Μήπως βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ο επόμενος Τσιτσιπάς;

Η κατάσταση του τένις στη Θεσσαλονίκη μέσα από τα μάτια ενός προπονητή.

Νίκος Γκάγιας
μήπως-βρίσκεται-στη-θεσσαλονίκη-ο-επό-844611
Νίκος Γκάγιας
Πηγή: Pixabay

Στέφανος Τσιτσιπάς – Μαρία Σάκκαρη. Δύο αθλητές του τένις, που ήρθαν στις ζωές μας και όπως όλα δείχνουν θα γράψουν τη δική τους σελίδα στην ιστορία του αθλήματος. Η Ελλάδα μαζί με την Πολωνία είναι οι μοναδικές χώρες που στα φετινά πρωταθλήματα των 8 καλύτερων στο κόσμο έχουν εκπροσώπηση τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες (WTA Finals και ATP Finals, αντίστοιχα).

Μάλιστα, οι δύο τους αποτελούν «την καλύτερη διαφήμιση» για το άθλημα, όπως αναφέρει ο προπονητής τένις της ΧΑΝΘ, Γιώργος Τσαβλακίδης.

Είναι γεγονός πως αυτοί οι δύο αθλητές σηματοδότησαν το τένις στη χώρα και ως εκ τούτου πολλά παιδιά, αλλά και μεγαλύτεροι άνθρωποι επέλεξαν αντί για τα συνηθισμένα αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ) να παρακολουθήσουν μαθήματα και τελικά να αγαπήσουν την αντισφαίριση.

«Επίσης, αρκετοί στράφηκαν προς το συγκεκριμένο άθλημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας γιατί επιθυμούσαν να αθληθούν με ασφάλεια και το τένις είναι αρκετά safe, καθώς υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις και τα άτομα που βρίσκονται εντός του γηπέδου είναι περιορισμένα.», αναφέρει ο κ. Τσαβλακίδης. 

Πηγή: Pixabay

Βέβαια αυτό που πάντα μας απασχολεί όταν αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε ένα σπορ ή μία δραστηριότητα, είτε είσαι γονιός είτε άμεσα ενδιαφερόμενος είναι φυσικά το κόστος.

Στο τένις κατά μέσο όρο οι τιμές σ’ ένα γκρουπ 6 ατόμων κυμαίνονται από 50-60€ ανά άτομο. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος για τον εξοπλισμό, καθώς κάποια σωματεία προσφέρουν τις ρακέτες, ενώ κάποια άλλα όχι με αποτέλεσμα ο ενδιαφερόμενος να πρέπει να επωμιστεί τα έξτρα έξοδα.

Άμεσα συνδεδεμένο με το τένις είναι και το “άτυπο” άθλημα των ρακετών στη παραλία. Άλλοι τις αγαπούν και στήνουν ολόκληρα τουρνουά στην άμμο και άλλοι τις μισούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύνδεσης του “αθλήματος” με την Ελλάδα αποτελεί το γεγονός πως μαρτυρίες βετεράνων λένε ότι ο Θωμάς Καρτσωνάκης το 1958 έπαιξε για πρώτη φορά ξυλορακέτα στα Χανιά.

Όπως επισημαίνει ο κ. Τσαβλακίδης: «οι ρακέτες στην παραλία είναι μία καλή αρχή για το τένις, καθώς ένα από τα πράγματα που μαθαίνουν οι ενδιαφερόμενοι είναι να χτυπούν την μπάλα». Επομένως όσοι αγαπούν και είναι καλοί στις ρακέτες στη παραλία έχουν σοβαρές πιθανότητες να είναι και ανερχόμενα αστέρια του τένις! Βέβαια σ’ αυτό παίζει μεγάλο ρόλο η σκληρή προπόνηση, το ταλέντο κάποιου, αλλά και η τύχη που χρειάζεται.

Ο κ. Τσαβλακίδης κάνοντας την δική του προσωπική εκτίμηση και πιστεύει: «πως αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τον Τσιτσιπά και την Σάκκαρη είναι φοβερό παράδειγμα. Είμαι σίγουρος πως την επόμενη 5ετία θα δούμε και άλλους αθλητές να διαπρέπουν. Δεν ξέρω αν θα φτάσουν στο επίπεδο των δύο παιδιών, αλλά σίγουρα θα ξεχωρίσουν»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα