Θεσσαλονίκη

«Μπλόκο» για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης – Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Parallaxi
μπλόκο-για-το-παιδιατρικό-νοσοκομε-689321
Parallaxi

Ακυρώνεται ο ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

“Όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς (σε κάποιες περιπτώσεις ως και υπερδιπλάσιες) ακόμα και έχοντας λάβει υπόψη τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (πόλεμος, πληθωρισμός, διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.τ.λ.)” σημειώνει η ανακοίνωση.

Ωστόσο, το Ίδρυμα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και τυχόν εναλλακτικές λύσεις, και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση προσεχώς.

Αναλυτικά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναφέρει:

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοινώνει ότι ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, υπό την διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία, απέβη ουσιαστικά άκαρπος και ως εκ τούτου ακυρώνεται.

Όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς (σε κάποιες περιπτώσεις ως και υπερδιπλάσιες) ακόμα και έχοντας λάβει υπόψη τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (πόλεμος, πληθωρισμός, διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.τ.λ.).

Η εξέλιξη αυτή, προς το παρόν, καθιστά την ολοκλήρωση των εν λόγω έργων για τα τρία νέα Νοσοκομεία στο ποιοτικό επίπεδο που έχει οραματιστεί το ΙΣΝ και αξίζει στην Ελλάδα αδύνατη. Παρόλα αυτά, το Ίδρυμα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και τυχόν εναλλακτικές λύσεις, και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση προσεχώς.

Όλες οι άλλες δράσεις της διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς συνεχίζονται κανονικά και εκτελούνται εντός χρονοδιαγραμμάτων και προϋπολογισμών.

Στόχος να ήταν έτοιμο το 2025

Το παιδιατρικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Φίλυρο, με όσα είχαν ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα, θα έπρεπε είναι έτοιμο να λειτουργήσει προς τα τέλη του 2025 και να είναι εκ των κορυφαίων διεθνώς.

Θα είχε έδρα στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης και σχεδιάζεται με τις πλέον σύγχρονες διεθνείς προδιαγραφές από τον παγκοσμίου φήμης Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano και το αρχιτεκτονικό του γραφείο Renzo Piano Building Workshop (RPBW), δημιουργούς του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το έργο αποτελεί πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), καθώς ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2017 το Ίδρυμα, σε συνέχεια συζητήσεων με το Υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση σειράς έργων υποδομών και εκπαίδευσης για την ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα €400 εκατομμύρια. Η Πρωτοβουλία για την Υγεία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία δύο νέων Γενικών Νοσοκομείων στη Κομοτηνή και τη Σπάρτη, καθώς και του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ.

Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο θα είναι ένα πλήρως εξοπλισμένο υπερσύγχρονο νοσηλευτικό ίδρυμα, που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα του εξωτερικού, ενώ πρόκειται να οικοδομηθεί σε έκταση 40 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου Λοιμωδών. Επίσης, σε έκταση 300 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του υπουργείου Υγείας, απέναντι από το κτίριο του Παιδιατρικού Νοσοκομείου, προβλέπεται η δημιουργία συμπληρωματικών χώρων που θα περιλαμβάνουν υγειονομικό πάρκο, χώρο πάρκινγκ καθώς και δομή φιλοξενίας των οικογενειών και των συνοδών των νοσηλευόμενων παιδιών.

Το νοσοκομείο θα αποτελείται αποκλειστικά από μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια νοσηλείας και θα περιβάλλεται από ένα πυκνό δάσος και θεραπευτικό κήπο, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση τα νοσηλευόμενα παιδιά και οι συγγενείς τους, αποσκοπώντας στη βελτίωση της θεραπευτικής διαδικασίας. Το υπερσύγχρονο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ θα εξοπλιστεί επιπλέον με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό κορυφαίας τεχνολογίας, παρέχοντας τα απαραίτητα εργαλεία στο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και κατ’ επέκταση υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε νοσηλευόμενα παιδιά.

Ο αρχιτέκτονας Renzo Piano, από κοινού με τον Πρόεδρο του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλο, ανέπτυξαν τη φιλοσοφία του ΙΣΝ για τον σχεδιασμό των νοσοκομείων της Πρωτοβουλίας για την Υγεία. Με το φυσικό φως και την επαφή με τη φύση να αποτελούν σημαντικές παραμέτρους του σχεδιασμού, τα νοσοκομεία θα προσφέρουν σε ασθενείς κάθε ηλικίας τις καλύτερες δυνατές και αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας. Επίσης, σε λίγα χρόνια, οι γονείς που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και άλλες περιοχές, δεν θα χρειάζεται να ταξιδεύουν τόσο πολύ για να νοσηλευτούν τα παιδιά τους καθώς λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται το πρώτο Δημόσιο Παιδιατρικό Νοσοκομείο εκτός Αττικής.

Όπως επισήμανε επιπλέον ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Στρατής Πλωμαρίτης, στην εκδήλωση της πρώτης παρουσίασης, στο νοσοκομείο θα μεταφερθούν όλες οι παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης εκτός από τις νεογνολογικές κλινικές του Παπαγεωργίου και του Ιπποκράτειου (νοσοκομεία τα οποία έχουν γυναικολογικές κλινικές), όπως επίσης και την παιδοχειρουργική κλινική του τελευταίου. «Θα είναι ένα κόσμημα και σαν κατασκευή και σαν χώρος υποδοχής των μικρών ασθενών, γιατί οι υπηρεσίες που θα προσφέρει, θα καλύπτουν τις ανάγκες, όχι μόνο της Ελλάδας και της Μακεδονίας, αλλά θα απευθύνονται και στο εξωτερικό. Θα γίνει ένας πόλος έλξης μικρών ασθενών και από άλλα κράτη, θα υπάρχουν τμήματα παιδοκαρδιοχειρουργικά, παιδονευροχειρουργικά υψηλής τεχνολογίας και υψηλών προδιαγραφών ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού», σημείωσε.

Όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος ο αρχιτέκτονας Renzo Piano σχετικά με το έργο, «Είναι τεράστια τιμή και επίσης μια τεράστια ευθύνη να σχεδιάζεις νοσοκομεία. Αυτό το συγκεκριμένο έργο για το Ελληνικό Σύστημα Υγείας, με την στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, είναι μέγιστης σημασίας και είναι μέρος της φιλοδοξίας μου, ως αρχιτέκτονας, να σχεδιάσω για την ιατρική επιστήμη και για ένα ανθρωπιστικό όραμα της κοινωνίας μας».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα