Μια σημαντική οικολογική πρωτιά για τη Θεσσαλονίκη
ΗGreenpeace και ο Δήμος Θεσσαλονίκης εγκατέστησαν σε σχολείο της πόλης το πρώτο φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελλάδα που θα αξιοποιεί τη δυνατότητα εικονικής αυτοπαραγωγής.
Μια σημαντική οικολογική πρωτιά κατέχει πλέον η Θεσσαλονίκη καθώς η Greenpeace και ο Δήμος Θεσσαλονίκης εγκατέστησαν σε σχολείο της πόλης το πρώτο φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελλάδα που θα αξιοποιεί τη δυνατότητα εικονικής αυτοπαραγωγής.
Η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος που επιτρέπει την εικονική αυτοπαραγωγή ηλιακής ενέργειας (virtual net-metering) είχε ανακοινωθεί από τον Νοέμβριο του 2016 και πλέον ολοκληρώθηκε στο 18ο Λύκειο Θεσσαλονίκης «Εμμανουήλ Κριαράς», από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Πρόκειται για το πρώτο αντίστοιχο φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελλάδα, ισχύος 10kWp, η καινοτομία του οποίου εντοπίζεται στο ότι θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα που θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της δημοτικής δομής «Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους», που βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο της πόλης.
Πώς λειτουργεί; Η εικονική αυτοπαραγωγή επιτρέπει την παραγωγή και έγχυση της ηλιακής ενέργειας σε ένα σημείο του δικτύου και τον συμψηφισμό με μετρητή κατανάλωσης που βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο του δικτύου. Έτσι, για παράδειγμα οι δήμοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις στέγες των σχολικών κτιρίων που δεν έχουν σημαντική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος (συγκριτικά με το διαθέσιμο ηλιακό δυναμικό της οροφής τους) και να παράγουν ηλιακή ενέργεια που πιστώνεται υπέρ άλλων δημοτικών κτιρίων με σημαντική κατανάλωση ενέργειας (πχ δημαρχείο, δομές φιλοξενίας, ιατρεία και κλινικές, κοινωνικά παντοπωλεία κτλ). Η πρακτική αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση σημαντικών ποσών για τους δήμους, ποσά που μέχρι σήμερα δαπανούνταν για να καλύψουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των δομών αυτών.
Το έργο, μετά από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες 50 σχολείων και δημοτικών κτιρίων, εγκαινιάζει μια νέα εποχή για την Αυτοδιοίκηση, καθώς πλέον θα μπορεί να εξοικονομεί ετησίως εκατομμύρια ευρώ τα οποία να κατευθύνει σε δράσεις ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής. Το μεγαλύτερο μέρος της εξοικονόμησης που θα προκύψει για τον Δήμο θα ενισχύει κάθε χρόνο τα δημοτικά ταμεία και θα επανεπενδύεται σε νέα έργα ηλιακής ενέργειας αλλά και σε κοινωνικές δράσεις. Ένα μέρος θα κατευθύνεται προς το σχολείο που φιλοξενεί το σύστημα φωτοβολταϊκών.
Απομένει μόνο η λειτουργία του συστήματος, για την οποία απαιτείται η υπογραφή της σχετικής απόφασης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γύρω από την εικονική αυτοπαραγωγή. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Greenpeace καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, καθώς και να δρομολογήσει τις απαραίτητες τροπολογίες που θα επιτρέψουν σύντομα το άνοιγμα της εικονικής αυτοπαραγωγής για όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς.
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης «Η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος εικονικής αυτοπαραγωγής στο 18ο Λύκειο έγινε στην ώρα της. Είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος που είχαμε θέσει μαζί με την Greenpeace, η οποία δώρισε το σύστημα αυτό στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι. Όμως, περιμένουμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης, που είναι και το τελευταίο βήμα για τη λειτουργία του συστήματος, ώστε να μην χάσουμε τη θερινή περίοδο. Το σημαντικό με την εικονική αυτοπαραγωγή είναι ότι μπορούμε τα χρήματα που εξοικονομούμε από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τον ήλιο να τα διαθέτουμε για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Ξενώνα Γυναικών Θυμάτων Βίας στη συγκεκριμένη περίπτωση, μελλοντικά και άλλων κοινωνικών δομών, αλλά και για την ανάπτυξη και άλλων συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, επισημαίνει: «Το όραμά μας είναι ένα δίκτυο εκατοντάδων πόλεων στην Ελλάδα που θα αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια για να παράγει πόρους που θα κατευθύνονται σε νέες κοινωνικές και αναπτυξιακές δράσεις και θα δίνει ανάσα στα ταμεία των δήμων. Το όραμα αυτό παίρνει σάρκα και οστά σήμερα, εδώ στη Θεσσαλονίκη. Θα συνεχίσουμε τη δράση μας σε ολόκληρη την Ελλάδα, μέχρι να προκαλέσουμε ένα κύμα επενδύσεων σε έργα που κάνουν τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών καλύτερη και τον πλανήτη ασφαλέστερο από τις χειρότερες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών».