Μιλήσαμε από καρδιάς με τις νέες Drag Queens στη Θεσσαλονίκη!

Γνωρίστε τις Haus of Proletarea.

Μιχαήλ Παπαβασιλείου
μιλήσαμε-από-καρδιάς-με-τις-νέες-drag-queens-στη-419182
Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Χino – Muna Libertia, Palma Tsulasnikof, McMorait, Angel Seemen, Aurora Paola Morado

Eικόνες: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Haus of Proletarea είναι ένας οίκος, μία οικογένεια – όπως αναφέρουν οι ίδιες – από τη Θεσσαλονίκη που απαρτίζεται από εφτά φοιτήτριες. Άνθρωποι από 19 έως 23 ετών που αποφάσισαν να εξωτερικεύσουν αυτό που κρατούσαν μέσα τους εδώ και πολύ καιρό. Δημιούργησαν μια Drag Show ομάδα με κύριο στόχο να αποδείξουν ότι όλοι πρέπει να δείχνουν αυτό που νιώθουν πραγματικά και να μην φοβούνται τίποτα και κανέναν.

Μέσα από τις Drag Queens τους βγάζουν στο κοινό τον πιο φαντασμαγορικό τους εαυτό και αιωρούνται ανάμεσα σε μία διπλή ζωή. Αυτή της φοιτήτριας τα πρωινά και της Drag Queen το βράδυ, με σκοπό να δημιουργήσουν ένα νεανικό, έξυπνο και σωστά δομημένο σύνολο, αυτό των Haus of Proletarea.

Η Parallaxi μίλησε μαζί τους και μέσα από την κουβέντα λύθηκαν απορίες που αφορούν την οπτική της σημερινής κοινωνίας για τις διπλές ζωές αυτών των ανθρώπων ή την άποψη της πατρικής φιγούρας πάνω στο θέμα. Εν τέλει, ας γνωρίσουμε τις Drag Queens των Haus of Proletarea: Palma Tsulasnikov, Xino – Muna Libertia, Angel Seemen, Aurora Paola Morado, το McMorait, Carmen De Pluma και Πυρ Ιάσνιφ!

H ιδέα της δημιουργίας μιας ομάδας σαν τη δική σας από πού προήλθε;

Ξεκινήσαμε με αφορμή μία εκδήλωση που θα γινόταν στον Κοινωνικό χώρο για την Ελευθερία Μικρόπολις, για την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, όπου θα εξελισσόταν μία συζήτηση γι’ αυτό το θέμα. Εκεί, ζήτησαν από το McMorait να δημιουργηθεί ένα drag show, με αποτέλεσμα να μιλήσει με κάποιες που γνώριζε ότι ενδιαφερόμασταν και να δημιουργήσουμε σιγά σιγά τον οίκο, των Haus. Οι άνθρωποι από το Μικρόπολις είδαν την προσπάθεια και τη θέληση που υπήρχε απ’ όλες και αυτή τη στιγμή μας φιλοξενεί στον χώρο του.

To McMorait

Το όνομα Haus of Proletarea πώς προέκυψε;

Μπορούμε να σου πούμε ότι ψάχναμε για αρκετό καιρό όνομα, αν και είχαν «πεταχτεί» πολλές ιδέες στον ορίζοντα καμία δεν μας ενθουσίαζε. Μεγάλο πρόβλημα ήταν και οι πολλές υποχρεώσεις που είχε η κάθε μία και όπως φαντάζεσαι η συνεννόηση μέσω Facebook δεν είναι ποτέ εφικτή (γέλια)! Οπότε, μία μέρα ειπώθηκε σε μία συζήτησή μας η λέξη προλετάρια και γράφοντας της στην αγγλική διάλεκτο μας άρεσε αρκετά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι Haus of Proletarea, μιας και είμαστε σαν οικογένεια πια.

Όλες σας γνωριστήκατε μέσω των σχολών που σπουδάζετε ή απλά έτυχε;

Γνωριστήκαμε τελείως τυχαία σ’ ένα πάρτι που είχε γίνει προς τιμήν της Ζάκι – Ο, που έκανε σόου το Mc Morait και η Χino – Mouna Libertia ήταν στην οργάνωση της εκδήλωσης και απλά έτυχε να καθίσουμε όλες μαζί σ’ ένα παγκάκι και να συζητήσουμε περί drag show. Μετά από έναν μήνα περίπου, μας έστειλαν ένα μήνυμα ότι θα ήθελαν από τον χώρο του Μικρόπολις ατομικότητες για να συμμετάσχουν σε μία επερχόμενη εκδήλωση κι έτσι είπαμε να δημιουργήσουμε αυτή την ομάδα. Το μόνο κοινό ήταν πως γνωριζόμασταν «φατσικά», διότι βγαίναμε στα ίδια μέρη και ήμασταν σε κοινές θεατρικές φοιτητικές ομάδες που συνεργαζόντουσαν μεταξύ τους. Ωστόσο, ο συνδετικός κρίκος είναι το McMorait και όπως το λέμε κι εμείς, το Γονέας 3! (πάλι γέλια).

Palma Tsulasnikov

Πιστεύετε ότι η ζωή σας μετά από αυτή την προσπάθεια έχει αλλάξει;

Τίποτα δεν είναι ίδιο στην καθημερινή μας ζωή. Οι περισσότερες έκαναν θέατρο πριν δημιουργήσουμε τον οίκο, όμως το drag show μας άλλαξε όλη την νοοτροπία του πώς σκέφτεσαι και εκφράζεσαι, απλά αλλάζει η ζωή σου. Όμως, πέρα από αυτό είναι μία καλή ευκαιρία να μάθεις πράγματα για τον εαυτό σου, για την εαυτή σου και το εαυτό σου! Ουσιαστικά, να εκφραστείς με πιο ασφαλείς και δημιουργικούς τρόπους, να αποβάλλεις συναισθήματα που είχες πολύ καιρό μέσα σου και να πεις πράγματα στο κοινό σου μ’ έναν πιο δημιουργικό τρόπο, σε σχέση, με μία απλή ομιλία ή ένα post στο Facebook.

Νιώθετε ότι το κοινό σας δίνει πράγματα;

Φυσικά και ναι! Όλη η ενέργεια για τα σόου δημιουργείται από τις αντιδράσεις του κοινού. Έχει τύχει να λέμε πριν από ένα show ότι είμαστε πολύ κουρασμένες, πως όλα θα πάνε χάλια, αλλά όταν βγαίνεις το χειροκρότημα και τα ουρλιαχτά σου δίνουν την απαραίτητη ώθηση για να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου στη σκηνή. Παίρνεις το μεγαλύτερο vibe της ημέρας και απλώς φτάνεις στο απόγειο σου εκείνη τη στιγμή, και κάτι λάθος να πάει, το προσπερνάς και συνεχίζεις σαν να μην έγινε ποτέ.

Οι Drag Queens είναι εμβληματικές φιγούρες, μπορεί στη κανονική τους ζωή να υπάρχει ηρεμία, αλλά όταν ανεβαίνουν στη σκηνή αλλάζουν τα πάντα. Εσείς τι νιώθετε όταν πρωταγωνιστείτε;

Νιώθεις ότι είσαι ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου, με την μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και βλέπεις τον εαυτό σου σαν ιδανικό περίπου. Ουσιαστικά βλέπεις την πιο εντυπωσιακή εκδοχή του εαυτού σου! Έτσι, όλο αυτό βγαίνει προς το κοινό και με τη σειρά του ανταποδίδει με ενθουσιασμό και ικανοποίηση για αυτό που ζει εκείνη τη στιγμή. Επιπλέον, μία διαφορετική αίσθηση είναι αυτή, του μοιράζομαι με το κοινό, δηλαδή να το κοιτάξουμε, να το αγγίξουμε, ίσως σε κάποιες στιγμές να το φλερτάρουμε για να υπάρξει η κατάλληλη αλληλεπίδραση.

Η θεατρική εμπειρία σας βοήθησε στο drag show;

Το θέατρο σίγουρα μας βοήθησε να ξεκλειδώσουμε το σώμα μας, αλλά και το drag είναι πολλές μικρές τέχνες μαζί. Οπότε, αν δεν ξέρεις θέατρο μπορεί να είσαι καλή στο τραγούδι, στον χορό ή στο μακιγιάζ, δηλαδή να είσαι μόνο Look Queen. Εν κατακλείδι, μας βοήθησε πολύ, γιατί είναι από τα βασικά στοιχεία του performance πάνω στη σκηνή, αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Aurora Paola Morado

Το Drag έχει πολλά φάσματα;

Το Drag έχει πάρα πολλά και διαφορετικά φάσματα, δεν είναι μόνο ένας άντρας να ντυθεί γυναίκα ή το αντίθετο. Επίσης, μπορεί να γίνει και κάτι πιο ουδέτερο και άφυλο όπως το McMorait. Μπορεί να είναι ό,τι επιθυμεί, εμείς έχουμε μία κοπέλα η οποία κάνει μία πιο γυναικεία προσωπικότητα του εαυτού της. Ας πούμε, η Αλίκη Βουγιουκλάκη θεωρήθηκε Drag King, διότι έκανε τον ”Πίπη” στην ταινία « Η αρχόντισσα και ο αλήτης»», όμως τα χρόνια ήταν πολύ διαφορετικά τότε.

Ποιο είναι το πρότυπό σας στην Drag σκηνή;

«Όποιο άτομο έχει το θάρρος να βγαίνει από το σπίτι του με περούκα και τακούνια είναι για εμένα ο ήρωας μου» είχε πει η διάσημη Drag Queen RuPaul΄s και αυτό που κάνουμε όλες την τωρινή στιγμή είναι ένα επίτευγμα και μας δίνει κουράγιο για τη συνέχεια. Όμως, πέρα από εμβληματικές Drag Queen που μας έχουν επηρεάσει ή από το γνωστό πλέον reality RuPaul’s Drag Race που έφερε το Drag σε μία mainstream σκηνή, αλλά και αρκετές Ελληνίδες που βρίσκονται στην Αθήνα για Show μεγάλη επιρροή είναι και οι Queer προσωπικότητες εκτός Drag, όπως ο David Bowie, o Brian Molko, η Grace Jones και αρκετοί ακόμη. Προσωπικότητες που βρίσκονται στην mainstream σκηνή, οι οποίοι αμφισβητούν πολύ έμπρακτα αυτή την διπολικότητα του φύλου και δίνουν μέσα από την ορατότητα που έχουν πολύ έντονα το μήνυμα του ότι ένα ρούχο δεν κατασκευάζεται για να φοριέται ανάλογα το τι γενετικά όργανα «κυκλοφορείς».

Μπορείτε ν’ αλλάζετε Drag Queen σε κάθε παράσταση ή έχετε μόνο μία;

Εμείς έχουμε μία περσόνα και την χτίζουμε συστηματικά. Οι δικές μας περσόνες είναι αρκετά φρέσκιες και πολυσχιδείς, δηλαδή μπορούν να κάνουν πολλά και διαφορετικά πράγματα. Σ’ ένα show να είμαστε αρκετά σέξι και με αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό και σ’ ένα άλλο να μας διακατέχει η θλίψη, αλλά η καθεμιά βγάζει μία διαφορετική εκδοχή του εαυτού της.

Angel Seemen

Το να είσαι Drag Queen και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη τι συναισθήματα σας προκαλεί;

Αρκετό φόβο, στην ουσία δεν τολμούμε να κυκλοφορήσουμε όπως είμαστε ντυμένες σ’ ένα show. Γενικά, φοβόμαστε για την σωματική μας ακεραιότητα μήπως και μας επιτεθεί κάποιος. Πάντως, μας αρέσει το γεγονός ότι ξεκινήσαμε στη Θεσσαλονίκη μία Drag ομάδα και θέλουμε να δώσουμε το πάτημα και σε άλλα άτομα να το κάνουν! Φυσικά, να ξεκαθαρίσουμε ότι υπήρχαν άτομα που έκαναν ήδη drag στη πόλη, απλά όχι ως ένα House όπως το δικό μας.

Ως Drag Performances ποια είναι η πολιτική και αισθητική σας άποψη;

Έχουμε έναν κινηματικό χαρακτήρα, αφού η βάση μας είναι το Micropolis που είναι Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος, όμως βασικός μας στόχος είναι να κάνουμε ξεκάθαρο ότι η κοινωνική αντίληψη για το τι είναι το φύλο και ότι τα φύλα είναι μόνο δύο και δεν υπάρχει άλλη επιλογή είναι αυτό που βασικά επιθυμούμε να στοχεύσουμε και να καταρρίψουμε μαζί με όλα όσα γεννούν αυτό και γεννιούνται από αυτό! Όπως τις καταπιέσεις, το σεξισμό που μπορεί να υφίσταται ένα άτομο, γιατί είναι παρενδυτικό στα μάτια της κοινωνίας ή επειδή επιλέγει να βάφεται. Εμείς μεταξύ μας λειτουργούμε δημοκρατικά και όλα πάνε καλά μέχρι στιγμής.

Έχετε βιώσει τον ρατσισμό και την ομοφοβία σε κάποιο show;

Έχουν υπάρξει κάποιες φορές, αλλά είναι ελάχιστες, Όπως από άτομα που έτυχε να βρίσκονται στον χώρο, χωρίς να τους συνδέει κάτι με την queer κοινότητα και σε αντιμετώπιζαν σαν να κάνεις «πιάτσα». Σε γενικές γραμμές, επειδή είναι ελεγχόμενοι οι χώροι και βρίσκονται μόνο άτομα του ίδιου βεληνεκούς δεν υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις εξύβρισης και συνήθως από άντρες, οι οποίοι σταματούν με ενοχλημένο και απορημένο βλέμμα. Όμως η κοινότητα, είναι πολύ δεμένη και εφόσον πειραχτεί μία, μαζευόμαστε αρκετές!

Xino – Muna Libertia

Γνωρίζουν οι κοντινοί σας άνθρωποι γι’ αυτό που κάνετε; Και αν ναι, πώς αντέδρασαν;

Οι φίλοι και οι φίλες ναι, το γνωρίζουν σε μεγάλο βαθμό, όσο για τους συγγενείς κατά περίπτωση. Οι αντιδράσεις είχαν ανάμεικτα συναισθήματα, κάποιοι το πήραν χαλαρά και χωρίς πολλές ερωτήσεις, ενώ σε άλλους προκάλεσε δυσφορία και εκνευρισμό, όμως δεν μας νοιάζει, είμαστε αυτές που είμαστε για κάποιο λόγο και δεν θ’ αλλάξουμε. Φυσικά, υπάρχει ο φόβος της αποκάλυψης και γι’ αυτό τα ρούχα ή τις περούκες τις κρύβουμε από εδώ κι από εκεί για την ώρα.

Η πατρική φιγούρα στην Ελλάδα είναι σημαντική, ποια θεωρείτε ότι θα ήταν η άποψη του πατέρα σας και αν σας έχουν δει οι γονείς σας επί σκηνής;

Όχι, όχι και πάλι όχι! Δεν μας έχουν δει επί σκηνής και αν αυτό γίνονταν μπορεί και να αποχωρούσαμε από το σπίτι κάποιες ή να μην μας μιλούσαν ξανά. Οι πατεράδες, θεωρούμε ότι δεν θα το αποδεχόντουσαν τόσο εύκολα σε σχέση με μία μητέρα, αν και υπάρχουν κάποιες, αλλά λιγοστές εξαιρέσεις θα λέγαμε. Ίσως, να καταλάβαιναν την τέχνη και την πολιτική που θα θέλαμε να περάσουμε όμως δεν θα τους άρεσε η αισθητική πλευρά λόγω κοινωνικών στερεοτύπων. Η ελληνική παράδοση που θέλει τη γνώμη και την άποψη του πατέρα να είναι σημαντική, όπου δεν συναντάται μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις κοινωνίες που έχουν δομηθεί με την πατριαρχία, δηλαδή, το πρότυπο του ισχυρού πατέρα, είναι όλη αυτή η νοοτροπία ένα από τα πράγματα που θα θέλαμε να αναθεωρηθούν στην κοινωνία. Δυστυχώς, είναι ένα πολύ ευρέως γνωστό ομοφοβικό σχόλιο που κυριαρχεί στο διαδίκτυο όπως το: «Α, ρε και ο πατέρας σου κερνούσε όταν γέννησε αγόρι…», ας πούμε. Πιστεύουμε ότι δεν σημαίνει κάτι και γι’ αυτό τον λόγο κάνουμε αυτή την προσπάθεια. Να σημειωθεί, ότι το Drag Show γίνεται και από straight άτομα, οπότε όλα αυτά είναι στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί. Το ότι έχεις την ικανότητα να παίζεις με τα φύλα και να καταλαβαίνεις απλά ότι είναι ένα κοινωνικό κατασκεύασμα δεν σε κάνει λιγότερο από αυτό που νιώθεις, και είσαι ό,τι νιώθεις!

Palma Tsulasnikov, Aurora Paola Morado, Angel Seemen, Xino – Muna Libertia

Θεωρείτε ότι η κοινωνία θα μπορούσε κάποια στιγμή να αποδεχθεί ανθρώπους με ποικίλες εκφάνσεις του φύλου;

Κάποια στιγμή θα έπρεπε, αλλά οι περισσότεροι είναι αρκετά κλειστόμυαλοι ακόμη για να γίνει κάτι τέτοιο. Όμως, γι’ αυτό παλεύουμε και είμαστε εδώ!

Τι θα συμβουλεύατε σε παιδιά που έχουν τις ίδιες προτιμήσεις και προσπαθούν ακόμη ν’ ανακαλύψουν τον εαυτό τους;

Να κάνουν αυτό που νιώθουν, να μην πιέζονται από την κοινωνία, να μην φοβούνται και πάνω απ’ όλα να φροντίσουν για την ασφάλειά τους. Διότι, υπάρχουν παιδιά που μπορεί να εκφραστούν γι’ αυτό που νιώθουν προς τους γονείς τους, όμως υπάρχει ο φόβος της απομάκρυνσης από το σπίτι τους ή χειρότερα ο θάνατός τους. Απλά να ξέρουν ότι αυτά τα παιδιά δεν είναι μόνα τους!

To Mc Morait
Palma Tsulasnikov

Τα ρούχα που χρησιμοποιείτε στα show σας από πού τα προμηθεύεστε;

Κυρίως, από second hand ή καταστήματα που κλείνουν, γιατί είναι πιο φθηνά και το budget που διαθέτουμε δεν μας επιτρέπει για κάτι παραπάνω ή πιο ακριβό. Όμως, έχουμε και φίλες που μας δανείζουν κάποια ρούχα που δεν χρειάζονται ή στα κρυφά από αδέρφια, μητέρες, γιαγιάδες (επανάληψη γέλιου)!

Υπάρχει οικονομικό κέρδος από τα show που παρουσιάζετε;

Δεν θα λέγαμε ότι υπάρχει. Ουσιαστικά είναι η κάλυψη των εξόδων μας, είτε για ρούχα είτε για μακιγιάζ, περούκες, υποδήματα, για όλο το performance. Ίσως, εφόσον εξελιχθούν τα πράγματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να μπορείς να βγάζεις ένα κέρδος, όμως το να ζεις από αυτό δεν θα το λέγαμε, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Ακόμη και οι Queens στην Αθήνα δεν βιοπορίζονται από αυτό, αλλά βγάζουν κάποια επιπλέον έξοδα της καθημερινής τους ζωής, γιατί το drag δεν έχει ακόμη αυτή την ορατότητα που έχουν άλλες τέχνες.

Το κοινό σας είναι απ’ όλες τις σεξουαλικές βαθμίδες;

Ναι, έρχονται straight, gay δεν υπάρχουν προτιμήσεις σε αυτό. Κυρίως οι straight έρχονται επειδή όντως τους αρέσει αυτό που παρακολουθούν και δεν έχουν ομοφοβικά θέματα. Δηλαδή, είναι πιο ανοιχτόμυαλοι και συνειδητοποιημένοι ουσιαστικά.

Angel Seemen
Aurora Paola Morado

Τι μήνυμα θα στέλνατε στη σημερινή κοινωνία ως Haus of Proletarea;

Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη «αδερφή» παρά σαράντα χρόνια κρυφή και αρρενωπή!

*Oι Haus Of Proletarea εμφανίζονται τη τωρινή στιγμή μία φορά το μήνα στο Micropolis και 2 – 3 φορές το μήνα σε νυχτερινό μαγαζί της Θεσσαλονίκης. Μπορείτε να ενημερώνεστε μέσω των social media που διαθέτουν στο Facebook και το Instagram. Τέλος, προετοιμάζονται πυρετωδώς για το αυτοοργανωμένο Pride πάρτι που θα πραγματοποιηθεί σε λίγο καιρό. Μία εμπειρία αξέχαστη και σίγουρα πρωτόγνωρη για αρκετούς!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα