Θεσσαλονίκη

Μια ομάδα στη δυτική Θεσσαλονίκη απλώνει τη νεραϊδόσκονη της προσφοράς 365 ημέρες το χρόνο

Προσφέροντας από καρδιάς, χαμόγελα, δώρα, φαγητά και είδη πρώτης ανάγκης για όσους το έχουν ανάγκη και όταν σβήσουν τα φώτα των γιορτών

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
μια-ομάδα-στη-δυτική-θεσσαλονίκη-απλώ-1099387
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Τους γνωρίσαμε φέτος το Πάσχα. Τότε έγραφα ότι θυμώνω με τον εαυτό μου που γινόμαστε ευαίσθητοι… α λα καρτ. Τώρα θυμώνω ακόμη περισσότερο. Γιατί σκεφτόμαστε το συνάνθρωπο μας μόνο σε περιόδους γιορτών.

Θα δώσουμε ότι ψιλά μας περισσεύουν στο πορτοφόλι και δεν είχαμε τι να τα κάνουμε, θα πάρουμε μια σακούλα με λίγα τρόφιμα για να την πάμε σε κάποιο συσσίτιο και μετά θα το υπερηφανευτούμε στα social media ή στο γεμάτο εορταστικό μας τραπέζι, ότι τους βοηθήσαμε και αυτούς γιατί κρίμα είναι οι άνθρωποι τέτοιες μέρες…

Και όταν τελειώσουν αυτές οι μέρες; Όταν σβήσουν τα φώτα της γιορτής;

Για κάποιους η παραμονή Χριστούγεννων και τα Χριστούγεννα θα είναι απλώς μια Κυριακή και μια Δευτέρα.

Μακριά από τη ζεστασιά του σπιτιού, του στολισμένου δέντρου με τα τυλιγμένα δώρα από κάτω, τα γεμάτα πιάτα και ποτήρια.

Ευτυχώς εκεί έξω υπάρχουν Άνθρωποι 365 ημέρες τον χρόνο. Που βάζουν στην άκρη το εγώ τους, πολλές φορές θυσιάζουν πολύτιμο χρόνο από τους ίδιους και τις οικογένειές τους για να βρεθούν με όλη τους τη ψυχή δίπλα σε εκείνους που το έχουν ανάγκη.

Μια από τις ομάδες αυτές βρίσκεται στο Κορδελιό. Εδώ και 8,5 χρόνια «προσφέρει από καρδιάς» στηρίζοντας άπορες οικογένειες.

Ανθρώπους που πριν λίγο καιρό ζούσαν μια φυσιολογική καθημερινότητα, όπως όλοι μας. Αλλά μπορεί να έχασαν τις δουλειές τους, να τους έτυχε μια αναποδιά και να έφτασαν σε σημείο να μην μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους με αξιοπρέπεια και να τους προσφέρουν τα αναγκαία.

Μιλώντας στην parallaxi τα μέλη της ομάδας «Προσφέρουμε από καρδιάς» είχαν αναφέρει:

«Η ομάδα μας δημιουργήθηκε πριν από 8,5 χρόνια περίπου στη δυτική Θεσσαλονίκη με σκοπό να βοηθήσει με τρόφιμα, οικογένειες κυρίως με μικρά παιδιά μιας και στα χρόνια της κρίσης πολλοί γονείς έχασαν τις δουλειές τους και έφτασαν στα όριά της οικονομικής ανέχειας αλλά συνέχισαν να παλεύουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με μεγάλη αξιοπρέπεια.

Η ομάδα μας συγκεντρώνει τρόφιμα μακράς διαρκείας, χαρτικά και απορρυπαντικά και κάθε μήνα τα διανέμει στις οικογένειες που έχει ελέγξει και στηρίζει».

Οι άνθρωποι της ομάδας προετοιμάζονται πυρετωδώς ώστε τα φετινά Χριστούγεννα κανένα παιδί στις παιδοογκολογικές κλινικές του ΑΧΕΠΑ και του Ιπποκρατείου να μη μείνουν χωρίς δώρο. Ανάλογη δράση έχει προγραμματιστεί και για το Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης.

Μια μικρή χαρά σε παιδιά που είδαν το σκληρό πρόσωπο της ζωής από πολύ νωρίς, δίνοντας τιτάνιο αγώνα για να τα καταφέρουν.

Στο πλευρό αυτής της δραστήριας ομάδας, άνθρωποι από κάθε γωνιά της πόλης, αλλά και το εξωτερικό που κάθε φορά συνεισφέρουν με τον δικό τους τρόπο.

Όπως για παράδειγμα μια γυναίκα από τη Γερμανία που αγόρασε 24 κιλά σιροπιαστά, αλλά και ρόμπες προκειμένου να παραχωρηθούν στους ηλικιωμένους ανθρώπους που στηρίζει η ομάδα «Προσφέρουμε από καρδιάς».

Ή ένας Έλληνας που ζει στη Νέα Υόρκη που πρόσφερε 450 κιλά χοιρινό μπούτι χωρίς κόκκαλο σε 180 πακέτα των 2.5 κιλών το καθένα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι των απόρων οικογενειών που στηρίζει η ομάδα.

Μια πράξη που έρχεται να προστεθεί στην προσφορά του ανθρώπου αυτού τους τελευταίους μήνες, που ήταν «βάλσαμο», καθώς οι οικογένειες που ζητούν τη βοήθεια της ομάδας έχουν αυξηθεί από το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι του «Προσφέρουμε από καρδιάς» να δίνουν τιτάνιο αγώνα για να καλύψουν τις ανάγκες σε τρόφιμα.

Η απελπισία τους, μετατράπηκε σε χαρά και ευγνωμοσύνη όποτε ο άνθρωπος αυτός μέσω ηλεκτρονικής αγοράς κάλυπτε τα τρόφιμα των οικογενειών που τα είχαν ανάγκη.

Πέρα από τις ατομικές βοήθειες, αξιοσημείωτη είναι και η βοήθεια που προσφέρεται και από διάφορες ομάδες της πόλης που στηρίζουν με το δικό τους τρόπο την προσπάθεια που καταβάλουν οι άνθρωποι από το Κορδελιό.

Όταν τους είχαμε ρωτήσει εάν όλα αυτά τα χρόνια ξεχωρίζουν κάποιο περιστατικό από όλα αυτά τα χρόνια προσφοράς, για κάτι που έγινε λίγο πριν το φετινό Πάσχα.

«Κάθε προσφορά που δεχόμαστε έχει την ίδια τεράστια σημασία και την αντιμετωπίζουμε με μεγάλο σεβασμό, ότι κι αν μας προσφέρουν, είτε ένα κουτί γάλα είτε μία παλέτα γάλα ,για εμάς έχουν την ίδια συναισθηματική αξία.

Είναι πάρα πολλές οι στιγμές που έχουν χαραχθεί όχι μόνο στο μυαλό αλλά και στην καρδιά μας, θα σας αναφέρω όμως κάτι που έγινε το Σάββατο του Λαζάρου, μιας και ήταν η μέρα που μοιράσαμε σε όσες οικογένειες μπορέσαμε τρόφιμα, κρέας, αυγά, τσουρέκια και δώρα για τα παιδιά από τη δράση της ομάδας μας “Νονές του Πάσχα”.

Μια μητέρα με τρία μικρά παιδιά μας έστειλε μήνυμα για να μας πει πόση χαρά πήραν τα παιδιά της με το κρέας, μιας και είχαν φάει τελευταία φορά τα Χριστούγεννα. Τα τρία παιδιά δεν χάρηκαν τόσο ούτε με τις λαμπάδες τους ούτε με τα δώρα, χάρηκαν με αυτό που θεωρούμε εμείς αυτονόητο για το τραπέζι μας… το κρέας. Και αυτό πραγματικά είναι γροθιά στο στομάχι όχι μόνο για εμάς σαν εθελοντική ομάδα αλλά πιστεύω για όλη την κοινωνία μας».

Εμείς ευχόμαστε, οι άνθρωποι του «Προσφέρουμε από καρδιάς» να είναι γεροί και δυνατοί και το 2024 να συνεχίσουν έμπρακτα να βρίσκονται στο πλευρό όλων όσων το έχουν ανάγκη.

Με την ελπίδα βέβαια κάποια στιγμή να μη χρειάζεται κανείς συνάνθρωπος μας να βρίσκεται σε μειονεκτικότερη θέση.

Αλλά όπως λένε και οι ίδιοι…

«Ίσως να μην μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, όμως σίγουρα όλοι μαζί μπορούμε να προσφέρουμε από καρδιάς για να τον κάνουμε λιγάκι πιο όμορφο».

Περισσότερες πληροφορίες

Facebook Page: Προσφέρουμε από Καρδιάς

Website: www.prosferoumeapokardias.org

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα