Θεσσαλονίκη

Νέα Κρήνη: Η διάβρωση της θάλασσας «εξαφάνισε» τον παραλιακό δρόμο

Στην «παραλιακή» οδό Θέτιδος, το οδόστρωμα έχει υποχωρήσει ενώ στον παρακείμενο κόλπο τα φύκια δημιουργούν ένα απόκοσμο τοπίο  

Φίλιππος Δεργιαδές
νέα-κρήνη-η-διάβρωση-της-θάλασσας-εξα-976068
Φίλιππος Δεργιαδές

Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει ο παραλιακός δρόμος στη Νέα Κρήνη, όπου λόγω της διάβρωσης από τη θάλασσα, το μισό σχεδόν οδόστρωμα έχει εξαφανιστεί ενώ τόνοι από φύκια έχουν κατακλύσει την παραλία μέχρι και τον μικρό κολπίσκο, από την κάτω πλευρά της οδού Θέτιδος.

Η κατάσταση, όπως την περιγράφουν κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής, έχει χειροτερέψει το τελευταίο διάστημα, καθώς λόγω της «φουσκοθαλασσιάς» και του καιρού, η θάλασσα διεκδικεί όλο και περισσότερο χώρο από το δρόμο, σημεία του οποίου έχουν στενέψει επικίνδυνα.

Αυτοκίνητα και άνθρωποι, ιδίως το βράδυ λόγω της χαμηλής ορατότητας , αντιμετωπίζουν κινδύνους ατυχήματος ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής ενισχύουν τη σήψη των φυκιών, τα οποία, πέρα από το αισθητικό αποτέλεσμα δημιουργούν μία ατμόσφαιρα αποφοράς.

«Το πρόβλημα με την διάβρωση στην κάτω πλευρά της οδού Θέτιδος, στο παραλιακό κομμάτι, είναι χρόνιο και όπως έχει αποδειχτεί δυσεπίλυτο», τονίζει ο Παναγιώτης Παπουτσίδης, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Κατοίκων Νέας Κρήνης «η Μπουμπουλίνα». Όπως αναφέρει, «ζητήσαμε από το δήμο να γίνει νέα ασφαλτόστρωση αλλά μας είπαν ότι εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε και ρίξανε κάποια χαλίκια αλλά αυτό αποδείχτηκε ατελέσφορο». Το έχουμε αναδείξει στα μέσα δικτύωσης, κάνουμε δενδροφυτεύσεις και καθαριότητες στην περιοχή αλλά η δικαιοδοσία μας σταματάει εκεί».

Σε ότι αφορά την παρέμβαση των αρμοδίων αρχών του δήμου, τόνισε πως «υπάρχει μία σύγχυση και εμπλοκή σχετικά με τις αρμοδιότητες καθώς εμπλέκεται το δημόσιο και το λιμενικό» ενώ για τη συγκέντρωση των φυκιών και άλλων υλικών εξήγησε πως «όταν κτίστηκε το γήπεδο του Αγ. Γεωργίου, έγινε επιχωμάτωση με μπάζα και με τα πρόσθετα υλικά που έριξαν στην περιοχή, κλείσανε τον κόλπο και με τα ρεύματα δημιουργείται ένα σημείο συγκέντρωση των φυκιών με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την κατάσταση να εγκλωβίζονται διάφορα υλικά».

Επίσης από το Σύλλογο Κατοίκων Καλαμαριάς, «ο Ποσειδών», ο Γιάννης Καιμακτσίδης, τονίζει πως «το παραλιακό μέτωπο του δήμου έχει εγκαταλειφτεί στη μοίρα του και ενώ η διοίκηση του δήμου θα έπρεπε να το φροντίζει και να το συντηρεί και όχι να ενισχύει με την αδιαφορία του την υποβάθμισης της παραλιακής ζώνης που είναι το στολίδι και το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής».

Ναταλία Παντελίδου: Δεν είναι στο χέρι μας, ανήκει στην Κτηματική

Όμως από την πλευρά του δήμου τονίζουν, πως το πρόβλημα είναι σύνθετο, καθώς ο δήμος δεν έχει δικαιοδοσία παρέμβασης στον παραλιακό χώρο, ο οποίος ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου.

«Θα κάναμε παρέμβαση αν μπορούσαμε, διότι αυτή την περίοδο ο δήμος κάνει σε 65 δρόμους ασφαλτόστρωση, αλλά δεν έχουμε δικαιοδοσία διότι ο δρόμος και ο χώρος ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία» τόνισε στην Parallaxi η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Καλαμαριάς Ναταλία Παντελίδου, τονίζοντας πως στο συγκεκριμένο σημείο της παραλιακής ζώνης, όπως και σε άλλα σημεία της παραλιακής ζώνης υπάρχουν ανοιχτά ρυμοτομικά θέματα. «Κάνουμε ενίοτε κάποιες παρεμβάσεις, αλλά αυτό γίνεται άτυπα διότι ο δήμος Καλαμαριάς στερείται νομιμότητας παρέμβασης» τόνισε αποδεχόμενη ότι το πρόβλημα υφίσταται. «Θα το είχαμε λύσει από πρόπερσι όταν κάναμε 38 παρεμβάσεις σε δρόμους με ασφαλτοστρώσεις και σίγουρα θα το είχαμε εντάξει στις φετινές» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Εικόνα θλιβερή

Ωστόσο παρότι η θέση του δήμου Καλαμαριάς αποσαφηνίστηκε από την αρμόδια αντιδήμαρχο, το πρόβλημα υφίσταται για τους κατοίκους που χρησιμοποιούν το δρόμο και επισκέπτονται την παραλία, όπου τα φύκια και το γκρεμισμένο οδόστρωμα, δημιουργούν μια αρνητική κατάσταση και εικόνα.

«Έρχομαι σχεδόν καθημερινά εδώ στην παραλία και απολαμβάνω το δειλινό και το φωτογραφίζω αλλά αυτή η εικόνα, με τα φύκια και τα διάφορα άλλα υλικά στον κολπίσκο δεν αξίζει στην περιοχή. Κάτι πρέπει να γίνει», τονίζει μία κάτοικος της περιοχής.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα