Αρχιτεκτονικη

Μπήκαμε στο νέο βιοκλιματικό κτήριο της ΕΥΑΘ – Εικόνες

Το νέο κτήριο της ΕΥΑΘ είναι "φιλικό" στους πολίτες και τους εργαζομένους, απόλυτα προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ και περιβαλλοντικά και ενεργειακά αποδοτικό - Δείτε το από μέσα.

Φίλιππος Δεργιαδές
μπήκαμε-στο-νέο-βιοκλιματικό-κτήριο-τ-1120847
Φίλιππος Δεργιαδές

Παρουσιάστηκε σήμερα στο κοινό, το νέο ανακαινισμένο κτήριο της ΕΥΑΘ, στην οδό Εγνατία, που εντυπωσιάζει με την νέα του όψη.

Το νέο κτήριο της ΕΥΑΘ, αποτελείται από δύο υπόγεια, το ισόγειο, έναν ημιόροφο και οκτώ ορόφους συνολικού εμβαδού 2.500 τ.μ.. Η ανακαίνιση του κρίθηκε αναγκαία καθώς δεν αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα , όπως ότι δεν πληρούσε τους αντισεισμικούς κανονισμούς, ήταν ενεργοβόρο και δεν διέθετε ράμπες και υποδομές ώστε να είναι προσδόκιμο σε ΑΜΕΑ.

Στο πλαίσιο της ανακαίνισης του, που κόστισε 4 εκατομμύρια ευρώ, το κτήριο ενισχύθηκε από τα θεμέλια μέχρι τον 8ο όροφο, με υποστυλώματα σε όλο τον οικοδομικό ιστό του, στις δοκούς και στις πλάκες. Επίσης κατασκευάστηκαν πρόσθετοι χώροι ώστε να δημιουργηθούν ανά όροφο έξοδοι κινδύνου όπως και νέα τοιχία περιμετρικά του κτιρίου.

Παρακάτω, ο Αλέξανδρος Μεντές, Διευθυντής Ανάπτυξης και σχεδιασμού ΕΥΑΘ, εξηγεί τα βασικά στοιχεία του νέου κτηρίου:

Η σχετική σύμβαση για την ανακαίνιση είχε υπογραφεί τον Ιούνιο του 2021 και οι εργασίες για το «λίφτινγκ» του κτηρίου της ΕΥΑΘ στην Εγνατία, ξεκίνησαν στις αρχές Ιουλίου του 2021 με προϋπολογισμό 3,76 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Το έργο είχε αναλάβει, μετά από ανοιχτό διαγωνισμό που βγήκε στον αέρα τον περασμένο Δεκέμβριο του 2020, η εταιρεία «Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ». Το νέο κτήριο της ΕΥΑΘ, είναι ένα «νέο» ενεργειακό κτίριο πρότυπο, το οποίο σχεδιάστηκε να λειτουργεί με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

Ομάδα μελέτης:

  • Αρχιτεκτονική μελέτη: Κ – Αρχιτέκτονες Ε.Ε.
  • ΗΜ και Ενεργειακή μελέτη: Γ. Λαγός – Κ. Σαρρόπουλος Ο.Ε.
  • Μελέτη στατικής επάρκειας και ενίσχυσης: Concept Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.
  • Ακουστική μελέτη: Γιώργος Χατζηγεωργίου

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το κέλυφος του νέου κτιρίου αποτελείται από συνδυασμό αμμοβολισμένων υαλοπινάκων με κινητές, ημιδιαφανείς περσίδες, εξασφαλίζοντας φωτισμό αλλά και επαρκή ηλιοπροστασία, ενώ το κτίριο διαθέτει προηγμένα συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου. Μπορεί να εξυπηρετεί 130 περίπου εργαζόμενους και διαθέτει αίθουσες συνεδριάσεων και εκδηλώσεων, διευκολύνσεις για ΑΜΕΑ, όπως και σύγχρονη αντισεισμική προστασία.

Τα χαρακτηριστικά του είναι τα εξής: Ενεργειακά στοιχεία Κλιματισμός με VRF της υψηλότερης κατηγορίας ενεργειακής απόδοσης, ανάκτηση θερμότητας με εναλλάκτες αέρα-αέρα στο σύστημα εξαερισμού, φωτισμός με LED 21 Φ/Β πλαίσια ισχύος 5,25 kWp με net metering στο δώμα, σύστημα αυτοματισμών και ελέγχου των λειτουργιών του κτιρίου κατηγορίας Α κατά ΕΝ 15232

Στο ισόγειο του κτιρίου έχει διαμορφωθεί ένας πολυμορφικός χώρος εκδηλώσεων και στον ημιόροφο υπάρχει χώρος catering. Στον 8ο και 7ο όροφο είναι τα γραφεία προέδρου, διευθύνοντος συμβούλου, μελών και γραμματείας διοίκησης, ενώ όλοι οι υπόλοιποι όροφοι είναι διαμορφωμένοι σε γραφεία των υπαλλήλων της εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι στην είσοδο του κτηρίου, αριστερά της κεντρικής πύλης, έχει τοποθετηθεί μία καλαίσθητη βρύση ανοιχτή πάντα στο κοινό, για τους διψασμένους περαστικούς.

Τα εγκαίνια του κτηρίου με αγιασμό έγιναν από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο, παρουσία του ΥΜΑΘ, Σταύρου Κωνσταντινίδη, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη, τοπικών βουλευτών, όπως του Θεόδωρου Καράογλου, της διοίκησης της ΕΥΑΘ και εκπροσώπων φορέων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα