Θεσσαλονίκη

Mία πόλη, δέκα (+1) εθελοντικές ομάδες

Ένα αφιέρωμα στους ομαδικούς παίκτες της Θεσσαλονίκης, τις εθελοντικές ομάδες που κάνουν τα πάντα ισορροπώντας την πόλη και ισορροπώντας σε αυτήν.

Έλενα Ταξίδου
mία-πόλη-δέκα-1-εθελοντικές-ομάδες-120623
Έλενα Ταξίδου

Οι άνθρωποι που δουλεύουν ομαδικά στην πόλη για το καλό της. Ομάδες που κινούν τα νήμματα του εθελοντισμού, της προσφοράς και της παρέμβασης με διάφορους τρόπους.

Λέξεις: ‘Ελενα Ταξίδου

Εικόνες: Γιώργος Κουρτίδης

Γνωρίζατε ότι στην επίσημη γλώσσα της νοηματικής, η Θεσσαλονίκη και ο ΠΑΟΚ μοιράζονται ακριβώς το ίδιο σύμβολο; Θα μας συγχωρήσει ο 90χρονος δικέφαλος γιατί αυτή την φορά θα συστηθούμε στις δέκα πιο ενεργές ομάδες της πόλης, εκτός των ποδοσφαιρικών. Μία «φιέστα» αφιερωμένη στους ομαδικούς παίκτες  της Θεσσαλονίκης, που κάνουν τα πάντα ισορροπώντας την πόλη και ισορροπώντας σε αυτήν, βρίσκοντας λόγο αναγκαίας ύπαρξης στα χαοτικά κενά που δημιουργούνται όταν μπλέκονται οι πληθωρικές συνιστώσες της κουλτούρας της. Κοινή τους βάση ο εθελοντισμός και η ικανότητα στην αντίληψη του εαυτού τους ως ενεργά όντα με προσωπικότητα στην αστική επιφάνεια ζωής. Από την καθαριότητα και τον δημόσιο χώρο, μέχρι τις διαβάσεις και την Τέχνη, την πράσινη βιωσιμότητα και την λογοτεχνία, οι ομάδες της πόλης είναι παρούσες δίνοντας άλλοτε χρώμα και άλλοτε διέξοδο στο Θεσσαλονικη-ζειν.

Los Lampikos

10308196_632328443510156_1688803189666507606_n

Ανεξάρτητα με το αν αγαπούν την καθαριότητα και την τάξη στους προσωπικούς τους χώρους, η ομάδα των Λος Λαμπίκος, απέδειξε πως αναμφισβήτητα δεν δέχεται την «βρωμιά» στον δημόσιο χώρο. Ξεκίνησαν το 2014, με στόχο τις μουντζούρες στην Νέα Παραλία. Ο σπόρος λένε πως φυτεύτηκε τις πρώτες μέρες που παραδόθηκε τμήμα της αναπλασμένης παραλίας. Κάποιος από την (μετέπειτα) ομάδα είδε ένα παγκάκι μουτζουρωμένο, το φωτογράφισε και το δημοσίευσε στο προφίλ του στα κοινωνικά δίκτυα, αγανακτισμένος και κάποιος άλλος πέταξε την ιδέα “Φτιάχνουμε ομάδα άμεσης επέμβασης και τα καθαρίζουμε”. Έτσι μία ομάδα 12 ατόμων, συσπειρώθηκε γύρω από μία φιλοσοφία που θέλει την πόλη καθαρή, αποπνέοντας πολιτισμό. Ειδικά το δεύτερο κρύβει μέσα του όλη την «πολιτική» των Los Lampikos η οποία δεν στοχεύει να καθαρίζει αιώνια όσα οι άλλοι λερώνουν, αλλά να παρακινήσει τους άλλους να σταματήσουν ουσιαστικά να λερώνουν. Νεαροί στην ηλικία, ο Κώστας, η Σουζάνα, ο Μιχάλης, η Μαρία, η Αδελαΐδα, ο Νίκος, η  Μαρία, η Καίτη, ο  Γιάννης, η Μαρία, η Χρύσα, ο Δημήτρης και ο Δημήτρης. Τα παιδιά των Los Lampikos, έκτοτε δεν παρέμειναν μόνο στα όρια της Νέας Παραλίας, αλλά συχνά επιλέγουν και παρευρίσκονται δυναμικά όπου πιστεύουν ότι η πόλη το έχει ανάγκη. Την δυναμική των Λος Λαμπίκος στην πόλη, εκτός από τα αποτελέσματα της δουλειάς τους, δυστυχώς την καταλαβαίνεις και με την χρήση αντιπαραδείγματος. Πιο συγκεκριμένα, στην Νέα Παραλία σε φρεσκοκαθαρισμένη εγκατάσταση από τους ίδιους, έκανε σχεδόν ταυτόχρονα ως απάντηση την εμφάνισή του μήνυμα με σπρέι, το οποίο και απευθυνόταν προσωπικά στους ίδιους, καθιστώντας σαφές πόσος δύσκολο είναι να παλεύεις για τα αυτονόητα.

*Οι Los Lampikos δεν λένε όχι για την βοήθειά σου. Τους βρίσκεις στην επίσημη ιστοσελίδα τους αλλά και στο 698 783 1970.

Journalists Acting

12669464_1660276277555345_6346922417199139722_n

Μάχιμοι Ρεπόρτερ, αξιοποιούν τον ελεύθερό τους χρόνο, εδώ και κάποια χρόνια, οργανώνοντας στην πράξη με το δίκτυό τους, εθελοντικές πρωτοβουλίες. Η εθελοντική ομάδα των Δημοσιογράφων σε Δράση συστάθηκε με έδρα την Θεσσαλονίκη και με στόχο να καταφέρει να δημιουργήσει  πλήρως εξοπλισμένες βιβλιοθήκες ως μικρούς δημιουργικούς παιδικούς και νεανικούς πολυχώρους σε ακριτικές και περιθωριοποιημένες περιοχές της Ελλάδας, αναγνωρίζοντας εκ των έσω το δικαίωμα στην πληροφορία και πληροφόρηση που πρέπει να λαμβάνουν όλοι αδιάκριτα. Και τα κατάφεραν, μέσω οργάνωσης χορηγιών και δωρεών από φορείς και ιδιώτες. Οι δωρεές μάλιστα πηγαίνουν απευθείας προς τους δικαιούχους με το Δίκτυο των Δημοσιογράφων να έχει τον ρόλο της επίβλεψης. Το Δίκτυο μετράει δύο γεμάτα χρόνια ενεργής πορείας, 9 (μέχρι στιγμής) βιβλιοθήκες και 23 δημοσιογράφους στο δυναμικό του. Η Κρανιά Γρεβενών, το Λιβάδι Ελασσόνας, οι Κουκλιοί Ιωαννίνων, οι Μουριές Κιλκίς, η Δίκαια και οι Μεταξάδες Έβρου, το  Βαρικό Φλώρινας, το Αχλαδοχώρι Σερρών και το Κάτω Νευροκόπι Δράμας, μετρούν ήδη και από ένα έργο των Journalists Acting. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε εσείς; Αν επιθυμείτε να προσφέρετε βιβλία ή άλλο υλικό απευθείας στους δικαιούχους, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Δίκτυο στη διεύθυνση journalistsacting@gmail.com ή να αναζητήσετε πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του Δικτύου.

Streetpanthers

_DSC1295_17034

Αφετηρία τους η Θεσσαλονίκη στα τέλη του 2006 μετά από την κοινή διαπίστωση όλων πως η ζωή των πεζών στην πόλη είχε φτάσει στο απροχώρητο. Παρκαρισμένα αυτοκίνητα σε ράμπες και διαβάσεις. Παρκαρισμένα δίκυκλα και όχι μόνο σε πλατείες,  πεζοδρόμια και πεζοδρόμους. Τότε είναι η στιγμή που οι Streetpanthers αποφασίζουν να δράσουν. Ανέλαβαν δράση, δημιούργησαν logo και η πόλη ξεκίνησε να αντικρύζει στα μπαρμπρίζ της την αλήθεια του «Είμαι γάιδαρος παρκάρω όπου γουστάρω». Έγιναν γνωστοί εξαιτίας του ευφάνταστου των κινήσεών τους αλλά και του πείσματός τους που δεν τους άφησε στιγμή άοκνους. Η τελευταία τους μεγάλη και ενδεικτική επέμβασή τους, ήταν αυτή του περασμένου χειμώνα κατά την οποία βγήκαν με ζελατίνες φιόγκους και στολίδια, αμπαλάρωντας κυριολεκτικά όποιο παράνομα παρκαρισμένο όχημα έβρισκαν. Ήταν μία νύχτα την οποία η πόλη σχολίαζε για μέρες και υπήρξε «προάγγελος» για να ταξιδέψει η φιλοσοφία των streetpanthers και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Μπορείτε να βρείτε τους streetpanthers, να διαβάσετε το μανιφέστο τους και γιατί όχι να γίνεται ένας από αυτούς, στην επίσημη ιστοσελίδα τους (streetpanthers.gr).

Sfina

_DSC0246_23401

Παραφράζοντας το όνομά τους οι Sfina εισέβαλλαν σφήνα στην ζωή της πόλης, κάνοντας την πιο εξωστρεφή, πιο πολυχρωμη, πιο παιχνιδιάρικη, πιο… H ομάδα που συστήνεται ως «χορηγός εμπειριών» και πώς αλλιώς άλλωστε όταν μετράει ήδη δεκάδες δράσεις μέσα στην πόλη οι οποίες συζητήθηκαν και κάποιες συζητιούνται ακόμα. Μεγαλύτερό τους επίτευγμα, ίσως και το γνωστότερό τους, η «ημέρα με τα χρώματα». Δημιουργήθηκε το 2008, στην Θεσσαλονίκη και αποτελεί ουσιαστικά μία παρεμβατική ομάδα ανθρώπων, στόχος της οποίας είναι να δημιουργεί κυριολεκτικά «καταστάσεις» σε δημόσιους χώρους γι’αυτό και οι δράσεις της χαρακτηρίζονται συνήθως από πρωτοτυπία. Άλλοτε υπερρεαλιστικές και άλλοτε παιχνιδιάρικες, οι «παρεμβάσεις» της ομάδας στην πόλη, με κάποιες «εμφανίσεις» και στην Αθήνα, αποσκοπούν στην διακοπή της ρουτίνας του αστικού τοπίου και τα έχουν καταφέρει. Πιο γνώριμά τους «έργα» το «Camping Thessalonitsi» και το «Aristotelous Beach» τα οποία και γέμισαν το παραλιακό μέτωπο στο πάρκο του Λευκού Πύργου και την πλατεία Αριστοτέλους αντίστοιχα, σε κανονική πλαζ, με μαγιό, ψάθες, αντηλιακά και λουόμενους. Συμμετέχουν και παρεμβαίνουν στα μεγάλα φεστιβάλ της πόλης και δείχνουν ότι η ιδέα γύρω από την έξυπνη κριτική στα κακώς κείμενα της Θεσσαλονίκης  και οι καλές εμπειρίες που χορηγεί σε αυτήν, ήταν από τα πιο έξυπνα πράγματα που δημιουργήθηκαν ποτέ σε επίπεδο εθελοντικής ομάδας στον Βορρά. Την sfina την βρίσκετε εκτός των δρόμων, στην ιστοσελίδα της αλλά και στο vimeo (vimeo.com/sfina ) παίρνοντας μία εσάνς για το πόσο ευεργετικός μπορεί να είναι ένας άσκοπος τουρτοπόλεμος στο κέντρο της πόλης.

Φίλοι Νέας Παραλίας

φιλι

Όταν η ανάπλαση της Νέας Παραλίας παραδόθηκε στους Θεσσαλονικείς, κατάφερε αφενός να προσδώσει ένα city branding στην πόλη και αφετέρου να την κατεβάσει ταυτόχρονα καθημερινά στις κουπαστές της. Το έργο ήταν τόσο μεγάλο και προσεγμένο που μετά την χαρά, ήρθε η απορία όλων για το αν θα καταφέρει το έργο να επιβιώσει. Μαζί με την Νέα Παραλία ήρθε και η πρωτοβουλία του αρχιτεκτονικού δίδυμου που ευθύνεται και για το αποτέλεσμα της ανάπλασης, Πρόδρομου Νικηφορίδη και του Μπερνάρ Κουόμο, για την σύσταση μίας ομάδας που θα μοιράζεται ως κοινούς στόχους τόσο την διατήρηση της καλής εικόνας της ανάπλασης όσο όμως και την συλλογική βίωσή της από τους πολίτες, μέσα από την έρευνα, τις δράσεις πολιτισμού και τον ακτιβισμό. Στο ενεργητικό της η ομάδα Φίλων Νέας Παραλίας, μετράει ήδη πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις κατά μήκος της προκυμαίας. Πολιτιστικά δρώμενα και events που βασίστηκαν σε φρέσκες ιδέες, φωτογραφικές εκθέσεις που βάζουν τον κόσμο «στο παιχνίδι» και άλλα πολλά. Τους Φίλους της Νέας Παραλίας, τους βρίσκεις στην σελίδα τους στο facebook, ενημερώνεσαι για τις δράσεις τους και ακόμα καλύτερα αν αγαπάς και εσύ την Νέα Παραλία, γίνεσαι ένας από αυτούς.

ΠΕΡΚΑ

perka1

ΠΕΡΚΑ, η ολοένα αυξανόμενης δυναμικής ομάδα της πόλης, είναι η γνωστή πλέον στους Θεσσαλονικείς, ΠΕΡιαστικοί Καλλιεργητές. Μία ομάδα που συστάθηκε στην Θεσσαλονίκη το 2011 και αποτελείται από ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν γύρω από την αγάπη τους για την φύση και με στόχο την συλλογική καλλιέργεια λαχανικών, εποχιακών φρούτων, λουλουδιών και βοτάνων σε αγρό μέσα ή κοντά στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης. Η ομάδα Αστικών & Περιαστικών Καλλιεργειών, άρχισε το 2011 να καλλιεργεί σε ένα μικρό τμήμα του Στρατοπέδου Καρατάσου με την καλλιέργεια να είναι μη κερδοσκοπική, να καλύπτει μέρος από τις  ανάγκες των μελών της ομάδα αλλά στηρίζει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και  γίνεται με βάση τις αρχές της βιολογικής, βιοδυναμικής ή  φυσικής καλλιέργειας με χρήση παραδοσιακών σπόρων και φυτών, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνουν και σε προσωπικό επίπεδο όλα τα οφέλη που προκύπτουν από την ενασχόληση με τη γη. Τα τρόφιμα που παράγονται είναι καθαρά και ασφαλή ενώ ταυτόχρονα υπάρχει σεβασμός στη χλωρίδα και την πανίδα που αναπτύχθηκε εκεί τα τελευταία χρόνια, με όλα αυτά να συμβαίνουν μέσα στην πόλη. Μία από τις μεγαλύτερες αποδείξεις πως πρόκειται για την πιο οργανωμένη εθελοντική δράση που ταυτόχρονα σέβεται το περιβάλλον και δημιουργεί στην πράξη ένα «πράσινο» μέλλον στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Πέντε χρόνια μετά την σύστασή της, η ΠέρΚα ως δραστηριότητα μετράει ήδη έξι στο σύνολο ομάδες που λειτουργούν ακριβώς με τις ίδιες βάσεις και αρχές με φυσικό τους πεδίο το στρατόπεδο. Την ΠέρΚα την βρίσκεις στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου και στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Thessaloniki Next2U

6_120

Οι Thessaloniki Next2U ξεκίνησαν στις αρχές του 2012 ως ομάδα εθελοντών για να υποστηρίξουν τις δράσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Μετά το πέρας του 2012 και αφού είχαν ολοκληρώσει με επιτυχία τον σκοπό τους, έπρεπε να αποφασίσουν για το μέλλον της συλλογικότητας που είχαν δημιουργήσει. “Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε με το έργο μας στον τόπο μας, καθώς οι ιδέες και η ενέργεια μας περισσεύουν, μόνο που αυτή τη φορά θέλαμε να ενισχύσουμε την κοινωνική οικονομία του περιβάλλοντός μας“, σημειώνει η ομάδα. Για τον λόγο αυτό ιδρύσαν την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “Thessaloniki Next2U” με βασικό πεδίο δράσεων τον αστικό ακτιβισμό.Ο πυρήνας της ομάδας αποτελείται από περίπου 10 άτομα. Ο καθένας δραστηριοποιείται επαγγελματικά σε διαφορετικούς τομείς, όπως η ιατρική, η εκπαίδευση, η αρχιτεκτονική, η πληροφορική, οι τέχνες, τα οικονομικά και το marketing, ενώ τα μέλη της ομάδας καλύπτουν ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ομάδα, “Έχουμε την χαρά να συνεργαζόμαστε και να συνδυάζουμε την σοφία και την πείρα της ηλικίας με τον αυθορμητισμό και την ενέργεια της νιότης”. Σκοπός τους ήταν να δώσουν  κυριολεκτικά και μεταφορικά χρώμα στην Θεσσαλονίκη. Πρώτη δράση το “Ελάτε όλοι μαζί να αλλάξουμε την πόλη!”, κατά την οποία αναπλάστηκαν 36 στέγαστρα-στάσεις του ΟΑΣΘ. Ακολούθησαν το “Θεσσαλονίκης Φιλέματα”, με το οποίο μοιράζεται ημερησίως από την Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Θεσσαλονίκης φαγητό σε συμπολίτες μας, το “Φτου κακά”, όπου μοιράστηκαν kit για τα περιττώματα των μικρών τετράποδων φίλων μας, τη συνεχή συλλογή πλαστικών καπακιών που εξασφάλισαν μετά την ανακύκλωση τους χρήματα για 9 αναπηρικά αμαξίδια μέχρι τώρα και πέρυσι άρχισε να εγκαθιστά στους δρόμους της πόλης κινητές ανταλλακτικές βιβλιοθήκες. Ένα project με τον διόλου τυχαίο τίτλο Think Tank. Αν δεν είναι αυτός αστικός ακτιβισμός, τι είναι;

Active Thessaloniki

To ξεκίνημά τους διαδικτυακό, εκμεταλλευόμενοι την μεγάλη ικανότητα συσπείρωσης που έχει το διαδίκτυο. Η Active Thessaloniki, με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Πέγκο, ξεκίνησε την πορεία της το 2013, με αφορμή την συνολική εικόνα της Θεσσαλονίκης των «δρόμων και στενών», με απώτερο όμως στόχο την εύρεση λύσεων στα προβλήματα αλλά και την πραγματική παρακίνηση των πολιτών βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης για όλους. Από το 2013 η ομάδα μετράει περίπου 3.000 ενεργά μέλη, με έμφαση στο ενεργά, καθώς δεν έχει μείνει περιοχή και γειτονιά της πόλης χωρίς «εκπροσώπηση». Καθημερινά δεκάδες αναρτήσεις με απαθανατισμένα στιγμιότυπα της ζωής στους δρόμους της πόλης, κατακλύζουν την αρχική σελίδα της ομάδας στο κοινωνικό δίκτυο, ενώ μέσω του επίσημου blog της, ανακοινώνει όλα τα βήματα και τις κινήσεις της. Επιστολές προς τους Δήμους, πίεση για την επίλυση των ζητημάτων που δυσκολεύουν την ζωή στον δημόσιο χώρο της Θεσσαλονίκης, κριτική με επιχειρήματα για κάθε θέμα που προκύπτει ακόμα και όταν αυτό αφορά ασυνείδητους πολίτες. Η Active Thessaloniki θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι οι πιο μάχιμοι «ρεπόρτερ» τρόπο τινά των δημόσιων δρόμων και στενών της πόλης! Θα τους βρεις στο γκρουπ της ομάδας στο facebook (facebook.com/groups/activethessaloniki) αλλά και στο επίσημο blog της (http://activethessaloniki.blogspot.gr/).

Ένωση Πεζών

1-p1050752

Η ομάδα της Ένωσης για τα δικαιώματα των Πεζών, ξεπήδησε το 2007, από την ανάγκη απλών πολιτών, επαγγελματιών κάθε είδους, για μία βιωσιμότερη κινητικότητα στην Θεσσαλονίκη αλλά και την προστασία του δημόσιου χώρου ώστε να γίνει η πόλη πιο ανθρώπινη. Το αστικό μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη και η ομάδα του που αποτελείται από νοικοκυρές, επιχειρηματίες μέχρι φοιτητές και συνταξιούχους, μελετά έκτοτε και προτείνει συγκεκριμένες λύσεις, διοργανώνει δράσεις και συμμετέχει σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για την καλύτερη και υπευθυνότερη συμπεριφορά τόσο των οδηγών όσο και των ίδιων των πεζών. Από τις πιο γνωστές της κινήσεις, ήταν η έξυπνη μεταμόρφωση διαβάσεων στην πόλη, με την συμβολή διάφορων καλλιτεχνών του δρόμου αλλά και τα μικρά κονσεπτικά δρώμενα με τα φωσφοριζέ γιλέκα σε αυτές που τράβηξαν την προσοχή πεζών και μη. Η ομάδα πίσω από την Ένωση Πεζών, βρίσκει τους πιο επιδραστικούς τρόπους, μεταξύ των παρεμβάσεων και των υπομνημάτων προς τους υπευθύνους, για να τραβήξει κυριολεκτικά την προσοχή αρχών και πολιτών, προβάλλοντας και προασπίζοντας τα δικαιώματα που έχουν οι πεζοί. Την ομάδα θα την βρεις στην επίσημη ιστοσελίδα της αλλά και στην σελίδα της στο Facebook.

Kids In Action

ki

Tα Παιδιά Εν Δράσει, ιδρύθηκαν το 2003 στην Θεσσαλονίκη και αποτελούν μία από τις πρώτες αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εθελοντικά αναπτυσσόμενη σε τέσσερις κεντρικές κατηγορίες οι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα της αστικής ζωής. Τέχνες, παιδιά, νέοι και αστικό τοπίο είναι το πεδίο δράσης της ομάδας του Kinds In Action. Σε όλο το διάστημα ύπαρξής της, την βρίσκεις να διοργανώνει φεστιβάλ και δράσεις στους δρόμους της πόλης, να οργανώνει ψυχαγωγικές παραστάσεις εθελοντικού υπόβαθρου για παιδιά μη προνομιούχων περιβαλλόντων, να συντονίζει εθελοντικές δράσεις και να διοργανώνει δρώμενα που προωθούν τις μη διαδεδομένες ή συμβατικές μορφές τέχνης όπως αυτή του Θεάτρου στον δρόμο για παράδειγμα. Η πιο σπουδαία της όμως δράση, είναι η ομάδα του Κοινωνικού Τσίρκου που ενσωματώνεται στις δράσεις της. Το Κοινωνικό Τσίρκο συστάθηκε το 2010 και συνδυάζοντας τον αθλητισμό με τις παραστατικές τέχνες,  χρησιμοποιείται από τα «Παιδιά Εν Δράσει»  ως εργαλείο για τη δουλειά με ανθρώπους με αναπηρίες, ασθενείς ψυχιατρικών κλινικών, παιδιά και νέους από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ή και μη. Και η ομάδα του Κοινωνικού Τσίρκου όπως και το Kids in Action, εργάζονται σταθερά εθελοντικά και συστηματικά σε εβδομαδιαία βάση. Την ομάδα Kids In Action μπορείς να την βρεις στην επίσημη ιστοσελίδα της  και να ενημερώνεσαι για τις δράσεις της.

Διάβασέ Μου

fullsizerender_6

Η ομάδα Διάβασέ Μου, αγαπάει προφανώς το διάβασμα και αφετέρου την δυνατή ανάγνωσή του γι’αυτό όλο και θα βρεις κάποιον εθελοντή της να κάνει φωναχτή ανάγνωση  λογοτεχνίας σε χώρους όπως ΚΑΠΗ, βιβλιοθήκες, λέσχες, γηροκομεία κλπ. Η ομάδα έχει καθαρά εθελοντική βάση και ξεπήδησε από την Λέσχη Ανάγνωσης του ΣΑΑΚ (Συλλόγου Αποφοίτων Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια). Μέχρι στιγμής η ομάδα μετράει περίπου 30 εθελοντές, έκαστος αναλαμβάνει την δική του ομάδα ανάγνωσης και χώροι στην πόλη γεμίζουν λογοτεχνικά κείμενα και απαγγελίες. Η «Διάβασέ Μου» στα ΚΑΠΗ και στα νοσοκομεία και όπου αλλού παρευρίσκονται, με την δύναμη της λογοτεχνίας, το πάθος των συζητήσεων αλλά και τον τόνο της φωνής τους, αφήνουν τις καλύτερες εμπειρίες και δημιουργούν ουσιαστικά σχέσεις εκτίμησης και συμπάθειας με όλους εκείνους που δεν δύνανται να είναι φυσικοί αναγνώστες. Την ομάδα «Διάβασέ Μου» στην περίπτωση που επιθυμείς να γίνεις εθελοντής την βρίσκεις στην σελίδα της στο Facebook.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα