Νεάπολη: Κριτική για την ανάπλαση χωρίς παρκινγκ, του πάρκου Ρουμανικών

Δανιηλίδης: «Βρήκαμε εμπόδια, αργήσαμε, αλλά το ολοκληρώσαμε» - Αντιπολίτευση: «Και αργήσατε και το παραδίδετε ημιτελές»

Φίλιππος Δεργιαδές
νεάπολη-κριτική-για-την-ανάπλαση-χωρί-935287
Φίλιππος Δεργιαδές

Εντός του μηνός αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια του πάρκου των Ρουμανικών, στη Νέαπολη, ένα έργο που θα δώσει ανάσες πρασίνου στην περιοχή, αλλά η διοίκηση του δήμου Νεάπολης Συκεών δέχεται δριμεία κριτική για τη μη δημιουργία χώρου υπόγειου χώρου στάθμευσης, που θα βοηθούσε στην αποσυμφόρηση του κορεσμένου οδικού δικτύου της κοινότητας.

Οι διαφωνούντες υποστηρίζουν ότι η δημιουργία του υπόγειου χώρου στάθμευσης, ήταν απαραίτητη για την περιοχή και θα εξυπηρετούσε ουσιαστικά τους κατοίκους της Νεάπολης. Επισημαίνουν δε, πως ο χώρος στάθμευσης προβλέπεται και από το νόμο Ν.2947/2001 (άρθρο 10 παρ.13 “Ρύθμιση θεμάτων χώρων στάθμευσης και άλλες διατάξεις), που ορίζει μεταξύ άλλων και την δημιουργία υπόγειων παρκινγκ σε 33 σημεία, σε πλατείες και δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Επίσης κατηγορούν τη διοίκηση του δήμου ότι πέρα από την εγκατάλειψη για χρόνια της περιοχής, επέλεξε μία σύντομη ανάπλαση που δεν έχει καμία προοπτική για την Νεάπολη. Αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός που υλοποιήθηκε, δεν έλαβε υπόψη του ότι σε μερικά χρόνια, η έλευση του Μετρό προς τα δυτικά, καθιστά αναγκαίο ένας χώρο στάθμευσης και αναρωτιούνται αν τελικά αυτό το γεγονός θα υποχρεώσει το δήμο, σε εκ νέου ανακατασκευή του πάρκου, για να κατασκευαστεί ο υπόγειος σταθμός αυτοκινήτων.

Επιπρόσθετα, θεωρούν ότι η ανάπλαση με την υπέρμετρη χρήση μπετόν ουσιαστικά μείωσε τα δένδρα και το πράσινο στο πάρκο, ενώ δεν προβλέφθηκε η ανακατασκευή του αναψυκτηρίου, που εκτός από χρήσιμο και ενισχυτικό στη λειτουργία του πάρκου, προσέφερε και έσοδα στο δήμο.

“Ο δήμος έπρεπε να προχωρήσει στο υπόγειο πάρκινγκ, ακόμα και με δικά του έξοδα”

Όπως τόνισε στην Parallaxi, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο και της παράταξης «Κοινωνική Συνεργασία», Ηλίας Ζάχαρης, «μετά από 13 χρόνια ο δήμαρχος παρουσιάζει ένα έργο στη Νεάπολη και μάλιστα μισό. Μελλοντικά, σε λίγα χρόνια θα έρθει το μετρό, δίπλα λειτουργεί λαϊκή αγορά και ένα υπόγειο παρκινγκ θα βοηθούσε ουσιαστικά την περιοχή».

«Δυστυχώς αυτό είναι μία κοροϊδία για τον κόσμο. Ο δήμος θα έπρεπε να προχωρήσει ακόμα και με δικά του έξοδα να κάνει το πάρκο με υπόγειο παρκινγκ. Ο δήμαρχος διατυμπανίζει ότι ο δήμος είναι οικονομικά εύρωστος και έχει λεφτά. Αυτά τα λεφτά είναι των δημοτών. Γιατί δεν τα χρησιμοποιεί για να ανακουφίσει την περιοχή;» τονίζει ο Ηλίας Ζάχαρης, και αναρωτιέται πως «ένας δήμαρχος με μηδενικό σχεδόν έργο μπορεί να εμφανίζεται ως πετυχημένος».

Επικριτικός είναι και ο επικεφαλής της παράταξης, «Άλμα στο Μέλλον», Λάζαρος Ωραιόπουλος, ο οποίος σημειώνει ότι η διοίκηση του δήμου Νεάπολης – Συκεών, παιδεύει το εν λόγω έργο εδώ και 4 χρόνια και τελικά κατέληξε σε μία επιλογή που παραδίδει το πάρκο ημιτελές.

«Το πάρκο είχε εγκαταλειφτεί για μία δεκαετία και τελικά η διοίκηση αντί να κάνει μία ουσιαστική επένδυση στην περιοχή, έκανε μία ανάπλαση χωρίς χώρο στάθμευσης, απαραίτητο στην περιοχή αλλά και με την δέσμευση, λόγω ΕΣΠΑ, στα επόμενα 5 χρόνια να μη μπορεί να κάνει καμία νέα παρέμβαση», τονίζει ο Λάζαρος Ωραιόπουλος, και σημειώνει ότι η ανάπλαση δεν ενισχύει το πράσινο της περιοχής, ούτε ικανοποιεί τους κατοίκους που ζητούν έργα ουσίας και όχι επικοινωνίας.

Περισσότερο πράσινο σε ένα χώρο λειτουργικό για όλους

Από τη πλευρά της, η διοίκηση του δήμου Νεάπολης Συκεών, θεωρεί ότι η επιλογή μόνο της ανάπλασης ήταν η πλέον εφικτή και κατάλληλη λύση και πως το θέμα του υπόγειου του χώρου στάθμευσης δεν προχώρησε, κυρίως, για τεχνικούς και γεωλογικούς λόγους.

Κατά τον δήμο, το πάρκο των Ρουμανικών, παραδίδεται προς χρήση, μετά από ανάπλαση ως ένας σημαντικός πνεύμονας πρασίνου στη Νεάπολη, σε μία ιδιαίτερα πυκνοδομημένη περιοχή. Το πάρκο είναι συνολικής έκτασης 5,3 στρεμμάτων, όπου εκτός από το πράσινο, έχει δημιουργηθεί ένα ανοιχτό θεατράκι, χωρητικότητας 150 ατόμων και διαθέτει, Παιδική Χαρά για τα μικρά παιδιά, ένα μικρό χωριό με ξύλινα παιχνίδια για τα μεγαλύτερα, ένα μικρό γήπεδο με χλοοτάπητα για τα πιο μεγάλα παιδιά, ενώ έχει δημιουργηθεί και ένας ειδικός χώρος για επιτραπέζια παιχνίδια ενηλίκων αλλά και ομαδικές συγκεντρώσεις. Επίσης, σε κάποιο σημείο θα τοποθετηθούν και όργανα γυμναστικής εξωτερικού χώρου.

Κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο χώρο από κλιμάκιο του δήμου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων, Στέλιος Γκατζές, τόνισε πως «η ανάπλαση του πάρκου καθυστέρησε 17 μήνες εξαιτίας της γραφειοκρατίας της ΔΕΔΔΗΕ για ένα υπόγειο καλώδιο υπερυψηλής τάσης. Αυτό μας ανάγκασε στην ουσία να ξανακάνουμε ολόκληρη τη μελέτη από την αρχή, να πάρουμε όλες τις εγκρίσεις και να εκδώσουμε ξανά όλες τις άδειες». Σχετικά με τον προϋπολογισμό, είπε πως μετά την έκπτωση από την αρχική τιμή του διαγωνισμού, το πάρκο στοίχισε 790.000 ευρώ ενώ σε ότι αφορά τις επικρίσεις για το λιγότερο πράσινο, ανέφερε πως «πριν την ανάπλαση το πάρκο είχε 100 δένδρα. Τώρα έχει 163 κι επίσης έχουν φυτευτεί 49 αναρριχόμενα και 310 αρωματικά φυτά. Είναι επίσης αλήθεια πως η ΔΕΔΔΗΕ μάς απαγόρευσε να φυτέψουμε δένδρα σε όλο το μήκος του πάρκου, από την πλευρά της οδού Κ. Καραμανλή. Είχε προβλεφθεί να φυτευτούν 24, αλλά δεν μας επιτράπηκε να φυτέψουμε ούτε ένα δένδρο».

Σχετικά με την τελική επιλογή της ανάπλασης, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, σχολίασε πως είχε ενημερώσει έγκαιρα για το σχεδιασμό. «Όλα τα στοιχεία που μας έχουν ζητηθεί, τα έχουμε δώσει σε όποιον ενδιαφέρθηκε και όλα τα άλλα, είναι απλά φιλολογική συζήτηση για να περνάει η ώρα», δήλωσε και ανέφερε πως «παρανομίες, παρατυπίες, έργα χωρίς άδειες, με έλλειμμα διαφάνειας και στρεβλή πληροφόρηση, μακριά από εμάς».

Επίσης όπως αναφέρει η διοίκηση του δήμου, «το αναψυκτήριο θα επανέλθει στη θέση του μόλις ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις που επιβάλει η διαχειριστική αρχή λόγω του ΕΣΠΑ», «η αλλαγή θέσης του περιστερώνα κρίθηκε απαραίτητη, μια και έπρεπε να είναι μακριά από την Παιδική Χαρά» ενώ η  πεζοδρόμηση της οδού Ιασωνίδου, στην πίσω πλευρά του πάρκου των Ρουμανικών, αποτελεί έργο ξεχωριστό από το πάρκο.

*Για όσους δεν το γνωρίζουν, στο χώρο βρίσκονταν παλιά θαμμένοι οι πεσόντες του ρουμανικού στρατού στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι να μεταφερθούν στα κοιμητήρια του Ζέιτενλικ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα