Tο “Ισλανδικό θαύμα” και η εφαρμογή του στον Εύοσμο και το Κορδελιό
O Δήμος Κορδελιού- Ευόσμου μεσώ του Youth in Europe επιχειρεί να αγγίξει το "Ισλανδικό θαύμα".
Έως τα τέλη της δεκαετίας του 1990 η Ισλανδία περιοριζόταν σε ενημερωτικές εκστρατείες για τις αρνητικές συνέπειες από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την κατανάλωση αλκοόλ. Τα αποτελέσματα ήταν μηδαμινά: οι νέοι Ισλανδοί ήταν ανάμεσα στους πρώτους στις καταχρήσεις στην Ευρώπη. Μέχρι το «Υοuth in Europe» να συνθέσει ένα «Ισλανδικό θαύμα».
Το «Iσλανδικό θαύμα» είναι ούτε λίγο ούτε πολύ η «ενηλικίωση» της Ισλανδικής κοινωνίας, η οποία μεσώ αυτού του πρωτότυπου κοινωνικού πειράματος, περιόρισε και σχεδόν εξάλειψε την χρήση ναρκωτικών, αλκοόλ και τσιγάρων ανάμεσα στους έφηβους Ισλανδούς.
Τα αποτελέσματα του προγράμματος που οι Ισλανδοί εμπνευστές το σύστησαν στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ως «Youth in Europe» είναι πραγματικά θεαματικά. Το πρόγραμμα βασίζεται στην πρόληψη των γεγονότων και ωθεί τους νέους να ενταχθούν σε διάφορες δραστηριότητες, εντός και εκτός σπιτιού. Tα κρούσματα νεανικής μέθης μειώθηκαν από 42% το 1998 στο 5% σήμερα, οι έφηβοι καπνιστές μειώθηκαν από 23% στο 3% την ίδια περίοδο και οι χρήστες κάνναβης από 17% σε 7%!
Καθώς τα αποτελέσματα του πειράματος θεωρήθηκαν κάτι παραπάνω από πετυχημένα, σύντομα άρχισε να εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στον Δήμο Κορδελιού- Ευόσμου, ο οποίος είναι ο μοναδικός όπου προς το παρόν είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα.
Τα θεμέλια του «Ισλανδικού θαύματος» είναι η στήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας. Στην Ισλανδία, για παράδειγμα, οικογένειες και κοινωνία συμφώνησαν να μην επιτρέπουν στους εφήβους κάτω των 16 ετών να βγαίνουν μετά τις δέκα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους και μετά τις 12 το καλοκαίρι. Αρκεί μια τέτοια απαγόρευση για την επιτυχία; «Φυσικά βοηθάει όταν δεν γυρίζουν οι έφηβοι άσκοπα έξω ή δεν ξενυχτάνε» εξηγούσε στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» η Ίνγκα Ντόρα Σιγκφουσντότιρ, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο του Ρέκιαβικ. «Αλλά για να μην ψάχνουν τα παιδιά διεξόδους στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ, θα πρέπει να τους προσφέρουμε διέξοδο στην οικογένεια, στα σπορ, στη μουσική».
Το πρόγραμμα υιοθετήθηκε μαζί με ένα ερωτηματολόγιο 80 ερωτήσεων όπως: «Πόσα τσιγάρα καπνίζεις την ημέρα;», «Οι γονείς σου ξέρουν πού βγαίνεις τα βράδια;». Η κοινωνιολόγος Σοφία Γιαννουχίδου και επικεφαλής του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, η οποία ξεκίνησε στον ελληνικό δήμο πριν από δυο χρόνια με τη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου 70 ολόκληρων σελίδων από 1.000 έφηβους ηλικίας 16 ετών, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε, πως οι απαντήσεις των νεαρών θα μας εκπλήξουν.
Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας από τον Δήμο, ο οποίος σκοπεύει να τα παρουσιάσει τα πορίσματα της σε ειδική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο προσεχές διάστημα. Περιμένουμε εναγωνίος τα αποτελέσμα των ερευνών, όπως και να δούμε ποιά γραμμή που θα ακολουθήσει ο Δήμος στο μέλλον ενώ μένει να δούμε το “Ισλανδικό θαύμα” είναι εφαρμόσιμο στο Ελληνικό πλαίσιο.
Bρείτε εδώ το Youth in Europe.