O Μπαχ underground
Σχεδόν 500 Θεσσαλονικείς είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τις μουσικές του Μπαχ, στο εργοτάξιό του μετρό.
Εικόνες: Κατερίνα Αλεξάνδρου
Ανάμεσα σε αστεία, εσωτερικά αστεία της πόλης γύρω από το θέμα του μετρό, για τον μαραθώνιο εκτέλεσης και παράδοσής του στο επιβατικό κοινό της συμπρωτεύουσας, περίπου 500 Θεσσαλονικείς είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τις μουσικές του μεγάλου Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, στο εργοτάξιό του υπόγειου σιδηροδρόμου της πόλης.
Οι πρωτιές πολλές καθώς στην συμπρωτεύουσα –που δεν είναι πρωτεύουσα- σε ένα μετρό που δεν -είναι ακόμα μετρό-, έλαβε χώρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μία συναυλία για την επέτειο των 331 χρόνων από την ημέρα γέννησης του σπουδαίου Γερμανού συνθέτη, στο πλαίσιο του θεσμού που ξεκίνησε το 2010 από την Νέα Υόρκη, γνωστού πλέον με τον τίτλο ο «Μπαχ στο μετρό». Σύμφωνα με την ιδέα, κάθε χρόνο την ημέρα των γενεθλίων του καλλιτέχνη, οι μουσικές του Μπαχ πλημυρίζουν τα μετρό των μητροπόλεων παγκοσμίως. Με την πρωτοβουλία της ομάδας Εγχόρδων του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η Θεσσαλονίκη, συμμετείχε με την ιδιαίτερη συναυλία που έλαβε χώρα στον υπό κατασκευή σταθμό «Πανεπιστήμιο», ο οποίος ομολογουμένως δείχνει αρκετά ελπιδοφόρος πως βρίσκεται σε καλό δρόμο η ολοκλήρωσή του.
Κατεβαίνοντας ένα ένα τα επίπεδα για να βρεθείς σε αυτή την ιδιαίτερη στιγμή στην «πόλη-κάτω από την πόλη», ακούγοντας το κοινό που παρευρέθη, δεν ήταν εύκολο να διαχωρίσεις αν ήταν εκεί για την συναυλία ή γιατί ήθελε να δει το μετρό εκ των έσω. Τελικά φάνηκε πως το ένα δεν αναίρεσε το άλλο καθώς σε ένα ιδιαίτερο ιδιοσυγκρασιακά χώρο, η αντίθεση ανάμεσα στον αρμονικό ήχο της ορχήστρας και στο idustrial του σημείου, έκαναν την ατμόσφαιρα μαγνητική με την ορχήστρα να αποσπά γερά χειροκροτήματα τόσο για την πρωτοβουλία όσο και την εκτέλεση της ιδέας ενώ το κοινό να δείχνει πράγματι πως απολαμβάνει τόσο τον Μπαχ όσο και το μετρό. Ή τουλάχιστον την ιδέα του.
Διά στόματος ιθυνόντων ήρθαν και οι διαβεβαιώσεις, καθώς την εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό και ο Δήμαρχος κος Γιάννης Μπουτάρης συνοδεία του Δημάρχου του Τελ Αβίβ, τόσο ότι ο μετροπόντικας ξαναπιάνει “δουλειά” μέσα στην επόμενη εβδομάδα και ότι βρέθηκε λύση με τα “καυτά” αρχαία της Βενιζέλου, όσο ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης “θα φέρει την άνοιξη” μα κυρίως ότι δεν θα αποτελεί εσαεί “αστικό θρύλο” με την προσδοκία τα επόμενα γεννέθλια του Μπαχ να εορταστούν σε έναν ολοκληρωμένο πλέον σταθμό του πιο μεγάλου σύγχρονου αστικού μύθου της πόλης.