Γευση

Περάσαμε μια μέρα εκεί που φτιάχνεται ένας απίστευτος χαλβάς!

Μια τυπική μέρα στο εργαστήριο του μυθικού χαλβά του Λουκά, στην άκρη της πόλης, που αποτελεί την γευστική συνήθεια της πόλης.

Parallaxi
περάσαμε-μια-μέρα-εκεί-που-φτιάχνεται-414626
Parallaxi

Ό,τι και αν έχεις ακούσει στη ζωή σου για το χαλβά, ό,τι και αν έχεις γευτεί, θέλουμε να το βάλεις στην άκρη. Και να ξεκινήσουμε την ιστορία από την αρχή.

Κωνσταντινούπολη 1945. Σε μια κοσμοπολίτικη πόλη που σφύζει από ζωή, χρώματα, πληθυσμούς και γεύσεις, ο Γιώργος και ο Γιάννης Λουκάς, που μεγάλωσαν από παιδιά μέσα σε ξακουστά χαλβατζίδικα της Πόλης, αποφασίζουν να μετακομίσουν στην Θεσσαλονίκη. Παίρνουν μαζί τους τα χάλκινα σκεύη που χρησιμοποιούσαν εκεί και τις γνώσεις που απέκτησαν στον τόπο που γεννήθηκαν και έρχονται στην Θεσσαλονίκη.

Η γειτονιά του σπιτιού του Κεμάλ, η Αποστόλου Παύλου, γίνεται ο τόπος που θα ανοίξουν το μυθικό κατάστημα τους. Εκεί περνά όλη η Θεσσαλονίκη για να δοκιμάσει τον χαλβά των δυο Κωνσταντινοπολιτών και παραμιλά.

Καθώς τα χρόνια περνούν, η επόμενη γενιά, ο Στέφανος Λουκάς μπαίνει από νωρίς στην παραγωγή. Μαθαίνει τα μυστικά του σπιτικού χαλβά και μεγαλώνει την επιχείρηση, μεταφέροντάς την στον Εύοσμο. Ο Χαλβάς του Λουκά γίνεται η γευστική συνήθεια της πόλης. Άνθρωποι από παντού καταφθάνουν στο εργαστήριο για να τον προμηθευτούν. Η φήμη του εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα. Μαγαζάτορες τον παραγγέλνουν με την οκά. Εκλεκτή βανίλια, φυστίκι και κακάο οι πρώτες γεύσεις εκείνης της εποχής.

Η τρίτη γενιά της οικογένειας, ο Γιώργος και ο Γιάννης, περνούν τα παιδικά τους χρόνια μέσα στο εργαστήρι του πατέρα τους. Το μικρόβιο μπαίνει από νωρίς μέσα τους. Η μαγική στιγμή της παρασκευής γίνεται η μοναδική τους έγνοια. Δεν υπάρχει γυρισμός, παρά μόνο ο δρόμος της ανανέωσης.

Εικόνες: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Η δική τους έδρα γίνεται η περιοχή πίσω από τη Λαχαναγορά. Εκεί ξεκινούν ένα ταξίδι που εξελίσσεται διαρκώς και περιλαμβάνει πια 14 γεύσεις χαλβά, 1200 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα και χώρες εξαγωγής από τη Βρετανία μέχρι τη Λιθουανία!

Μια τυπική μέρα στο εργαστήριό τους μοιάζει με παραμύθι. Όλα ξεκινούν με τη δημιουργία του σιροπιού, που θα ανακατευτεί για μιάμιση ώρα με την καραμέλα στον μεγάλο ειδικό φούρνο. Εκεί θα προκύψει ένα πεντανόστιμο μείγμα που στα τούρκικα ονομάζεται Αγκντάς και αποτελεί μια μοναδική πρώτη ύλη για ό,τι θα ακολουθήσει. Το λιώσιμο της καραμέλας αφήνει αρώματα θεϊκά που σου παίρνουν το μυαλό. Όση ώρα ετοιμάζεται η καραμέλα με το νερό και τη ζάχαρη, πλάι σε πέντε χάλκινα ειδικά σκεύη, βγαλμένα λες από παραμύθι του παλιού καιρού, ξεκουράζεται το ταχίνι, έχοντας βγάλει το λαδάκι του στην επιφάνεια. Εκλεκτό ταχίνι από το Σουδάν και την Αιθιοπία, πατρίδες του καλού σουσαμιού. Εκεί λοιπόν ο μαγικός σησαμοπολτός που παρασκευάζεται από αλεσμένους κόκκους εκλεκτού σουσαμιού, αναμένει με υπομονή την καραμέλα να παντρευτούν ιδανικά με τη βοήθεια των ειδικών μαστόρων.

Μόλις η καραμέλα είναι πια έτοιμη με το σιρόπι που έχει αφομοιωθεί, πέντε ταυτόχρονα άνθρωποι θα αναλάβουν με τα χέρια τους να κάνουν το κατάλληλο μασάζ της μίξης, να αγκαλιάσουν, όπως λένε οι ίδιοι, το μείγμα ανοίγοντας τις υπέροχες ίνες που κάνουν τον χαλβά τόσο ξεχωριστό. Αυτό το ιδιότυπο παιχνίδι με τα υλικά στους 120 βαθμούς Κελσίου θα κρατήσει κάμποση ώρα και πιστέψτε μας δεν είναι καθόλου εύκολο.

“Από όλες τις δουλειές που έχω κάνει”, λέει ο νεαρότερος όλων, ο Κυριάκος, “αυτή είναι η πιο βαριά. Και πίστεψε με έχω κάνει πολύ βαριές δουλειές”.

Όταν οι αγκαλιές τελειώσουν φτάνει η στιγμή της προσθήκης των γεύσεων. Μοναδική κουβερτούρα, σύκο, γλυκό πορτοκάλι, αμύγδαλο, μέλι, φυστίκι Αιγίνης, βανίλια, σταφίδα, κάστανο και εσχάτως cranberries!

Νέος κύκλος ζύμης με τα χέρια. Αφράτεμα του υλικού και δημιουργία του μαγικού χαλβά που όλοι ξέρουμε. Είναι η στιγμή που το εργαστήριο μοσχοβολάει ταχίνι, που θέλεις να βουτήξεις σε αυτόν τον απίστευτο πολτό που βλέπεις μπροστά σου.

Κατόπιν θα τοποθετηθεί στις ειδικές συσκευασίες, θα παγώσει και θα πάρει το δρόμο για τα σημεία πώλησης.

Δέκα με δώδεκα ώρες την ημέρα περνούν τις ημέρες αιχμής εδώ οι άνθρωποι του εργαστηρίου. Ποτέ δεν έκαναν εκπτώσεις στα υλικά και τον τρόπο παρασκευής, ποτέ δεν μπήκαν στην διαδικασία σκέψης μιας ραγδαίας γιγάντωσης σε βάρος αυτού που παρήγαγαν. Για την οικογένεια Λουκά, ο Χαλβάς ήταν πάντα μια υπόθεση αγάπης, χειροποίητη και προσωπική. Έτσι ξεκίνησε και έτσι πορεύτηκε. Ακόμα και σήμερα που οι παραγγελίες τους έρχονται από όλο τον κόσμο, γιατί το ταχίνι, αυτό το super food με τις αντικαρκινικές ιδιότητες, μπήκε στη διατροφή της Δύσης, αιώνες μετά την Ανατολή, και ανακάλυψαν την υπεροχή ενός εδέσματος που δεν γνώριζαν την ύπαρξη του, του χαλβά, ακόμα και τώρα ο τρόπος παραγωγής δεν άλλαξε στο ελάχιστο. Παραμένει ίδιος με εκείνον των παππούδων τους.

Και αν για την Ελλάδα η εποχή του χαλβά παραμένει κυρίως ο χειμώνας, για την Ευρώπη είναι πια όλος ο χρόνος.

Για εμάς οι αδερφοί Λουκά παράγουν τα καλοκαίρι μοναδικό υποβρύχιο, σε γεύσεις κλασικές, αλλά και βανίλια και λεμόνι, και όλο το χρόνο το μυθικό καρυδόπαστο, ένα ακόμα σούπερ έδεσμα σοκολατένιο, που το καρύδι με την κουβερτούρα δημιουργούν εκρήξεις απόλαυσης.

Καθώς αφήνουμε πίσω μας το μαγικό τους εργαστήριο που τα βουνά χαλβά φεύγουν με φορτηγά για όλα τα μέρη που τον απολαμβάνουν, 200 τόνοι τον χρόνο παρακαλώ, η μυρωδιά από το ζεστό ταχίνι μας συντροφεύει.

Μερικές ιστορίες είναι για πάντα. Όπως αυτός ο σπιτικός χαλβάς. Που αν τον δοκιμάσεις θα τον ερωτευτείς! 

Μάθετε που μπορείτε να τον βρείτε σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό εδώ

Δείτε όλα τους τα προϊόντα εδώ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα