Μπήκαμε μέσα στο υπέροχο νεοκλασικό στολίδι της Πλούτωνος!
Εικόνες από ένα κτίσμα που κυριολεκτικά διακοσμεί τον υπόλοιπο δρόμο.
Λέξεις: Ράνια Κουτσιαύτη
Στην οδό Πλούτωνος 31, στην περίφημη «Συνοικία των Εξοχών», βρίσκεται ένα όμορφο νεοκλασικό κτίσμα με τη δική του ιστορία, που μάλιστα ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό της πόλης στο πλαίσιο του Open House Thessaloniki εδώ και τρία χρόνια.
ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Κάτι παλιές, ωραίες βίλες ανατολικά… – Μια καταγραφή από τον Γιώργο Τούλα
Εντελώς διαφορετικό από τα υπόλοιπα κτίρια του ίδιου δρόμου, διατηρώντας την αίγλη του παρελθόντος, αποτελεί αρχιτεκτονικό στολίδι και μάλιστα πλέον ζει μια νέα ζωή ως έδρα τεχνικής εταιρείας με αντικείμενο τις αρχιτεκτονικές μελέτες και τις ανακαινίσεις.
Δυο λόγια για το νεοκλασικό στην Πλούτωνος
Το κτήριο χτίστηκε μεταξύ του 1930 με 1933 από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Ανδρόνικο, έναν από τους πιο σημαντικούς αρχιτέκτονες στη Θεσσαλονίκη της Μεσοπολεμικής περιόδου (πχ στοά Κουτρούμπα, Αγίου Μηνά 6, βλ. παρακάτω).
Έχει εμφανή όλα τα νεοκλασικά μορφολογικά στοιχεία της εποχής. Ο νεοκλασικισμός καθιερώθηκε και κυριάρχησε στην Ελλάδα στον 19ο αι. και στις αρχές του 20ου αιώνα, ύστερα από ανάγκη του έθνους να επανασυνδεθεί με την ιστορία του.
Μετά τον θάνατο του Ανδρόνικου, στο κτήριο έμενε η γυναίκα του με την αδερφή της. Αργότερα το οίκημα αγόρασε, το 1957, ο Θεόδωρος Ηλέκτρης, στην οικογένεια του οποίου ανήκει και μέχρι σήμερα. Ο Ηλέκτρης γεννήθηκε στο Βατούμ (Μπατούμι) της Ρωσίας (σήμερα ανήκει στη Γεωργία) το 1908. Ήταν έφεδρος ανθυπίατρος στο ελληνοϊταλικό Μέτωπο. Αγαπητός γιατρός της Θεσσαλονίκης, ίδρυσε το πρώτο παράρτημα του ΙΚΑ στην υποβαθμισμένη (τότε) περιοχή της Καλαμαριάς. Με τη σύζυγό του, Χρυσούλα, απέκτησε δύο παιδιά, τον Παύλο και την Ελένη. Πέθανε το 1958, ένα χρόνο αφού αγόρασε το κτίριο. Η κόρη του Έλεν (Ελένη) ζει στη Μινεσότα της Αμερικής και είναι συγγραφέας. Είναι ιδιοκτήτρια του ακίνητου το οποίο και ανακαίνισε το 1998 με τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Βρατσκίδη, που έχει αναλάβει πολλά έργα παρόμοιων ανακαινίσεων σε όλη τη Θεσσαλονίκη.
Λαμβάνοντας υπόψη το κτίσμα ως οικογενειακό κειμήλιο, η ιδιοκτήτρια δεν το πουλά, το έχει στην κατοχή της και η δουλειά της αποκατάστασης έχει φέρει πολύ καλά αποτελέσματα για την όψη του, γεγονός που λειτουργεί με θετικό αντίκτυπο στο δημόσιο χώρο.
Σε αυτό το χώρο μετακόμισαν τον Απρίλιο του 2016 δύο νέοι αρχιτέκτονες, τα αδέρφια Στέλιος και Ζάχος Πιπέργιας, που συνεχίζουν ως φυσική συνέχεια την εταιρεία του πατέρα τους που εδρεύει στα Γρεβενά επί τριάντα χρόνια.
«Προσπαθήσαμε να συστήσουμε το κτήριο στον κόσμο και το προτείναμε στο Open House, όπου συμμετέχει τρία χρόνια τώρα. Διαμορφώσαμε το εσωτερικό, κρατώντας το ύφος και την ταυτότητα του κτηρίου, κάνοντάς το χρηστικό ως αρχιτεκτονικό χώρο που εξυπηρετεί τις ανάγκες των πελατών μας. Όλα τα έπιπλα είναι χειροποίητα και πολλά από αυτά βρέθηκαν σε χώρους που έγιναν οικοδομές. Το κάθε ένα συμβολίζει και έναν χώρο που κατασκευάσαμε, ως ενθύμιο. Αναδεικνύουν την ιστορία του οικήματος, καθώς προέρχονται από την ίδια εποχή», μοιράζονται με την Parallaxi τα αδέρφια Στέλιος και Ζάχος Πιπέργιας.
Όλα τα έπιπλα στο γραφείο τους είναι σχεδιασμένα από τους ίδιους, αντικατοπτρίζοντας το προσωπικό τους στυλ, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες τάσεις. Άλλωστε, το πάντρεμα του παλιού με το νέο, είναι η ειδικότητά τους, σεβόμενοι πάντα την ιστορία και την πρώτη μορφή των χώρων και των επίπλων.
Όλα, σε έναν χώρο με φυσικό πράσινο και φιλόξενη διάθεση, όπου υμνείται η αισθητική με θετική ενέργεια. Την παράσταση στον χώρο, κλέβει το παλιό ραδιοφωνάκι, τοποθετημένο στην αίθουσα αναμονής, το οποίο αποτελεί δώρο του αγαπημένου τους πατέρα και αποτελεί περιποιημένη και μοναδική αντίκα…
*Μην χάσεις την ευκαιρία να δεις από κοντά το νεοκλασικό επί της Πλούτωνος στο πλαίσιο του Open House Thessaloniki, που γίνεται σε ετήσια βάση. ΠΡΟΣΒΑΣΗ: 2, 4Β, 7: στάση Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 3, 39: στάση Άγ. Ελευθέριος, 33: στάση Γυμνάσιο