Αποκτά ξανά «ζωή» το ιστορικό ξενοδοχείο «Βιέννη» στο κέντρο της πόλης!
Ζωντανεύει και πάλι.
Ξενοδοχείο πολυτελείας πρόκειται να γίνει το ιστορικό «Βιέννη», στην οδό Εγνατία, καθώς αγοράστηκε από όμιλο Iσραηλινών επιχειρηματιών με αυτόν τον σκοπό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σταύρου Τζίμα στην «Καθημερινή».
Η συμφωνία για το «Βιέννη», στο οποίο σήμερα στεγάζεται ιδιωτικό κολέγιο, έχει ήδη υπογραφεί.
Λίγα λόγια για το ιστορικό κτίριο στην Εγνατίας 2-4
Το κτίριο ανήκε στον Κωνσταντίνο Μανώλα και χτίστηκε σε σχέδια του Γιάννη Καμπανέλλου, το 1925. Βρίσκεται στη θέση όπου παλιότερα υπήρχε ο ναός της Αγίας Κυριακής. Η αρχική μελέτη αφορούσε σε διώροφη οικοδομή, αλλά τελικά ολοκληρώθηκε το 1931 με τρεις ορόφους.
Περιλάμβανε 55 δωμάτια. Στη διάρκεια της κατοχής στέγασε τα τάγματα ασφαλείας του περιβόητου Δάγκουλα και τα υπόγειά του μετατράπηκαν σε χώρο βασανιστηρίων.
Την πρώτη ημέρα της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, στις 30 Οκτωβρίου του 1944, καταλήφθηκε από τον Εθνικό Λαϊκό Στρατό (ΕΛΑΣ) ο οποίος στέγασε σε αυτό για λίγους μήνες το αρχηγείο του.
Μετά το ξενοδοχείο επαναλειτούργησε. Στα δωμάτιά του έμειναν, μετά την Κατοχή, ο Μάρκος Βαμβακάρης και ο Γιώργος Μπάτης.
Από το 1965 το κτίριο εγκαταλείπεται και λειτουργούν μόνο καταστήματα στο ισόγειό του. Οι κληρονόμοι –ιδιοκτήτες του, περίπου 20 τον αριθμό επιθυμούσαν να αγοραστεί το διατηρητέο κτίριο από το δημόσιο, αλλά τελικά το 1994 αγοράστηκε από τον κ. Αθανάσιο Μαντά. Την ίδια χρονιά εκπονείται μελέτη αποκατάστασης, η οποία προβλέπει τη λειτουργία γραφείων.
Προστίθεται 4ος όροφος σε εσοχή και το κτίριο αναπαλαιώνεται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 1997. Στο κτίριο φιλοξενήθηκαν για πολλά χρόνια τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων και το Σύμφωνο Σταθερότητος. Από το 2012 στους χώρους του κτιρίου βρίσκεται το Mediterranean College Thessaloniki.
Ισραηλινό ενδιαφέρον και για άλλο ιστορικό κτίριο
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», Ισραηλινοί ενδιαφέρονται και για το νεοκλασικό της πρώην Ιονικής Τράπεζας (νυν Alpha) στην πλατεία Ελευθερίας, το οποίο στην Κατοχή στέγασε την «καρδιά» της γερμανικής εξουσίας στη Θεσσαλονίκη, το φρουραρχείο της Βέρμαχτ.