραγματοποιούν τις περισσότερες δραστηριότητες του χώρου δυσκολεύονται να έρθουν, ενώ πρόσφατο πλήγμα ήταν η έλλειψη καθηγήτριας αγγλικών για τα μαθήματα που πραγματοποιούνταν εκεί.

Για την βιβλιοθήκη είναι πολύ σημαντική η δωρεά βιβλίων, αν είναι σε καλή κατάσταση και σχετικά πρόσφατα. Ο καθένας μπορεί να δωρίσει ένα βιβλίο εκεί, έτσι σας καλούμε να κάνετε την όμορφη κίνηση!

*Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Άνω Πόλης βρίσκεται στην οδό Κρίσπου 7, στην πλατεία Ρομφέης. Το ωράριο λειτουργίας: Παράρτημα ενηλίκων, Δευτέρα-Παρασκευή 8.00- 20.30 και Παιδικό παράρτημα, Δευτέρα-Τετάρτη 8.00- 20.30, Πέμπτη- Παρασκευή 8.00-15.30. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 219329. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άνω Πόλης ΕΔΩ.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα