Mια ωραία ιστορία πίσω από την πόρτα του ΠαΜακ

To μοναδικό "πράσινο" εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας είναι στη Θεσσαλονίκη

Σοφία Λαμπρινοπούλου
mια-ωραία-ιστορία-πίσω-από-την-πόρτα-του-234091
Σοφία Λαμπρινοπούλου

Εικόνες: Σοφία Λαμπρινοπούλου

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια διεκδικεί επάξια τον τίτλο του πιο ενεργού “πράσινου” ιδρύματος της χώρας. Όχι άδικα καθώς από το 2005 είναι πιστοποιημένος φορέας με EMAS και σήμερα καταφέρνει να ανακυκλώνει στους χώρους του σταθερά 15 διαφορετικά μεταξύ τους υλικά πέραν των παραδοσιακών. Στους ορόφους της σχολής κάδοι με διαφορετικά χρώματα συγκεντρώνουν καθημερινά δεκάδες ανακυκλώσιμα υλικά όπως ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη, μελανάκια, λαμπτήρες, φελιζόλ κα μαζί με τα κλασικά όπως χαρτί, γυαλί, πλαστικό.

Από την ανακύκλωση το Πανεπιστήμιο αποκομίζει δύο σημαντικά οφέλη. Αφενός μειώνει τα απορρίματά του συμβάλλοντας στην προάσπιση του περιβάλλοντος και αφετέρου αποκτά και οικονομικά οφέλη καθώς μέρος των ανακυκλωμένων υλικών πωλείται σε επιχειρήσεις ή ιδιώτες και φορείς του δημοσίου.

Το ΠΑΜΑΚ είναι το μόνο Πανεπιστήμιο και ο μόνος δημόσιος φορέας που είναι πιστοποιημένος από το 2005 με το πιστοποιητικό EMAS 

Το γραφείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του ΠαΜακ από το 2005 μέχρι σήμερα πραγματοποιεί δράσεις εντός και εκτός του Πανεπιστημίου, με σκοπό την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των χρηστών του, αλλά και την διατήρηση του πιστοποιητικού EMAS.

Χωρίς ουσιαστικά άλλη χρηματοδότηση, η ομάδα αξιοποιεί τα έσοδα από την ανακύκλωση -καθώς τα ανακυκλωμένα υλικά πωλούνται ανα περιπτώσεις- διοργανώνοντας και “τρέχοντας” δεκάδες πράσινες δράσεις.

Επίσης, συντονίζει τις δράσεις της Περιβαλλοντικής Ομάδας εθελοντών φοιτητών, οι οποίες συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στο “πρασίνισμα” του ΠαΜακ.

Δράσεις όπως “Αναμόρφωση των Πανεπιστημιακών χώρων” έχοντας κυριολεκτικά μεταμορφώσει αίθρια και μπαλκόνια ενώ έχει δημιουργηθεί μπαχτσές και οπωρώνας. 

Χαρακτηριστικά στο Πανεπιστήμιο καταγράφηκαν το 2016, 493 φυτά στην αυλή και στα αίθρια, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα λουλούδια και οι βολβοί. Το οικόπεδο του Πα.Μακ. καταλαμβάνει έκταση 12.200 m2, ενώ οι χώροι πρασίνου σε αυτό είναι 1.150 m2, δηλαδή το ποσοστό χώρων πράσινου στο Πα.Μακ. είναι 9,4%.

Εικόνα Αρχείου ΠαΜακ

Διοργάνωση σεμιναρίων με θέματα όπως η Κλιματική Αλλαγή, Οικολογία και Επιστήμες, Κοινωνική Οικονομία, Χορτοφαγία και Δικαιώματα Ζώων, Οικολογικό Αποτύπωμα, Εθελοντισμός, Α’ Βοήθειες, κλπ.

Δράσεις ευαισθητοποίησης της Πανεπιστημιακής κοινότητας σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και νερού, αλόγιστης χρήσης αφισών, περιβαλλοντική βαθμολόγηση των φαγητών, ανακύκλωσης και οικολογικής καθημερινότητας, με αυτοκόλλητα μηνύματα στους τοίχους, εκθέσεις φωτογραφίας, ενημερωτικά stand, προβολές περιβαλλοντικών ταινιών, ψηφίσματα, trash-art, κλπ.

Επισκέψεις σε χώρους περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος όπως το Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών, η ΔΕΘ, κλπ. Δενδροφυτεύσεις στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

Εικόνα Αρχείου ΠαΜακ

Καθαρισμοί φυσικών περιοχών όπως το Δέλτα Αξιού, το Σέιχ Σου και εκπαιδευτικές ασκήσεις – εκδρομές στην φύση (Όλυμπος, Δρακόλιμνη, Φαράγγι Ενιπέα, Σέιχ Σου, κλπ). Αναπλάσεις κοινωνικών χώρων όπως ο Φάρος του Κόσμου στον Δενδροπόταμο και το Σώμα Φίλων ΑΜΕΑ στην Τούμπα.

Συμμετοχή σε περιβαλλοντικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, διαγωνισμούς και συνέδρια καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Από τους καθηγητές και τους υπαλλήλους μέχρι και τους φοιτητές αλλά και τους επισκέπτες, η ανακύκλωση έχει γίνει πλέον συνήθεια για όλους τους χρήστες του Πανεπιστημίου. 

Το 2016 ανακυκλώθηκαν μεταξύ άλλων συνολικά 14 τονοι χαρτί, 2,5 τόνοι ηλεκτρικές συσκευές, 4 τόνοι μέταλλο και 1 τόνος από πλαστικά καπάκια ο οποίος “μετατράπηκε” σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Η parallaxi γνωρίζει τη Θεσσαλονίκη καλύτερα. Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη απλά κάνε like εδώ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα