Θεσσαλονίκη

Μητέρα θύματος Τεμπών για την Εξεταστική: «Επικίνδυνα όσα λέγονται από Υπουργούς»

Όσα έγιναν στην εκδήλωση "Τέμπη, 1 χρόνος μετά" στο ΑΠΘ

Αλέξανδρος Βασιλείου
μητέρα-θύματος-τεμπών-για-την-εξεταστ-1125209
Αλέξανδρος Βασιλείου

Εικόνες: Ευθύμης Βλάχος

Σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης έγινε η εκδήλωση “Τέμπη, 1 χρόνος μετά” στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, δυο μέρες πριν η συμπλήρωση ενός έτους από το δυστύχημα των Τεμπών.

Λίγο μετά τις 11 η εκδήλωση ξεκίνησε με την αίθουσα σχεδόν γεμάτη για τον ίδιο σκοπό: να να μην μείνει ατιμώρητο το έγκλημα, να μην ξανασυμβεί παρόμοιο, για να φωνάξουμε ξανά: “Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”.

“Είμαστε εδώ για να θυμηθούμε το έγκλημα στα Τέμπη; Όχι. Γιατί δεν το ξεχάσαμε ποτέ” είπε η Αντωνία Ψάλτου, γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ξεκινώντας την εκδήλωση. Η Α. Ψάλτου αναφέρθηκε στην ατιμωρησία μέχρι και σήμερα των υπαίτιων της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής τραγωδίας στη χώρα ενώ τόνισε πως ό,τι συνέβη στα Τέμπη πρόκειται για την ίδια πολιτική που έχει επιφέρει την ακρίβεια, τις κινητοποιήσεις των αγροτών, την ιδιωτική εκπαίδευση κ.ό.κ., αναφέρθηκε στη σημασία των εργαζομένων ως προς την δικαίωση των θυμάτων μέσω αγώνων, ενώ απευθύνθηκε στις οικογένειες των θυμάτων διαβεβαιώνοντας ότι δε θα επιτρέψουν το έγκλημα να συγκαλυφθεί.

Ο Γιάννης Γιοβανάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΔΙΠΑΕ ανέφερε πως θα είναι παρόντες στη στήριξη των οικογενειών ενώ μίλησε για την ταύτιση όλων μας με το τραγικό συμβάν. Όπως είπε, η ημέρα μνήμης λειτουργεί ως μια συνεχή προσπάθεια απόδοσης ευθυνών ενώ χαρακτήρισε χρέος την διατήρηση της οργής για το δυστύχημα.

Με κεντρική ομιλήτρια την Ελένη Βασάρα, διδάσκουσα στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ και μητέρα θύματος των Τεμπών, η εκδήλωση συνεχίστηκε σε κλίμα μεγάλης φόρτισης και συγκίνησης. “Δεν ήταν εύκολη απόφαση να έρθω και να μιλήσω στη σημερινή εκδήλωση. Σε αυτή την αίθουσα τόσες αναμνήσεις με την Αγάπη και με όλους εσάς. Να μιλήσουμε για το έγκλημα στα Τέμπη όπου τόσο απροσδόκητα και αδιανόητα έχασα το παιδί μου“, ξεκίνησε η μητέρα της Αγάπης Τσακλίδου, θύματος του δυστυχήματος των Τεμπών. Μίλησε για προδιαγεγραμμένο έγκλημα ενώ τόνισε την επιλογή των πολιτικών προσώπων να αφήνουν την αίσθηση ασφάλειας του σιδηροδρόμου με πλαστές εντυπώσεις, παραπλανώντας τον κόσμο σχετικά με την πραγματική κατάσταση των τρένων.

Αναφέρθηκε στην κατά 11 φορές παράταση της ολοκλήρωσης της Σύμβασης 717, με την τελευταία παράταση να εκπνέει τον Μάρτιο του 2023, χωρίς καμία από τις ανάδοχες εταιρείες να έχει κηρυχθεί έκπτωτη ως προς την περάτωση του έργου. “Τους προλάβαμε”…

Μίλησε επίσης για όλα εκείνα τα συστήματα που έπρεπε να λειτουργούν, που είχαν αγοραστεί έναντι εκατομμυρίων και ποτέ δε λειτούργησαν καθώς και για την κατάργηση των όποιων δικλείδων ασφαλείας υπήρχαν. “Το κόστος κόντρα στην ασφάλεια των μετακινούντων, κόντρα στις ζωές μας”.

Διαβάζοντας 1 ώρα και 20 λεπτά πριν το δυστύχημα υποθέσεις που υποδείκνυαν πρόβλημα στη λειτουργία του σιδηροδρόμου, δε φανταζόταν ότι θα επερχόταν ό,τι ακολούθησε. Αναφέρθηκε σε εκείνες τις επιστολές που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου στους πολιτικούς ιθύνοντες, οι οποίες αγνοούνταν, στην παραπληροφόρηση περί ασφάλειας, μέσω τρέιλερ του σιδηροδρόμου που έδειχαν συστήματα τηλεδιοίκησης. Μόνο που αυτά, ήταν της Ρώμης. Κι όχι της Ελλάδας, όπου το σύστημα τηλεδιοίκησης δεν υφίσταται.

Αναφέρθηκε στους πολιτικούς και τις δηλώσεις εκείνες που διαβεβαίωναν περί ασφάλειας και χαρακτήριζαν ντροπή την όποια αναφορά έθιγε το ζήτημα. Και σε εκείνες που έπονταν του δυστυχήματος, που δικαίωναν αυτήν την τακτική, αφού αλλιώς δε θα επέβαινε κόσμος στα τρένα. Και στις τοποθετήσεις ανθρώπων σε θέσεις που απαιτούσαν χρόνια εμπειρίας ενώ είχαν μόλις μήνες στη δουλειά.

Για 12 λεπτά, δυο τρένα στην ίδια γραμμή. Μόλις ένα από τα συστήματα να λειτουργούσε, η τραγωδία θα είχε αποφευχθεί 

Όσον αφορά την φωτιά που ξέσπασε, η Ελένη Βασάρα έθιξε το ζήτημα των μη πυράντοχων βαγονιών, που πληρούσαν προδιαγραφές του έτους κατασκευής τους 30 χρόνια πριν, κι όχι του 2023, ενώ διατύπωσε τις αμφιβολίες για το αφήγημα των υλικών που την προκάλεσαν, αναφέροντας χαρακτηριστικά την παρουσία ξυλολίου στον χώρο, υλικό που χρησιμοποιείται για νόθευση βενζίνης. Το ερώτημα που βγαίνει από αυτό είναι, μήπως η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε παράνομα καύσιμα;

Έπειτα μίλησε για την ανήθικη αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος, μιας αλλοίωσης με ηθικές, οικονομικές και ποινικές προεκτάσεις, τις σπασμωδικές κινήσεις για επέμβαση στον χώρο και τη μεταφορά του χώματος στο Κουλούρι, χώματος που εμπεριείχε στοιχεία και υλικό προς διερεύνηση για τη διαλεύκανση. Συνέχισε να αναφέρει το χρονικό των εμποδίων και των λαθών στη διαχείριση του θέματος κι έφτασε στο ζήτημα της εσπευσμένα “ολοκληρωμένης” εξεταστικής για τα Τέμπη που, παρά τον συγκεκριμένο τρόπο διεξαγωγής της, ανέδειξε ορισμένες ευθύνες. “Αφελής επιχειρηματολογία όταν ακούγεται σε καφενείο, αλλά επικίνδυνη όταν ακούγεται από υπουργούς”, τόνισε. Έκλεισε τον λόγο της με την επανάληψη της ανάγκης για απόδοση δικαιοσύνης, ευθυνών και για πλήρη διερεύνηση του ζητήματος, με το ακροατήριο όρθιο να την χειροκροτά, εμφανώς συγκινημένο.

Ακολούθησε παρέμβαση από εργαζόμενο της Hellenic Train, τον Γιάννη Αναστασίου, που ανέφερε πως τα θέματα ασφάλειας ακόμη, ένα χρόνο μετά, δεν έχουν λυθεί.

Η Λουίζα Αυγήτα, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ και μέλος του ΕΣΔΕΠ μίλησε για την συμβολή του ΕΣΔΕΠ σε θέματα ασφάλειας τόσο στο ΑΠΘ όσο και γενικά σε θέματα που αφορούν φοιτητές. “Το έγκλημα δε θα ξεχαστεί. Γιατί είναι ο μόνος τρόπος να κοιτάμε τους φοιτητές στα μάτια”.

Τις ομιλίες έκλεισε ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων στο ΑΠΘ. “Η εκδήλωση δεν είναι μνημόσυνο” ανέφερε ξεκινώντας, αλλά μια προσπάθεια για να μετατραπεί η οργή σε δράση. Η ομιλία του κινήθηκε γύρω από το δίπολο “Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”.

Ακολούθησε ανάγνωση των ονομάτων των θυμάτων και κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο για τα Τέμπη, ενώ εκφώνησε λόγο και μέλος των φοιτητικών συλλόγων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα