Νέα Παραλία: Που είναι η πιστοποίηση καταλληλότητας της παιδικής χαράς;

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ε. Κυριζίδης αναφέρει ότι υπάρχει πιστοποίηση - Πυρά από την αντιπολίτευση για έλλειμμα ελέγχων, ασφάλειας και διαφάνειας

Φίλιππος Δεργιαδές
νέα-παραλία-που-είναι-η-πιστοποίηση-κα-910497
Φίλιππος Δεργιαδές

Στην παιδική χαρά Φωκά, στη νέα παραλία όπου συνέβη ο τραυματισμός του 8χρονου κοριτσιού, στην ίδια τσουλήθρα, όπου το κοριτσάκι έκοψε το δάχτυλο του, αναγράφεται προφητικά το ρεφραίν γνωστού τραγουδιού του Μ. Θεοδωράκη, «υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα».

Στο δήμο Θεσσαλονίκης, όπως φαίνεται, με όλα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, μάλλον δεν υπάρχει… καμία ελπίδα. 

Δεν είναι επί του παρόντος να κάνουμε μία αναδρομή στα έργα και τις ημέρες του δήμου Θεσσαλονίκης και στα διάφορα περιστατικά που έχουμε καταγράψει μόλις τους τελευταίους μήνες, με τις καταπατήσεις δημόσιου χώρου, τα διαλυμένα πάρκα και πεζοδρόμια, την κακή κατάσταση των δρόμων, το κυκλοφοριακό, κ.α.

paidiki-khara-foka-gpxSQ.jpg

Το περιστατικό όμως, με τον σοβαρό τραυματισμό μίας 8χρονης παιδούλας, σε ένα από τα πιο σύγχρονα παιδικά πάρκα της νέας παραλίας της Θεσσαλονίκης, καταδεικνύει ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης λειτουργεί σχεδόν στον αυτόματο πιλότο, χωρίς ελέγχους και διαδικασίες προστασίας του δημόσιου χώρου και χωρίς λογοδοσία.

Επί του συγκεκριμένου. Χθες πραγματοποιήσαμε μία αρκετά εκτενή αυτοψία στο χώρο. Όπως όλα δείχνουν το ατύχημα συνέβη διότι δεν υπήρξε επαρκής έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. 

Ακόμα και αν ο έλεγχος που έγινε από τον εργολάβο, που έχει αναλάβει τη συντήρηση του πάρκου, δεν κατέγραψε πρόβλημα στη συγκεκριμένη παιδική τσουλήθρα, ο δήμος Θεσσαλονίκη έχει την απόλυτη ευθύνη για τη λειτουργία της παιδικής χαράς και την πιστοποίηση της καταλληλότητας της.

paidiki-khara-foka1.jpg

Ωστόσο ο δήμος Θεσσαλονίκης, δεν έχει φροντίσει να ενημερώσει τους χρήστες της παιδικής χαράς, αν ο χώρος διαθέτει πιστοποίηση καταλληλότητας, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, και είναι ασφαλής και κατάλληλος προς χρήση. Δηλαδή αν διαθέτει άδεια λειτουργίας.

Άλλοι δήμοι, όπως ο δήμος Θέρμης, όπως φαίνεται ευκρινώς και στη σχετική φωτογραφία, όταν μία παιδική χαρά δεν διαθέτει πιστοποίηση καταλληλότητας, ενημερώνει σχετικά όσους έχουν αποφασίσει να τη χρησιμοποιήσουν.

paidiki-khara-thermi.jpg

Περπατήσαμε περιμετρικά όλο το πάρκο στη νέα παραλία και σε κανένα σημείο της παιδικής χαράς Φωκά, δεν υπάρχει η πινακίδα που να αναφέρει ότι η λειτουργία του χώρου διαθέτει πιστοποίηση καταλληλότητας. 

Στις εισόδους υπάρχουν, πρόχειρα κολλημένα, μετά το ατύχημα, χειρόγραφα σημειώματα ότι ο χώρος δεν λειτουργεί για τεχνικούς λόγους. Επίσης διαπιστώσαμε, όπως και σε άλλες παιδικές χαρές, ότι δεν υπάρχει φύλαξη, παρότι η σχετική νομοθεσία το επιβάλλει.

paidiki-khara-22.jpg

Πάντως στις δύο κεντρικές εισόδους υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες για τις ώρες λειτουργίας της παιδικής χαράς, όπως και χρήσιμες πληροφορίες και τηλέφωνα σε περίπτωση ατυχημάτων ενώ ο χώρος γενικά βρίσκεται σε καλή κατάσταση. 

Από τον δήμο όμως, επιμένουν ότι υπάρχει πιστοποίηση καταλληλότητας, αλλά το σχετικό σήμα ή πινακίδα δεν υπάρχει πουθενά.

img-20220503-153159.jpg

Κυριζίδης: Η συντήρηση δεν σταματάει ποτέ

Όπως τόνισε στην Parallaxi, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Θεσσαλονίκης, Μάκης Κυριζίδης, « η παιδική χαρά έχει άδεια λειτουργίας, έχει σήμα λειτουργίας. Τώρα αναζητούμε όλα τα έγγραφα, οι υπηρεσίες αυτό με έχουν ενημερώσει». Σχετικά με τη συντήρηση των πλατειών και των πάρκων της πόλης, τόνισε πως «είναι μία δυναμική διαδικασία που δεν σταματάει ποτέ. Η πόλη είναι γερασμένη εδώ και 15 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. Παραδώσαμε 11 παιδικές χαρές πριν από 3 μήνες και έχουμε βγάλει τον εργολάβο για τις υπόλοιπες 25».

Ωστόσο από την πλευρά της αντιπολίτευσης, επισημαίνουν ότι στις παιδικές χαρές θα πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη σήμανση για την πιστοποίηση καταλληλότητας του χώρου. Αν δεν έχει αναρτηθεί η πινακίδα, αυτό σημαίνει ότι είτε δεν υπάρχει πιστοποίηση είτε ότι έχει λήξει η πιστοποίηση.

paidiki-khara-3.jpg

«Αν δεν υπάρχει το σήμα της πιστοποίησης, η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης οφείλει να απαντήσει αν υπάρχει ή όχι και ποιες διαδικασίες έχουν ακολουθήσει οι υπηρεσίες, ώστε οι παιδικές χαρές του δήμου να έχουν την πιστοποίηση αλλά και την κατάλληλη συντήρηση που πρέπει να έχουν», τονίζει η πρώην αντιδήμαρχος και δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Έλλη Χρυσίδου, κατηγορώντας τον Εφραίμ Κυριζίδη ότι δεν ανέλαβε τις ευθύνες για το ατύχημα στην παιδική χαρά Φωκά.

Χρυσίδου: Στον εισαγγελέα έπρεπε να παρουσιαστεί ο Κυριζίδης

«Στον εισαγγελέα δεν έπρεπε να πάει ο προϊστάμενος της υπηρεσίας συντηρήσεων, αλλά ο ίδιος ο αντιδήμαρχος διότι αυτός έχει την πολιτική, ηθική και νομική ευθύνη», τονίζει και καλεί την διοίκηση του δήμου να δώσει όλα τα στοιχεία στην δημοσιότητα, για τις συμβάσεις συντήρησης και πιστοποίησης της καταλληλότητας των παιδικών χαρών. Επίσης σημειώνει ότι την απόλυτη ευθύνη για τους ελέγχους της λειτουργίας όλων των δημοτικών δομών και χώρων, την έχει η διοίκηση του δήμου που πρέπει να πραγματοποιεί συστηματικά ελέγχους.

Να σημειωθεί ότι την συντήρηση των παιδικών χαρών στο δήμο Θεσσαλονίκης, έχει αναλάβει εργολάβος μετά από διαγωνισμό, αλλά τον έλεγχο της συντήρησης διατηρεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, μέσω της υπηρεσίας «Συντηρήσεων Δημοτικών Κτηρίων και Κοινοχρήστων Χώρων». Όμως όπως μαθαίνουμε, η εν λόγω υπηρεσία υπολειτουργεί, καθώς δεν διαθέτει το ανάλογο και απαραίτητο προσωπικό.

«Οφείλουν να μας δώσουν τα στοιχεία για την πιστοποίηση της συγκεκριμένης παιδικής χαράς και αν έχουν καταγραφεί όλα τα συμβάντα, διότι εδώ έχουμε ένα θολό τοπίο», τονίζει ο Ανδρέας Κουράκης, επίσης πρώην αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πολήχρωμη Θεσσαλονίκη» και σημειώνει ότι οι παιδικές χαρές σύμφωνα με την νομοθεσία πρέπει να φυλάσσονται.

Επίσης αναφέρει ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να διαθέτει μία ειδική υπηρεσία συντήρησης και παρακολούθησης των τριών σύνθετων μεγάλων δημόσιων χώρων του δήμου, που είναι η Νέα Παραλία, η πλατεία Χρηματιστηρίου και το Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας. 
«Αυτά προφανώς είναι ψιλά γράμματα για τη διοίκηση Ζέρβα και γι αυτό έχουμε τέτοια περιστατικά και ατυχήματα ή καταστάσεις όπως στο Πάρκο του Νερού», τονίζει και αναφέρει ότι ο δήμος εισπράττει 1 εκατομμύριο το χρόνο από τα ενοίκια των γυάλινων περιπτέρων της Νέας Παραλίας, χρήματα που θα έπρεπε, ανταποδοτικά, ο δήμος να τα διαθέτει για την συντήρηση των πάρκων της νέας παραλίας. «Αντ’ αυτού έχουν διαλύσει την υπηρεσία συντήρησης και αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, κρύβονται» αναφέρει.

Στοιχεία σχετικά με τους ελέγχους που έχουν γίνει στην εν λόγω παιδική χαρά, έχει ζητήσει και ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη, Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης, ενώ από την παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τονίζεται ότι «η ανάθεση των έργων σε ιδιώτες εργολάβους, η διάθεση των υπηρεσιών των δήμων σ’ αυτούς, είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για περιστατικά όπως ο σοβαρός τραυματισμός του παιδιού».

img-20220503-153953.jpg

Τζακόπουλος: Υπάρχει έγκριση καταλληλότητας από το υπουργείο Εσωτερικών;

Όπως τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση, «ο μεγάλος αριθμός κακοτεχνιών, οι τεράστιες καθυστερήσεις των έργων, τα εκατοντάδες εκατομμύρια που οδηγούνται σε τσέπες εργολάβων αποδεικνύουν αυτό που γνωρίζουν οι πάντες : πρώτιστο ενδιαφέρον κάθε εργολαβίας είναι η αποκόμιση κέρδους έστω και σε βάρος της ποιότητας των έργων ακόμα και της ασφάλειας των δημοτών».

Από την πλευρά του ο Σάκης Τζακόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ και ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, αφού επισημαίνει τις ευθύνες του δήμου για συχνούς και πιστοποιημένους ελέγχους, θέτει το θέμα της στελέχωσης της αρμόδια υπηρεσίας συντήρησης και ρωτά «πόσοι υπάλληλοι και επόπτες απασχολούνται και την μέριμνα για ασφάλεια των εγκαταστάσεων σύμφωνα με την Νομοθεσία;». Επίσης θέτει τα εξής ερωτήματα:

  1. Έχει η συγκεκριμένη Παιδική Χαρά αδειοδοτηθεί από την Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών του Δήμου Θεσσαλονίκης ως όφειλε;
  2. Ποια είναι τα μέλη της παραπάνω επιτροπής, πότε συνεδρίασε και τι αποφάσεις έλαβε για την Παιδική Χαρά της Νέας Παραλίας.
  3. Έχει λάβει η συγκεκριμένη Παιδική Χαρά το σήμα καταλληλότητας από το Υπουργείο Εσωτερικών όπως ορίζει η νομοθεσία;
paidiki-khara-4.jpg
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα